Ugrás a tartalomhoz

Öt kismalac

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Öt kismalac
SzerzőAgatha Christie
Eredeti címFive Little Pigs
OrszágEgyesült Államok
Nyelvangol
Műfajbűnügyi regény
Sorozatcanon of Hercule Poirot
ElőzőHolttest a könyvtárszobában
KövetkezőA láthatatlan kéz
Kiadás
KiadóDodd, Mead and Company
Kiadás dátuma1942 május
Magyar kiadóEurópa Könyvkiadó
Magyar kiadás dátuma1973
FordítóSzíjgyártó László
BorítógrafikaEurópa Könyvkiadó 2011-es megjelenés[1]
Oldalak száma234 (első kiadás)
SablonWikidataSegítség

Az Öt kismalac Agatha Christie egyik regénye, amely első ízben az Amerikai Egyesült Államokban jelent meg Murder in Retrospect címmel.[1] A művet az írónő az általa nagyra becsült egyiptológusnak, Stephen Glanville-nek ajánlotta, és az első olyan krimi az írónő életművében, amelyben egy időben jóval korábbi gyilkosságot kell kinyomozni.[2]

Szereplői[szerkesztés]

 • Hercule Poirot, magánnyomozó
 • Sir Montague Depleach, védőügyvéd
 • Quentin Fogg, ügyész
 • Hale főfelügyelő, rendőr
 • George Mayhew, fiatal ügyvéd
 • Caleb Jonathan, a család ügyvédje és barátja
 • Carla Lemarchant/Caroline Crale, az áldozat lánya
 • Amyas Crale, az áldozat, egy festő
 • Caroline Crale, Amyas felesége, Carla anyja
 • Angela Warren, Caroline féltestvére
 • Philip Blake, Amyas régi barátja
 • Meredith Blake, Philip bátyja
 • Elsa Greer, Amyas modellje és szeretője
 • Miss Cecilia Williams, Angela nevelőnője

Cselekménye[szerkesztés]

Egy fiatal nő, Carla Lemarchant keresi meg Hercule Poirot-t, aki azt kéri tőle, hogy derítse ki apja halálának esetét. Tizenhat éve apját megölték és anyját elítélték azzal a váddal, hogy megölte a férjét. Carla meggyőződése, hogy anyja ártatlan, mert ezt írta egy levelében, és Carla emlékszik rá gyermekkorából, hogy anyja soha nem titkolta el előle a kellemetlen igazságokat.

Carla apját, Amyas Crale festőt koniinnal mérgezték meg, amelyet bürökből állított elő Meredith Blake. Carla anyja, Caroline Crane bevallja, hogy ellopta a kivonatot az amatőr vegyésztől, hogy öngyilkosságot kövessen el, de a méreg Amyas sörébe került. Az üveg sört és a söröspoharat Caroline vitte oda neki. Az indok egyértelmű: Amyas ifjú modellje és legújabb szeretője, Elsa Greer azt mondta, hogy Amyas kész elválni Caroline-tól és őt venni feleségül. Amyasnak korábban számos nőügye volt, de egyik sem fajult idáig.

A regény címe és fejezetei az angol gyermekdalra utalnak:

Egy kismalac piacra járt...

Egy kismalac meg otthon ült...

Egy kismalac sok húst evett...

Egy kismalac hoppon maradt ....

Egy kismalac meg visított: ui, ui, ui...

Poirot ez alapján a gyilkosság öt jelenlevőjét öt kismalacnak nevezi el: Phillip Blake; az öccse, Meredith Blake; Elsa Greer, azóta Lady Dittisham; Cecilia Williams, a nevelőnő; és Angela Warren, Caroline féltestvére. Poirot mindegyikükkel elbeszélget, de látszólag egyiküknek sem volt oka a gyilkosságra. Az emlékeik némileg eltérnek egymástól, de semmi olyan tény nem bukkan elő, ami alátámasztaná, hogy az egykori ítélet téves lett volna.

A regény második részében Poirot megkéri az „öt kismalacot”, hogy írják le emlékeiket az üggyel kapcsolatban. Ezekből rekonstruálja az események sorrendjét, és felfigyel néhány apróságra, amelyek fontosak lehetnek.

A végső jelenetben Poiorot felfedi a történetet, és annak érzelmi hátterét. A gyilkos valójában Elsa volt. Amyas nem akart szakítani a feleségével, de ezt nem mondta el Elsának, amíg nem fejezte be a képet, amelyet a lányról festett. A gyilkosság napján azonban megmondta neki, hogy csomagoljon (erről a kihallgatott mondatról sokáig azt hitték, hogy az iskolába induló Angelára vonatkozik). Elsa mérget tett a festő első italába (ezért panaszkodott a második sörnél, hogy „ma minden rosszízű”). Poirot magyarázata kielégíti Carlát, de a bizonyítás lehetetlen. A gyilkos nő azonban nem érezheti magát győztesnek: elvesztette élete szerelmét, és így élete – minden rang és vagyon ellenére – kiüresedett.

Magyarul[szerkesztés]

 • Öt kismalac. Bűnügyi regény; ford. Szíjgyártó László; Európa, Bp., 1973

Feldolgozásai[szerkesztés]

1960-ban Christie színdarabot írt regényéből Go Back For Murder címen, amelyből kihagyta Poirot-ot. A helyét a színdarabban egy fiatal ügyvéd, Justin Fogg tölti be, aki annak az ügyvédnek a fia, aki annak idején Caroline Crale védelmét látta el. A színdarab során Carla elhagyja vőlegényét Justinért.

Az Agatha Christie: Poirot sorozatban David Suchet játszotta Poirot szerepét. A televíziós film néhány fontos részletet illetően eltér a regénytől. Philip Blake nem Caroline-ba szerelmes, hanem Amyasba. Caroline nem betegségben halt meg a börtönben, hanem kivégezték. Carla nevét Lucy-ra változtatták a sorozatban, és nincs vőlegénye. A fináléban Lucy le akarja lőni Elsát, de Poirot arra kéri, hogy kímélje meg a gyilkos nő életét, hogy bíróság elé lehessen állítani. Lucy végül leengedi pisztolyát.

2011-ben az Agatha Christie apró gyilkosságai című sorozatban is feldolgozták a regényt.

Hivatkozások[szerkesztés]

 1. American Tribute to Agatha Christie
 2. Hadnagy–Molnár: 302.

Források[szerkesztés]

 • Hadnagy Róbert–Molnár Gabriella: Agatha Cristie krimikalauz. Budapest: Európa. 2004. ISBN 963 077 4291