Macska a galambok között (regény)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Macska a galambok között
Szerző Agatha Christie
Eredeti cím Cat Among the Pigeons
Ország Egyesült Királyság
Nyelv angol
Műfaj krimi
Előző Az alibi
Következő Bűbájos gyilkosok
Kiadás
Kiadó Európa Könyvkiadó
Kiadás dátuma 1959
Magyar kiadás dátuma 1989
Fordító Kosáryné Réz Lola
Oldalak száma 238
ISBNISBN 963-07-4806-1

Macska a galambok között (Cat Among the Pigeons) Agatha Christie angol krimiírónő 1959-ben megjelent regénye, melyet először a William Collins Sons and Company Ltd. a Collins Crime Club sorozatában jelentetett meg 1959. november 2-án. Az Egyesült Államokban a Dodd, Mead and Company 1960-ban, azonos címmel publikálta.

Magyarországon először az Európa Könyvkiadó adta ki a Fekete Könyvek sorozatában 1989-ben, Kosáryné Réz Lola fordításában.

A „zártkörű” gyilkosságot kalandszállal kombináló regényébe saját életének két, a húszas évek vége felé történt eseményét is beleszőtte. Az egész életművet tekintve a módszer nem számít újdonságnak, gondoljunk csak az úgynevezett "emlékezetkiesés"-motívumot feldolgozó regényekre (A Bertram Szálló, A titkos ellenfél, Az ABC-gyilkosságok, A krétai bika, Harmadik lány, Szunnyadó gyilkosság).

Szereplők[szerkesztés]

 • Miss Bulstrode-A Minerva igazgatónője
 • Miss Vansittart-tanárnő
 • Miss Chadwick-tanárnő
 • Ann Shapland/Angelica de Toredo-titkárnő
 • Hargreaves őrnagy
 • Hercule Poirot-magándetektív
 • Bob Rawlinson
 • Ali Juszuf herceg
 • Joan Sutcliffe-Bob nővére
 • Jennyfer Sutcliffe
 • Pikeavay ezredes
 • Adam Goodman-kertész
 • Mrs Upjohn
 • Julia Upjohn
 • Shaista-keleti hercegnő
 • Miss Rich-tanárnő
 • Angéle Blanche-franciatanárnő
 • Kelsey felügyelő
 • Miss Springer-tornatanárnő

Történet[szerkesztés]

Az egyik leggazdagabb közel-keleti ország, Ramat felvilágosult uralkodója, Ali Juszuf herceg megérzi a hazájában kirobbanó lázadás előjeleit. Mivel nem akar a felkelés vértanúja lenni, szökni próbál az országból. Előtte azonban hűséges barátjára és pilótájára, Bob Rawlinsonra bíz egy csomagot, mely az értékes családi drágaköveket tartalmazza, és megkéri, hogy juttassa ki az országból, nehogy illetéktelen kezekbe kerüljenek. Rawlinson tudja, hogy szökési kísérletük veszélyes lesz, lehet hogy nem is sikerül, ezért nem tarthatja magánál a köveket. Még aznap délután elment a szintén Ramatban tartózkodó nővéréhez, Mrs. Sutcliffe-hoz, hogy ott rejtse el a csomagot. Mivel nővére a lányával, Jenniferrel hamarosan úgyis hazatér Angliába, és a turistákat amúgy sem nézik át annyira, így a drágakövek veszély nélkül kikerülhetnek az országból. A szállodaszobában talált is egy jó helyet nekik, majd távozott. Azonban a szomszéd szobában tartózkodó spanyol táncosnő mindent látott, és miután Bob elment, egyből megtalálta a köveket, viszont elvinni már nem tudta, ugyanis Mrs. Sutcliffe és lánya éppen hazafelé tartott, ezért mindent visszatett eredeti helyére. Rawlinson és a herceg még aznap lezuhant repülőgépükkel, mialatt megpróbálták elhagyni Ramatot. Sokan szegődnek a kövek nyomába, beleértve a Brit Hírszerzés embereit is, akik egy előkelő leányiskolára kezdték el összpontosítani a figyelmüket.

