Battle főfelügyelő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Battle főfelügyelő, nyomozó Agatha Christie regényeiben. Az egyetlen olyan rendőrségen dolgozó nyomozó (ráadásul nem is akármilyen rendőrségen, a Scotland Yardon) az írónőnél, aki nemcsak a főhős segítőjeként van a helyszínen, hanem ki is nyomozza az ügyet.

Battle főfelügyelőnek egyik jellegzetessége, hogy gyakran önmaga is áthágja a törvényes határokat, hogy kinyomozza a gyilkost (betör, lop, titkos törvényességi egyletet alapít) Továbbá rendkívül nyugodt természet, akkor is megőrzi a nyugalmát, ha rájönnek valamely elkövetett szabálysértésére, ezenkívül nagyon ritkán lehet érzelem nyilvánításon kapni (ez egyedül Lady Eileen Brent-nek vagy ahogy a történetekben hívják Bundle-nek sikerült). Ezenkívül a történetekben főszereplőhöz képest nem jelen meg elég gyakran, csak amikor tényleg szükség van rá, de a végén mindig felfedi a bűntény részleteit. Gyakran maga is bűnözőnek tetteti magát, hogy a gyilkost félrevezesse.

Ő az egyetlen Christie-nyomozó, aki csak néhány regényben szerepel, de nem kap novellákban kiegészítést.

Legismertebb megformálója filmekben: Harry Andrews.

Mivel nem volt túl népszerű, ezért a képernyőn csak egy filmben (A Hét Számlap rejtélye) találkozhatunk vele, a többi filmfeldolgozásban Miss Jane Marple-re, vagy Monsieur Hercule Poirot-ra cserélték[forrás?] a Scotland Yard főfelügyelőjét.

A következő regényekben szerepelt:

Források[szerkesztés]

  • Hadnagy Róbert–Molnár Gabriella: Agatha Christie krimikalauz avagy Gyilkosságok ABC-ben. Budapest: Európa. 2004. 453. o. ISBN 963 077 4291