Tommy és Tuppence Beresford

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Tommy és Tuppence Beresford nyomozó házaspár Agatha Christie egyes regényeiben.

Tommy rendőr, Tuppence (más néven Prudence) az ő hűséges segítője és felesége, aki amellett, hogy segíti, ha időnként szükség van rá, lelket is önt belé. Minden regényben és novellában együtt nyomoznak és teljesen egyenrangú félként segítik a másikat, nem nézik le egymást, nincs rangsor (nem úgy, mint Hercule Poirot-nál, Arthur Hastings-nél és James Japp főfelügyelőnél). Ettől függetlenül természetesen nekik is vannak segítőik, mint például a legismertebb, Albert Batt. A két hős először A titkos ellenfél-ben (1922) tűnik fel és nyomoz sikeresen Albert Batt segítségével. Ekkor még, mint barát és barátnő, Thomas Beresford és Prudence Cowley-ként. Utoljára a Sors-rejtekajtó-ban (A sors kapuja) (1973) jelentek meg, már mint idős házaspár és ebben e történetben Agatha Christie ez egyszer őket is a múltban nyomoztatja (úgy mint pl.: Poirot-t az Öt kismalac-ban (1943) ), az idős Batt segítségével.

Az első regény, amelyben nyomoznak 1922-ben jelent meg, így ők Agatha Christie második nyomozó hőse(i). Mégsem ők a második legnépszerűbb nyomozók Agatha Christie-től.

Legismertebb megformálóik[szerkesztés]

Megjelenéseik regényekben[szerkesztés]

Megjelenéseik novellákban[szerkesztés]

Megjegyzések[szerkesztés]

  1. Miután ez a két szereplő nem volt olyan népszerű, ezért csak két regényt dolgoztak fel az ő szereplésükkel, ráadásul a Balhüvelykem bizsereg-ben (2006 feldolgozás) Miss Marple nyomoz helyettük
  2. Ezek a megjelenések mind az újságban való megjelenéseknek a dátumai. Kötetben 1929-ben jelent meg az összes. A kötet címe: No.16.

Források[szerkesztés]

  • Hadnagy Róbert, Molnár Gabriella: Agatha Christie krimikalauz. (hely nélkül): Európa Könyvkiadó. 2011. ISBN 9789630790437