A tornacsarnok rejtélye[szerkesztés]

Két hónappal később, Anglia egyik leghíresebb magániskolájában, a Minerva Leánynevelő Intézetben megkezdődik a nyári félév, amely több személyi változást hoz. Van néhány új lány – többek között Shaista, egy keleti hercegnő, Jennifer Sutcliffe és Julia Upjohn –, két új tanárnő – Mademoiselle Angèle Blanche, aki franciát tanít, valamint Miss Grace Springer tornatanárnő, akit senki sem szeret –, egy új titkárnő, Ann Shapland és egy új segédkertész, aki Adam Goodman néven a hírszerzés embere, és akit főnöke, Pikeaway ezredes azzal bízott meg, hogy "tartsa nyitva a szemét".

Egyébként minden a régi, kiegyensúlyozott ritmus szerint halad. Az iskola igazgatónője, Miss Bulstrode személyes problémájára koncentrál: ki legyen az utóda, aki visszavonulása után méltón őrizné meg az általa alapított intézmény hírnevét? Először is ott van Miss Vansittart, aki folytatná a hagyományokat, de új ötletei is lennének. A másik jelölt a sok új változtatást véghezvinni kívánó, de kevesebb tapasztalattal rendelkező Miss Rich, egy fiatal franciatanárnő. Az élet azonban nem marad sokáig nyugodt, ugyanis az újonnan épített tornacsarnokban egyik éjszaka Miss Johnson, a gondnoknő és Miss Chadwick holtan találja Miss Springert, akit nem sokkal azelőtt agyonlőttek. Kelsey felügyelő nyomozni kezd az ügyben, de nem találják a magyarázatot arra, hogy mit keresett a tanárnő éjnek évadján a tornacsarnokban. A kihallgatások során Adam felfedi valódi kilétét a felügyelőnek, de titokban tartják a tanári kar előtt.

Eközben Jennifer Sutcliffe barátságot köt Julia Upjohnnal. Mindketten imádnak teniszezni, de egyikük ütője sem tökéletes: Juliáé puha, a húrok nem elég feszesek rajta, Jenniferének pedig rossz a súlyelosztása. Mindezek miatt a két lány ütőt cserél. Jennifer levélben újat kér édesanyjától, mire egy nap egy idegen nő jelenik meg az intézetben. Elmondása szerint a nénikéje küldte, és új ütőt hozott Jennifernek, de a régit el kell vinnie. Emiatt a lány egy ideig gondolkodóba esik, de az új ütőjén kívül nem igazán foglalkozik mással. Kérdésére a nénikéje azt válaszolja, hogy ő nem küldött ütőt. Egy hétvégén, amikor néhány gyereket hazavisznek szüleik, elrabolják Shaista hercegnőt. Éjszaka pedig újabb tanárnő leli halálát a tornacsarnokba, ezúttal Miss Vansittart. A tanárnőre Miss Chadwick talált rá, aki nem tudott aludni és fényt látott a csarnokban, ezért gyorsan odaszaladt. Most már szinte mindenki biztos benne, hogy a tornacsarnokban valami olyan dolog lehet, ami miatt ölni kell, de senki nem tudja megoldani a bűntényt. Mrs. Sutcliffe az események miatt hazaviszi a lányát, és Julia egyedül marad. A lány mindenképp biztos volt benne, hogy az ütőt keresték, de nem az ő ütőjét, hanem Jenniferét. Véleménye szerint a nő azért vitte el Jennifer ütőjét, mert azt remélte, hogy van benne valami. Arról azonban senki nem tudott, hogy a két lány ütőt cserélt. Ezen felbuzdulva tehát Julia elkezdi szétbontani az teniszütőt, és megtalálja benne a Bob által a ramati szállodaszobában gyurmába elrejtett drágaköveket.

