Mi köze ennek a szerelemhez?

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mi köze ennek a szerelemhez?
(What's Love Got to Do with It?)
2023-as brit film

RendezőShekhar Kapur
Producer
Műfajromantikus vígjáték
ForgatókönyvíróJemima Goldsmith
Főszerepben
ZeneNitin Sawhney
OperatőrRemi Adefarasin
Vágó
Gyártás
Gyártó
Ország Egyesült Királyság
Nyelv
Játékidő108 perc[2]
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
KorhatárTizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel10 800 000 dollár[3]
További információk
SablonWikidataSegítség

A Mi köze ennek a szerelemhez? (eredeti cím: What's Love Got to Do with It?) 2023-ban bemutatott brit romantikus filmvígjáték, amelyet Shekhar Kapur rendezett. A főbb szerepekben Lily James, Shazad Latif, Shabana Azmi, Emma Thompson és Sajal Ali látható.

Egyesült Királyságban 2023. február 24-én, míg Magyarországon 2023. január 26-án mutatták be a mozikban.[4]

Cselekmény[szerkesztés]

Kaz ragaszkodik ahhoz, hogy a szülei boldogságának megőrzése érdekében szervezett házasságot kössön, és Zoe kérdésére kitart amellett, hogy az ilyen típusú házasságok működnek. Végül egy muszlim "házasságközvetítő", Mo, Skype-hívást kezdeményez Kaz és Maymouna, egy pakisztáni lány között. Kaznak megtetszik a lány, de a lány tétovázik.

Végül Kaz és Maymouna családja is beleegyezik, hogy összeházasítsák a gyerekeiket, és Kaz felkészül, hogy Lahorba menjen. Zoe, aki az egész folyamatot dokumentálja az elejétől a végéig, követi őket Pakisztánba, és útközben egyre többet tud meg a pakisztáni kultúráról és hagyományokról. Zoe-t folyamatosan nyaggatja az édesanyja, amiért nem talál magának megfelelő pasit, ezért az utazáson keresztül reméli, hogy többet megtudhat arról, vajon működhet-e a szülei által kiválasztott valaki.

Pakisztánban Kaz az esküvőjére készül, és Zoe folyamatosan interjúkat készít neki a lány és a házasság iránti érzelmeinek bonyolult részleteiről. Kaz elhatározza, hogy ha pozitívan áll hozzá, akkor az esküvő sikerülni fog. Azonban belülről úgy tűnik, hogy neki is vannak kétségei. Zoe megemlíti az első csókjukat a házuk mögötti faházban, ő pedig ehelyett azzal szidja, hogy nem talál valakit, mert túlságosan a tökéletes ember megtalálására koncentrál, és senkit sem enged közel magához.

A henna estén Kaz megfigyeli Maymounát, amint marihuánát szív és az egész parketten táncol, és rájön, hogy nem az a lány, akire számított. Csalódottan hagyja ott az eseményt Zoéval, és egy qawwali-előadásba botlik bele a régi Lahore belső utcáin.

Ahogy Kaz elmagyarázza Zoénak, hogy miről énekel a qawwal, rájön, hogy a szerelemről alkotott elképzelései is egybeesnek Zoéval, és hogy ő úgy döntött, nem vesz tudomást róla. Visszatérve Kaz és Zoe is megpróbálja elmagyarázni egymásnak az érzéseit. Kaz másnap férjhez megy Maymounához, és Zoe tanúja lesz egy érzelmes rukhsati-nak. Londonba visszatérve végre elkészül a filmjével, és a Khan családot meghívják a nyers vágás premierjére. Ugyanezen az estén Zoe barátja szakít vele, mert úgy gondolja, hogy Zoe szerelmes Kazba, és a férfi csak egy B-terv a számára.

Zoe dühös lesz az anyjára, amiért egyáltalán összehozta őt a sráccal, és azzal vádolja, hogy elítéli Zoét a döntései miatt. A filmje végül bosszantja a Khan családot, mert megsérti a magánéletüket, és a felügyelői elutasítják, mert "fehér lencsén" keresztül vették fel. Maymouna azonban imádja a filmet, és azt mondja Zoénak, hogy gyönyörű.

