Foltos bürök

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wikipédia:TaxoboxInfobox info icon.svg
Foltos bürök
Illustration Conium maculatum0.jpg
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Csoport: Valódi kétszikűek (eudicots)
Csoport: Asteridae
Csoport: Euasterids II
Rend: Ernyősvirágzatúak (Apiales)
Család: Zellerfélék (Apiaceae)
Nemzetség: Bürök (Conium)
Faj: C. maculatum
Tudományos név
Conium maculatum
L.
Hivatkozások
Wikispecies

A Wikifajok tartalmaz Foltos bürök témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Foltos bürök témájú médiaállományokat.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Foltos bürök témájú kategóriát.

A foltos bürök vagy egyszerűen bürök (Conium maculatum) a zellerfélék családjába tartozó kétnyári növényfaj. A kaporhoz hasonló, de annál nagyobb termetű, ernyős virágzata pedig fehér. Magassága 100–120 cm vagy még magasabb. Karógyökerű növény, magjai barnák, szárának alsó részén halvány vörösbarna foltok láthatók. A foltos bürök a Mediterráneumból származik, de ma már a világon mindenütt előfordul mint mezei gyomnövény.

Fő hatóanyaga a koniin, mely a növény minden részében megtalálható (friss termésben 2–3%, a mennyiség a száradás során csökken). Hatására először az alsó végtagok bénulnak meg, majd ez felfelé halad, végül teljes öntudat mellett légzésbénulás miatt beáll a halál. Kisebb mennyiségben más piridinvázas alkaloidokat is tartalmaz: konhidrint, pszeudokonhidrint, γ-koniceint és N-metilkoniint.

Az ókori athéni (görög) törvénykönyvekben a „bürökpohár” a kiszabható halálbüntetés egyik nemeként szerepelt. Szókratészt is ilyen módon végezték ki, azaz a foltos bürök mérgével teli poharat kellett kiinnia, miután istenkáromlásban, valamint az ifjúság tévútra vezetésében találták bűnösnek. Platón – elsőként – ekkor írta le a mérgezési tüneteket.

Felhasználása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A foltos bürök nedvét az orvosi tisztesfű (Stachys officinalis) és az édeskömény (Foeniculum vulgare) magjaival keverték össze, s ezt alkalmazták például a sztrichnin és más mérgek ellenanyagaként. A 15–16. században a gyökereket köszvényes fájdalmak csillapítására használták, az 1760-as évektől rákos daganatok kezelését is végezték bürökkel.

Ezt a mérgező gyomnövényt napjainkban gyógyászati célra már nem alkalmazzák, mivel kicsi a hatásszélessége (a hatásos és a halálos dózisa nagyon közel van egymáshoz).

Galéria[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szára a vörösesbarna foltokkal
Megszárított ernyői a termésekkel

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Bürök (forrás: Pallas Nagylexikon)
  • Koniin (forrás: Pallas Nagylexikon)