Rockhajó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Rockhajó
(The Boat That Rocked)
2009-es francia–német–brit film

RendezőRichard Curtis
ProducerTim Bevan
Eric Fellner
Hilary Bevan Jones
Műfaj
ForgatókönyvíróRichard Curtis
FőszerepbenPhilip Seymour Hoffman
Bill Nighy
Kenneth Branagh
Tom Brooke
ZeneHans Zimmer
OperatőrDanny Cohen
VágóEmma E. Hickox
JelmeztervezőJoanna Johnston
DíszlettervezőThomas Brown
Gyártás
GyártóMedienproduktion Prometheus Filmgesellschaft
Portobello Studios
Tightrope Pictures
Working Title Films
Ország Egyesült Királyság
 Németország
 Franciaország
Nyelvangol
+ magyar (szinkron)
Játékidő135 perc, az amerikai változat 116 perc
Költségvetés50 000 000 dollár (becsült)
Forgalmazás
ForgalmazóEgyesült Királyság Universal Pictures
USA Focus Features
magyar Active Kommunikációs Kft.
Bemutatóamerikai 2009. november 13.
Egyesült Királyság 2009. április 16.
német 2009. április 1.
francia 2009. május 6.
magyar 2009. június 11.
Korhatármagyar 16
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Rockhajó témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Rockhajó (eredeti cím The Boat That Rocked) francia–német–brit zenés filmvígjáték, amit 2009-ben mutattak be. Rendezője Richard Curtis. A film főszereplői Tom Sturridge, Bill Nighy és Philip Seymour Hoffman.

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

1966-ban, a brit popzene fénykorában a BBC mindössze két órányi rock 'n' rollt játszott hetente. Ám egy kalózrádió napi 24 órában nyomta a rockot és popot a tengerről a 203 m-es hullámhosszon, 25 millió ember, Britannia lakosságának több mint a fele hallgatta a kalózokat naponta.

A suliból frissen kicsapott Carlt (Tom Sturridge) az anyja (Emma Thompson) elküldi nagybátyjához, Quentinhez (Bill Nighy), hogy az kicsit az életre nevelje. Csakhogy Quentin a főnöke a Rádió Rocknak, az Északi-tengeren, a parttól csak néhány kilométerre, de már nemzetközi vizeken horgonyzó hajón működő kalózadónak, melyet rock DJ-k különc csapata népesít be. Vezetőjük a Báró (Philip Seymour Hoffman), a hullámhosszok nagydarab, rámenős, amerikai istene, aki a zene megszállott szerelmese. Hűséges segédei az ironikus, intelligens és kegyetlenül vicces Dave (Nick Frost); a szuper kedves Simon (Chris O’Dowd), aki az igaz szerelmet keresi; a rejtélyes, jóképű Éjfél Mark (Tom Wisdom), aki nem a szavak embere; Korai Bob (Ralph Brown), a hajnali DJ, akinek a népzene és a drog a hobbija; Sötét Kevin (Tom Brooke), az emberiség legkisebb intelligenciájával bíró tagja; Óránként John (Will Adamsdale), a hírolvasó és Angus „Félnóta” Nutsford (Rhys Darby), aki valószínűleg Britannia legidegesítőbb embere.

Az Északi-tengeren zajlik az élet. Gavin (Rhys Ifans) visszatér amerikai drogturnéjáról a Britannia legjobb DJ-ét megillető trónra, ám ezzel összeütközésbe kerül a Báróval. Carl rájön, hogy ki az igazi apja... Simon megtalálja álmai asszonyát, Eleanore-t (January Jones), és feleségül veszi a hajón... ám a frigy csak 17 órán keresztül tart, mert kiderül, hogy az ara valójában Gavint szereti.

Eközben a kalózrádiók felkeltették Sir Alistair Dormandy belügyminiszter (Kenneth Branagh) figyelmét, aki még új törvényt is elfogadtat azért, hogy betiltsa a Rockhajó és züllött legénységének működését.

Először pénzügyi oldalról próbálják ellehetetleníteni a hajó működését azzal, hogy hirdetőiknek megtiltják, hogy a hajó műsorában reklámozzanak. Ám ez a csel nem válik be, a reklámbevételek ezentúl külföldi bankokon keresztül érkeznek.

Később egy halászhajót baleset ér halászat közben, és bár az eset során senki sem hal meg, a baleset okát a kormány úgy magyarázza, hogy a kalózadó zavarta a halászhajó tájékozódását. A hajón való tartózkodás ettől kezdve illegális, sőt, még az adó hallgatójának lenni is büntethetővé válik. (rövid vágóképeken időről időre lehet látni, amint a műsort sokan és lelkesen hallgatják).

A kormány elszánt embere elhatározza, hogy fegyveres erőkkel lecsap a Rockhajóra, azonban az (hosszú idő óta először) felszedi a horgonyt, így a törvény őrei egy ártatlan halászhajót találnak a helyén.

A hajót azonban mégsem a törvény, hanem a természet ereje győzi le. A lehorgonyzott állóhajónak még alkalmas, de menetre már csak alig képes, öreg és rosszul karbantartott hajó gépháza haladás közben még aznap éjjel felrobban, a hajó léket kap és süllyedni kezd. A menekülés kilátástalan, mert kiderül, hogy a mentőcsónakok használhatatlanok, az Északi-tenger hideg vizében pedig nem sokáig lehet életben maradni. A DJ-k az utolsó másodpercig kitartva adják a műsort, és közben a hallgatóktól segítséget kérnek, ám azzal is biztatják magukat, hogy a kormány nem hagyja meghalni őket és hajókat küld a megmentésükre, azonban ez utóbbiban csalódniuk kell.

Az elszánt rajongók azonban most is hallgatták az adást és még időben megérkeznek, hogy megmentsék hőseiket. Van, ami véget ér, de a rock 'n' roll örök és elpusztíthatatlan.

A filmben a korszak zenéjéből sok részletet lehet hallani.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang
Quentin Bill Nighy Harsányi Gábor
Sir Alistair Dormandy Kenneth Branagh Csankó Zoltán
Gróf Philip Seymour Hoffman Földi Tamás
Doctor Dave Nick Frost Kerekes József
Carl Tom Sturridge Markovics Tamás
Gavin Cavner Rhys Ifans Schnell Ádám
Thick Kevin Tom Brooke Görög László
Charlotte Emma Thompson Kovács Nóra
Angus `The Nut` Nutsford Rhys Darby Zámbori Soma
`Simple` Simon Swafford Chris O`Dowd Fekete Zoltán
`Midnight` Mark Tom Wisdom Pálmai Szabolcs
Bob `The Dawn Trader` Ralph Brown Csuha Lajos
`On-The-Hour` John Will Adamsdale Seder Gábor
Dominic Twatt Jack Davenport Széles Tamás
Marianne Talulah Riley Vadász Bea
Margaret Olivia Llewellyn Ruttkay Laura
Elenore January Jones Molnár Ilona
Felicity Katherine Parkinson Mezei Kitty
Desiree Gemma Arterton Sági Tímea
Harold Ike Hamilton Hamvas Dániel
Mrs. Dormandy Francesca Longrigg Koffler Gizi
miniszterelnök Stephen Moore Kajtár Róbert

További információk[szerkesztés]