A következő hetekben Maymouna és Kaz házassága kezd elhalványulni, mivel egyikük sem táplál érzelmeket a másik iránt. Kaz eltökélt szándéka, hogy működjön a dolog, de Maymouna szerint az egyetlen módja annak, hogy működjön, ha úgy tesznek, mintha működne a dolog. Maymouna végül bevallja Kaznak, hogy valaki másba szerelmes, amitől a férfi elképed.

A böjt megtörésének ünnepe közeledtével Zoe úgy dönt, hogy Törökországba utazik, hogy kipihenje az utóbbi időben elszenvedett érzelmi stresszt. Az édesanyja ragaszkodik hozzá, hogy csodálja Zoét a függetlenségéért, és soha nem ítélte el a saját döntései miatt. A Khanok meghívják őket a böjt megtörésének ünnepére, és Kaz mindenkinek elárulja, hogy elvált. Zoe megdöbbenve távozik, Kaz pedig követi. A férfi a faházban talál rá, és csókolóznak, bevallják egymásnak az érzéseiket, de megígérik, hogy lassan haladnak.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang[5]
Zoe Stevenson Lily James Mórocz Adrienn
Kaz Khan Shazad Latif Mészáros Béla
Aisha Khan Shabana Azmi Kocsis Judit
Cath Stevenson Emma Thompson Kovács Nóra
Maymouna Sajal Ali Bíró Panna Dominika
James Oliver Chris Fehérvári Péter
Mo Asim Chaudhry Rába Roland
Zahid Khan Jeff Mirza Schnell Ádám
Helena Alice Orr-Ewing Grisnik Petra
Yasmin Khan Iman Boujelouah Mikecz Estilla

Magyar változat[szerkesztés]

A szinkront a Mafilm Audio Kft. készítette el

A film készítése[szerkesztés]

2020 novemberében jelentették be, hogy Lily James, Emma Thompson és Shazad Latif is csatlakozott a film szereplőgárdájához, Shekhar Kapur rendezi a filmet Jemima Khan forgatókönyve alapján, aki egyben producerként is részt vesz a filmben, Tim Bevan és Eric Fellner mellett, akik a Working Title Films nevű cégük alatt fognak producerkedni, a StudioCanal pedig a forgalmazást végzi.[6] 2021 januárjában Shabana Azmi, Sajal Ali és Asim Chaudhry csatlakozott a film szereplőgárdájához.[7] A forgatás 2020 decemberében kezdődött.[8]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. What's Love Got to Do with It?. Toronto International Film Festival. [2022. szeptember 28-i dátummal az eredetiből archiválva].
  2. What's Love Got to Do with It? (12A). British Board of Film Classification. [2023. február 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. augusztus 22.)
  3. What's Love Got to Do with It (2022). Box Office Mojo . [2023. június 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. augusztus 22.)
  4. Mozi-, stream- és sorozatkalendárium 2023. IGN. (Hozzáférés: 2023. augusztus 22.)
  5. A Mi köze ennek a szerelemhez? magyar hangja. ISzDb. (Hozzáférés: 2023. augusztus 22.)
  6. Wiseman, Andreas: Lily James, Shazad Latif & Emma Thompson To Star In Working Title Rom-Com 'What's Love Got To Do With It?' From Jemima Khan & Shekhar Kapur; Studiocanal Launches Sales — AFM Hot Pic. Deadline Hollywood , 2020. november 2. [2021. november 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. augusztus 22.)
  7. Ramachandran, Naman. Rob Brydon, Shabana Azmi Board Lily James and Emma Thompson Comedy 'What's Love Got To Do With It?' (2021. január 15.). Hozzáférés ideje: 2023. augusztus 22. 
  8. Ramachandran, Naman. Shekhar Kapur Talks Lily James Starrer 'What's Love Got To Do With It,' Future of Indian Entertainment (2021. november 17.). Hozzáférés ideje: 2023. augusztus 22. 

További információk[szerkesztés]