Hétvégi gyilkosság

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hétvégi gyilkosság
SzerzőAgatha Christie
Eredeti címThe Hollow
OrszágEgyesült Királyság
Nyelvangol
Műfajkrimi
Sorozatcanon of Hercule Poirot
ElőzőGyöngyöző cián
KövetkezőA rózsa és a tiszafa
Kiadás
KiadóEurópa Könyvkiadó
Kiadás dátuma1946
Magyar kiadás dátuma1977
FordítóVermes Magda
Oldalak száma270
ISBNISBN 963-07-0599-0
SablonWikidataSegítség

A Hétvégi gyilkosság (The Hollow) Agatha Christie angol krimiírónő 1946-ban megjelent regénye. Először az Amerikai Egyesült Államokban adta ki 1946-ban a Dodd, Mead and Company, majd ez év novemberében jelent meg az Egyesült Királyságban a Collins Crime Club gondozásában.

Magyarországon – Vermes Magda fordításában – többek között az Európa Könyvkiadó Fekete Könyvek sorozatában 1977-ben, a Magyar Könyvklub 1994-ben és az AQUILA Könyvkiadó 2006-ban is megjelentette.

A regényből 1951-ben színpadi változat is készült.

A regény szereplői[szerkesztés]

 • Hercule Poirot, a belga detektív
 • Grange felügyelő
 • Clark őrmester
 • John Christow, a Harley Street-i orvos
 • Gerda Christow, John felesége
 • Sir Henry Angkatell, a Szilfaberek birtokosa
 • Edward Angkatell, Henry távoli unokatestvére
 • Lucy, Lady Angkatell, Henry felesége
 • Midge Hardcastle, Lucy fiatal unokahúga
 • David Angkatell, az egyetemista rokon
 • Henrietta Savernake, szobrász, John szeretője
 • Veronica Cray, hollywoodi színésznő, John régi szerelme
 • Gudgeon, a komornyik
 • Beryl Collier, John titkárnője
 • Crabtree mama, John Ridgeway-kóros páciense
 • Terence Christow, John és Gerda kisfia
 • Zena Christow, John és Gerda kislánya

Történet[szerkesztés]

A bájos és excentrikus Lucy Angkatell családi összejövetelt rendez a hétvégére birtokukon, Szilfaberekben, ahová meghívta a Christow házaspárt is. John Christow egy ideje viszonyt ápol Henrietta Savernake-kel, a tehetséges szobrásznővel, Angkatellék távoli rokonával. John még gyakran nosztalgiázik régi szerelméről, Veronica Cray-ről, aki a hétvégi találkozón hirtelen betoppan azzal az ürüggyel, hogy szüksége van egy doboz gyufára. Veronica a két közeli víkendház egyikében lakik. A másikban Hercule Poirot üdül, aki szintén hivatalos hétvégére Angkatellékhez. John – miután Veronicát kiszolgálták gyufával – hazakíséri hajdani kedvesét, és egészen hajnali 3-ig nem tér haza.

Másnap, ahogy Poirot megérkezik, tanúja lesz egy jelenetnek, amely úgy tűnik, mintha meg lenne rendezve: Gerda kezében fegyverrel áll John vérző teste felett. Kettejük körül – láthatóan megdermedve – áll Lucy, Henrietta és Edward. John utolsó szava erős volt és sürgető: "Henrietta..."

A jelek arra mutatnak, hogy Gerda a gyilkos, de mivel a pisztolyt a medencébe ejtette, megsemmisített egy bizonyítékot. Később azonban kiderül, hogy a pisztoly, amit Gerda a kezében tartott nem azonos azzal a pisztollyal, amely végzett John Christow-val. A tanúk közül senki sem látta Gerdát, ahogy rálő Johnra, és úgy tűnik a többi lehetséges gyanúsítottak ellen sem lehet felhozni semmit. Először is Lucy erős gyanúba keveredett, amikor kiderült, hogy mikor John-t lelőtték egy pisztoly lapult a kosarában, de aztán bebizonyosodott, hogy az a pisztoly sem egyezik a gyilkos fegyverrel. Henrietta sem gyanúsítható az általa a pavilonban hátrahagyott firkálmány miatt, amely valószínűleg akkor készült, mikor John-t megölték. A gyilkos fegyvert Poirot a saját sövényében leli meg, azonban a rajta lévő ujjlenyomatok nem egyeznek a gyanúsítottakéval.

A család minden egyes tagja részt vesz a nyomozás félrevezetésében. Ők tudják ugyanis, hogy Gerda a gyilkos, de próbálják megóvni őt tettei következményeitől. Történetesen a gyilkosság, melynek oka féltékenység, a terveknek megfelelően működött. Gerda vette el mindkét pisztolyt, hogy amit nála találnak arról kiderüljön, hogy nem a gyilkos fegyver. Henrietta, aki azt állítja John utolsó szavával megkérte őt, hogy segítsen Gerdának, rögtön tönkreteszi az első fegyveren található bizonyítékokat, később visszamegy és megkaparintja a másik fegyvert is, amit elrejt egy agyag lószoborba, majd belecsempészi Poirot sövényébe.

Az összes bizonyítékot megsemmisítve a család úgy gondolja sikerült megmenekíteni Gerdát, de van még egy bizonyíték: a pisztolytáska, amelyben a gyilkos fegyvert tartották. Gerda azonban már feldarabolta azt és elrejtette a kézimunkakosarában. Amikor Henrietta elmegy érte, hogy eltüntesse az utolsó Gerdát terhelő bizonyítékot, betoppan Poirot és megakadályozza, hogy Henrietta igyon Gerda mérgezett teájából, amelyet aztán – feltehetőleg véletlen – maga Gerda fogyaszt el, ezzel megmenekülve az igazságszolgáltatástól.

Magyarul[szerkesztés]

 • Hétvégi gyilkosság. Bűnügyi regény; ford. Vermes Magda; Európa, Bp., 1977