N vagy M

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
N vagy M
Szerző Agatha Christie
Eredeti cím N or M
Ország Egyesült Királyság
Nyelv angol
Műfaj krimi
Előző Nyaraló gyilkosok
Következő Holttest a könyvtárszobában
Kiadás
Kiadó Magvető Könyvkiadó
Kiadás dátuma 1941
Magyar kiadás dátuma 1975
Fordító Göncz Árpád
Oldalak száma 238
SablonWikidataSegítség

Az N vagy M Agatha Christie 1941-ben megjelent regénye.

Szereplők[szerkesztés]

Tommy Beresford, Tuppence Beresford, Mr. Haydock, Mrs. Haydock, Mrs. Sprot, Karl von Deim, Mrs. Perenna, Sheila Perenna, Bletchley őrnagy, Miss Minton, Mrs. O'Rourke, Albert, az inas, Deborah Beresford, Derek Beresford, Mr. Grant, Anthony Mardson, Betty.

Történet[szerkesztés]

Dúl a második világháború. Német ügynökök hemzsegnek Angliában, hogy a közelgő inváziót előkészítsék; a sajtó csak Ötödik Hadoszlopnak nevezi őket. A brit titkosszolgálat egyik embere egy balesetnek álcázott gyilkosságban életét veszti. Az utolsó információ, amit megoszt megbízóival, hogy angliai német ügynökök vezetőjének kódneve vagy N vagy M, és hogy egy üdülőhelyen tartózkodik, a déli parton lévő Sans Souciban, egy Leahampton nevű csendes városban. Tommy Beresford, az első világháborúban már bizonyított nyomozó kapja a megbízást, de felesége, Tuppence is fondorlattal vele tart, hogy álnéven odautazva találják meg az illető N-et vagy M-et.

Jelentőség[szerkesztés]

Christie ezen regénye elsősorban a nacionalizmus ideológiáját mutatja meg és bizonyos mértékig kritizálja azt. Mrs. Perenna képviseli a hazaszeretet káros dolognak tekintő oldalt, mert ez szüli a viszálykodást és a háborút népek között, míg Bletchley őrnagy a haza odaadó és önfeláldozó védelmét tartja mindennél fontosabbnak. A műben fontos szerepet kap az akkori középkorú emberek mellőzött helyzete és fiatalos gondolkodásmódja, így a regény egyben társadalomkritika is.

Filmfeldolgozások[szerkesztés]

Magyarul[szerkesztés]

  • N vagy M; ford. Göncz Árpád; Magvető, Bp., 1975 (Albatrosz könyvek)