Poirot nyomoz[szerkesztés]

Julia másnap reggel elhagyja az intézményt, és felkeresi londoni lakásán a belga magándetektívet, Hercule Poirot-t. A lány elmondja a gyilkosságok történetét, beszámol az emberrablásról, illetve megmutatja a teniszütő nyelében talált drágaköveket. Poirot sok beszélgetéssel és az összes tanár valamint érintett diák kihallgatása révén nagyon érdekes végeredmény születik, de még a végjelenet előtt megölik a zsarolót, Miss Blanche-ot.

Megoldás[szerkesztés]

Végül Poirot egy utolsó beszélgetésre hívja össze a tanári kart, és Mrs. Upjohn segítségével leleplezi a gyilkost, aki nem más, mint a mindig nagyon pontos és kötelességtudó Ann Shapland, Miss Bulstrode titkárnője. Mrs. Upjohn ismerte már ezt a nőt a titkosszolgálattól, mert ott dolgozott régebben, Angelica fedőnéven. Mindig is veszedelmesnek tartották a titkosszolgálatnál. Ann Shapland végső kétségbeesése folytán pisztolyt ragad, és le akarja lőni az igazgatónőt, de elé ugrik Miss Chadwick, és feláldozza magát. Később derül ki, hogy a második tornacsarnoki gyilkosságot Miss Chadwick követte el, féltékenység miatt.

Miután kivezették a tettest, Poirot mindenki előtt feltárja az igazságot. Ann Shapland volt az a spanyol táncosnő – Angelica de Toredo –, aki a szomszéd szobából látta, amint Bob Rawlinson egy teniszütőbe rejti a drágaköveket. Be is ment utána, hogy kivegye azokat, de pont akkor érkeztek meg Mrs. Sutcliffe-ék, így nem tudta befejezni a munkáját. Kinyomozta, hogy Jennifer Sutcliffe a Minerva Leányiskolába megy tanulni, így tehát Ann tudta, hogy viszi az ütőt is. Elhatározta, hogy ő is vele tart, így lefizette a régi titkárnőt, és ő ment a helyére. Azon az éjszakán, amikor az első gyilkosság történt, Ann a teniszütőkkel babrált, a tornatanárnő pedig megzavarta őt, és akkor lelőtte. A második gyilkosságkor Miss Vansittart puszta kíváncsiságból lement a csarnokba, hogy megnézze Shaista hercegnő szekrényét, amikor is Miss Chadwick azzal a fegyverrel, amit magával vitt az esetleges támadás miatt, hirtelen felindultságból és a régóta lappangó gyűlölete miatt agyonütötte Miss Vansittardot egy az előcsarnokból vitt homokzsákkal. Ann Shaplandnak volt alibije aznap estére, de a zsaroló franciatanárnőt ugyanilyen módszerrel tette el láb alól, hogy azt higgyék, mind a két áldozatot ugyanaz az ember ölte meg. A legvégén Poirot választ ad Shaista hercegnő eltűnésével kapcsolatban is. Elmondja, hogy Shaistát még azelőtt elrabolták, mielőtt idejött volna a Minervába. Az a lány, aki az év elején érkezett, egy ál-Shaista volt, akit azért küldtek ide, hogy kikémlelje a drágakövek helyét. A végén, amikor kétes lett a kiléte, szökést színleve eltűnt a színről.

Végül Miss Bulstrode az utóbbi eseményektől megtépázott és a hírnevéből jócskán vesztett Minerva intézetet megpróbálja új segítőtársával újra felvirágoztatni.

Mr. Robinson a köveket eljuttatja jogos tulajdonosának, egy fiatalasszonynak, akit az Angliában tanult Ali Juszuf herceg korábban feleségül vett, és egy fiuk is született, akinek létezéséről a herceg soha nem tudott. A nő emlékül elküld egy követ Juliának.

Magyarul[szerkesztés]

 • Macska a galambok között. Bűnügyi regény; ford. Kosáryné Réz Lola; Európa, Bp., 1989 (Fekete könyvek)

Feldolgozások[szerkesztés]

 • Agatha Christie: Poirot: Macska a galambok között (Agatha Christie's Poirot: Cat Among the Pigeons, 2008) rendező: James Kent szereplők: David Suchet, Harriet Walter, Raji James