Úti célja ismeretlen

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Úti célja ismeretlen
SzerzőAgatha Christie
Nyelvangol
Műfaj
  • kémregény
  • krimi
ElőzőEgy marék rozs
KövetkezőHickory Dickory Dock
Kiadás
KiadóCollins Crime Club
Kiadás dátuma1954. november 1.
SablonWikidataSegítség

Az Úti célja ismeretlen[1] Agatha Christie kémműve, amelyet először az Egyesült Királyságban a Collins Crime Club adott ki 1954. november 1-jén, az Egyesült Államokban pedig a Dodd, Mead and Company adta ki 1955-ben So Many Steps to Death címmel.

A regény Marokkóban kezdődik, ahol Hilary Craven egy kudarcba fulladt házassága után tartózkodik. Öngyilkosságot tervez, de ehelyett a brit titkosszolgálat beszervezi egy küldetésre. Arra kérik, hogy adja ki magát egy nemrégiben eltűnt atomtudós feleségének. Hilaryt hamarosan elszállítják, hogy találkozzon új "férjével".

Az 1954-1955-ös kiadás idején megjelent vélemények szerint a regény időszerű volt, és Mrs. Christie számára egyértelműen szórakoztatóbb volt írni, mint a szokásos rejtélyes regényei. Egy recenzens egyértelműen azt mondta, hogy a rejtélyes regények az erős oldala, az ilyen típusú regények pedig nem, mégis érdemes volt elolvasni.

Egy későbbi ismertető, Robert Barnard úgy érezte, hogy a regény jól indult, de elkalandozott, ahogy megtalálta az utat a megoldás felé.

A regény előfeltételeként említette azokat a nagyra becsült tudósokat, akik a második világháború alatt Los Alamosban dolgoztak az atombombán, és eltűntek, amikor beköszönt a béke; Bruno Pontecorvo, aki 1950-ben disszidált a Szovjetunióba, és Klaus Fuchs elméleti fizikus, aki titkos információkat küldött a Szovjetuniónak, és körülbelül ugyanebben az időben börtönbe került ezért a bűncselekményért.

Ez egyike annak a négy Christie-regénynek, amelyhez nem készült semmilyen adaptáció, a többiek a És eljő a halál…, a Frankfurti utas és a Sors-rejtekajtó.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Szupernap: Úti célja ismeretlen · Agatha Christie · Könyv (magyar nyelven). Moly, 2017. április 16. (Hozzáférés: 2024. január 3.)