A kutya se látta

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A kutya se látta
Szerző Agatha Christie
Eredeti cím Dumb Witness
Ország  Egyesült Királyság
Nyelv angol
Téma krimi
Műfaj regény
Előző Gyilkosság a csendes házban
Következő Halál a Níluson
Kiadás
Kiadó Collins Crime Club
Kiadás dátuma 1937
Magyar kiadó Nova Irodalmi Intézet
Magyar kiadás dátuma 1940
Fordító V. Nagy Kornél (1940), Borbás Mária (1994)
Média típusa könyv
Oldalak száma 192 (1940)
ISBN ISBN 9638289147 (1994)

A kutya se látta Agatha Christie krimiírónő, egyik regénye, mely magyarul először A néma tanú címmel, a Nova Irodalmi Intézetnél jelent meg V. Nagy Kornél fordításában, majd a Magyar Könyvklubnál 1994-ben Borbás Mária fordításában.

Szereplők[szerkesztés]

 • Hercule Poirot, belga magánnyomozó
 • Arthur Hastings, Poirot társa
 • Emily Arundell, vagyonos asszony
 • Charles Arundell, Emily Arundell unokaöccse, motorcsónak-versenyző
 • Theresia Arundell, Charles Arundell húga
 • Dr. Jacob Tanios, Arabella férje
 • Arabella Tanios, Emily Arundell rokona
 • Wilhelmina Lawson, Emily Arundell komornája
 • Dr. John Graigner, Wilhelmina szeretője, helybeli doktor
 • Elisabeth Tripp, babonás asszony
 • Dorothy Tripp, Elisabeth Tripp húga
 • James Japp főfelügyelő
 • Bob, Emily Arhundelt kutyája

Cselekmény[szerkesztés]

Egy angol tengermelléki faluban Charles Arundell, híres motorcsónak-versenyző éppen egy világrekordot készült megdönteni. Miután elindult, a motorcsónak meghibásodott és elégett. Charles megmenekült. Nagynénje, Emily Arundell vacsorára hívja meg a villájába Charlest, a húgát, Theresiát, dr. Jacob Taniost és a feleségét, Arabellát, Elisabeth és Isabell Trippet, Arthur Hastingset, Hercule Poirot-ot és dr.John Graignert. A vacsora végén Isabell Tripp veszélyt jósol nekik.

Az éjszaka Emily Arundell lement az emeletről a földszintre, de a lépcsőfordulóban valamiben megbotlott és elesett. Súlyos sérülést szenvedett, de életben maradt. Ahol az asszony megbotlott, a Tanios házaspár gyermekei, Katyja és Alexis megtalálták a kutya, Bob labdáját. Innentől fogva mindenki azt gondolta, hogy Miss Arundell a labdán botlott meg. Csak Hercule Poirot nem. Azt mondta Emilynek, hogy meg akarták ölni. Az idős hölgy a tanácsát kérte, mire Poirot azt felelte, hogy írjon egy új végrendeletet, melyben mindenét egy barátjára hagyja, de ne szóljon neki róla, ellenben akiket kizárt, azoknak mondjon el mindent. Emily megfogadta a tanácsot.

Délután Jacob Tanios találkozott Miss Arundelllel, és adott neki egy üvegcse gyógyszert Emily májbetegségére. Előzőleg megállapította, hogy a Graiginer doktor által Emilynek adott kapszulák hatástalanok, ezért egy részüket kidobta. Este az asszony két kiskanállal bevett a fiolából, majd kiment a kertbe. Néhány perc múlva a száján zöld gázok szabadultak ki, és a hölgy meghalt.Temetése után az ügyvédje felolvasta a végrendeletet: Emily Arundell mindenét a komornájára, Wilhelminára hagyta. Másnap Wilhelmina elmondta Poirot-nak és a Scotland Yardon a nyomozást vezető Japp főfelügyelőnek, hogy azon az éjszakán, amikor Emily leesett a lépcsőről, egy női pongyolába öltözött egyént látott, amint matatott valamit a lépcsőfordulóban. Amikor a kutya nyüszíteni kezdett, Wilhelmina azt mondta a pongyolás nőnek: „Tegyék bele a kosarába a kutyát, mielőtt fellármázná az egész házat!” A nő megtette. Wilhelmina az ágya mögötti tükörből le is tudta olvasni a monogramját: TA.

Tanios doktort a temetés után azonnal letartóztatták, Japp főfelügyelő pedig lefoglalta a gyógyszeres fiolát, amelyet Emily Arundellnek adott át Jacob.

Éjszaka két fekete álruhába öltözött ember betört Wilhelmina villájába. Megpróbálták megölni a volt komornáját, de egy festmény leesett a falról, és felébresztette a házban lakókat. A betörők menekülni kényszerültek. A ház mögötti tavon mentek el, csónakkal. Másnap Dr. John Graigner beköltözött Wilhelminához a villába. Mikor a nő elmondta a doktornak, hogy az Emily szájából kiáradó gázok zöld színűek voltak, a doktor ráismert, hogy miért halt meg Miss Arundell. Azonnal telefonált Mrs. Taniosnak, és megkérdezte tőle, hogy tart-e a férje otthon foszfort. Arabella azt felelte, hogy nem tudja.

Éjjel egy sötét alak belopózott Miss Lawson villájába, és dr. Graigner szobájában megnyitotta a gázvezetéket. Néhány perc múlva Graigner doktor szén-monoxid mérgezésben meghalt.

Délelőtt Poirot ellátogatott Wilhelmina villájába. Bob, a kutya a labdáját a kosarába vitte mindig. Így Poirot meggyőződött róla, hogy nem a labdában botlott meg Emily Arundell, hanem másban. A gyanút az is alátámasztotta, hogy a lépcsőforduló melletti deszkafalban egy szemescsavart fedezett fel Hastings kapitány. Viszont a csavart estére a vendégek közül valaki eltüntette. Poirot biztos volt benne, hogy arra feszítettek ki egy zsinórt, amiben Emily megbotlott.

A kutyát magukkal vitték. Amikor a csónakok mellett jártak, Bob addig ugatta a saját tükörképét egy kifényesített motorcsónakban, amíg Poirot rá nem jött az igazságra: Wilhelmina Lawson a tükrön át látta a TA monogramot, ami igaziból AT, vagyis Arabella Tanios. Arabellának kézre estek a májkapszulák, és foszfort adagolt beléjük. Miután Miss Arundell meghalt, eltüntette a zsinórt és a szemescsavart. Megrémítette, hogy Graigner doktor rájött, hogy Emily foszformérgezésben halt meg, ezért a doktort is megölte.

Feldolgozások[szerkesztés]

 • Agatha Christie: Poirot: A kutya se látta (Agatha Christie' s Poirot: Dumb Witness, 1996) rendező: Edward Bennett szereplők: David Suchet, Hugh Fraser, Ann Morrish