Öt kismalac

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Öt kismalac
Szerző Agatha Christie
Eredeti cím Five Little Pigs
Ország Egyesült Államok
Nyelv angol
Műfaj bűnügyi regény
Előző Holttest a könyvtárszobában
Következő A láthatatlan kéz
Kiadás
Kiadó Dodd, Mead and Company
Kiadás dátuma 1942 május
Magyar kiadó Európa Könyvkiadó
Magyar kiadás dátuma 1973
Fordító Szíjgyártó László
Oldalak száma 234 (első kiadás)

Az Öt kismalac Agatha Christie egyik regénye, amely első ízben az Amerikai Egyesült Államokban jelent meg Murder in Retrospect címmel.[1] A művet az írónő az általa nagyra becsült egyiptológusnak, Stephen Glanville-nek ajánlotta, és az első olyan krimi az írónő életművében, amelyben egy időben jóval korábbi gyilkosságot kell kinyomozni.[2]

Szereplői[szerkesztés]

 • Hercule Poirot, magánnyomozó
 • Sir Montague Depleach, védőügyvéd
 • Quentin Fogg, ügyész
 • Hale főfelügyelő, rendőr
 • George Mayhew, fiatal ügyvéd
 • Caleb Jonathan, a család ügyvédje és barátja
 • Carla Lemarchant/Caroline Crale, az áldozat lánya
 • Amyas Crale, az áldozat, egy festő
 • Caroline Crale, Amyas felesége, Carla anyja
 • Angela Warren, Caroline féltestvére
 • Philip Blake, Amyas régi barátja
 • Meredith Blake, Philip bátyja
 • Elsa Greer, Amyas modellje és szeretője
 • Miss Cecilia Williams, Angela nevelőnője

Cselekménye[szerkesztés]

Egy fiatal nő, Carla Lemarchant keresi meg Hercule Poirot-t, aki azt kéri tőle, hogy derítse ki apja halálának esetét. Tizenhat éve apját megölték és anyját elítélték azzal a váddal, hogy megölte a férjét. Carla meggyőződése, hogy anyja ártatlan, mert ezt írta egy levelében, és Carla emlékszik rá gyermekkorából, hogy anyja soha nem titkolta el előle a kellemetlen igazságokat.

Carla apját, Amyas Crale festőt koniinnal mérgezték meg, amelyet bürökből állított elő Meredith Blake. Carla anyja, Caroline Crane bevallja, hogy ellopta a kivonatot az amatőr vegyésztől, hogy öngyilkosságot kövessen el, de a méreg Amyas sörébe került. Az üveg sört és a söröspoharat Caroline vitte oda neki. Az indok egyértelmű: Amyas ifjú modellje és legújabb szeretője, Elsa Greer, azt mondta, hogy Amyas kész elválni Caroline-tól és őt venni feleségül. Amyasnak korábban számos nőügye volt, de egyik sem fajult idáig.

Poirot a gyilkosság öt jelenlevőjét öt kismalacnak nevezi el, egy angol gyermekdal alapján: Phillip Blake; az öccse, Meredith Blake; Elsa Greer, azóta Lady Dittisham; Cecilia Williams, a nevelőnő; és Angela Warren, Caroline féltestvére. Poirot mindegyikükkel elbeszélget, de látszólag egyiküknek sem volt oka a gyilkosságra. Az emlékeik némileg eltérnek egymástól, de semmi olyan tény nem bukkan elő, ami alátámasztaná, hogy az egykori ítélet téves lett volna.

A regény második részében Poirot megkéri az öt "kismalacot", hogy írják le emlékeiket az üggyel kapcsolatban. Ezekből rekonstruálja az események sorrendjét, és felfigyel néhány apróságra, amelyek fontosak lehetnek.

A végső jelenetben Poiorot felfedi a történetet, és annak érzelmi hátterét. A gyilkos valójában Elsa volt. Amyas nem akart szakítani a feleségével, de ezt nem mondta el Elsának, amíg nem fejezte be a képet, amelyet a lányról festett. A gyilkosság napján azonban megmondta neki, hogy csomagoljon (erről a kihallgatott mondatról sokáig azt hitték, hogy az iskolába induló Angelára vonatkozik). Elsa mérget tett a festő első italába (ezért panaszkodott a második sörnél, hogy "ma minden rosszízű"). Poirot magyarázata kielégíti Carlát, de a bizonyítás lehetetlen. A gyilkos nő azonban nem érezheti magát győztesnek: elvesztette élete szerelmét, és így élete – minden rang és vagyon ellenére – kiüresedett.

Magyarul[szerkesztés]

 • Öt kismalac. Bűnügyi regény; ford. Szíjgyártó László; Európa, Bp., 1973

Feldolgozásai[szerkesztés]

1960-ban Christie színdarabot írt regényéből Go Back For Murder címen, amelyből kihagyta Poirot-ot. A helyét a színdarabban egy fiatal ügyvéd, Justin Fogg tölti be, aki annak az ügyvédnek a fia, aki annak idején Caroline Crane védelmét látta el. A színdarab során Carla elhagyja vőlegényét Justinért.

Az Agatha Christie: Poirot sorozatban David Suchet játszotta Poirot szerepét. A televíziós film néhány fontos részletet illetően eltér a regénytől. Philip Blake nem Caroline-ba szerelmes, hanem Amyasba. Caroline nem betegségben halt meg a börtönben, hanem kivégezték. Carla nevét Lucy-ra változtatták a sorozatban, és nincs vőlegénye. A fináléban Lucy le akarja lőni Elsát, de Poirot arra kéri, hogy kímélje meg a gyilkos nő életét, hogy bíróság elé lehessen állítani. Lucy végül leengedi pisztolyát.

Hivatkozások[szerkesztés]

 1. American Tribute to Agatha Christie
 2. Hadnagy–Molnár: 302.

Források[szerkesztés]

 • Hadnagy Róbert–Molnár Gabriella: Agatha Cristie krimikalauz. Budapest: Európa. 2004. ISBN 963 077 4291