J. Bruce Ismay

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Joseph Bruce Ismay
J. Bruce Ismay.jpeg
Született 1862. december 12.
Crosby, Lancashire, Liverpool, angol
Elhunyt 1937. október 17. (75 évesen)
London
Sírhely Putney Vale Cemetery
Állampolgársága
Nemzetisége brit
Házastársa Julia Florence Schieffelin
Szülei Thomas Henry Ismay
Foglalkozása a White Star Line Hajózási Társaság elnöke
Iskolái Harrow School

Joseph Bruce Ismay az IMDb-n
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Joseph Bruce Ismay témájú médiaállományokat.

Joseph Bruce Ismay (Liverpool, 1862. december 12.London, 1937. október 17.) üzletember, a brit White Star Line hajótársaság igazgatója volt. Az ő fejében fogant a három Olympic-osztályú óceánjáró (Olympic, Titanic, Gigantic) megépítése 1906-ban.

Élete[szerkesztés]

Apja, Thomas Ismay volt az Ismay, Imrie and Company (a későbbi White Star Line) vezetője. A fiatal Bruce Ismay az Elstree School-ban és a Harrowban végezte tanulmányait, majd egy évig Franciaországban képezte magát. Ezután az apja irodájában dolgozott négy évig, utána bejárta a világot. Pár évvel később New York-ban képviselte az Ismay, Imrie and Company céget.

1891-ben visszatért Angliába a családjával, és betársult apja cégébe. 1899-ben apja, Thomas Ismay meghalt, így Bruce Ismay lett a cég elnöke, és a cég nevét White Star Line-ra változtatta.

Olympic-osztályú óceánjárók[szerkesztés]

Ezek a hajók voltak a legfontosabbak Bruce Ismay életében. Az Olympic, a Titanic és a Gigantic (később Britannic) mind az ő nevéhez fűződnek. A 3 hajót 1907-ben építtette Lord William James Pirrie, a Harland&Wolff elnöke és Joseph Bruce Ismay, a White Star Line elnöke. A cél az volt, hogy legyőzzék a Cunard Line Mauretania és Lusitania nevű hajóit. Ezekkel az óceánjárókkal akarta meghódítani az Atlanti-óceán északi részeit a White Star Line. A hajókat Thomas Andrews és Alexander Carlisle tervezte. Széles körben elterjedt az a feltételezés, hogy a Titanic katasztrófája nagy mértékben Ismay mohóságának a következménye volt, aki nem vette figyelembe az építő Harland and Wolff azon kritikáját, hogy kevés mentőcsónakot terveztek, mert a sok mentőcsónak által az utasok kényelmét látta veszélyeztetve. Ugyancsak ő volt az, aki a Titanic kapitányát, Smith kapitányt a jéghegyekről szóló figyelmeztetés ellenére arra utasította, hogy teljes gőzzel haladjon az eredeti útvonalon. Ismay a túlélők között volt. Saját elmondása szerint véletlenül került az egyik mentőcsónakba. A Titanic elsüllyedése után is a White Star társaság elnöke maradt, és még huszonöt évet élt. A kortársak közül sokan őt tartották felelősnek a hajó elsüllyedéséért, s egy Ismay nevű texasi város emiatt a nevét is megváltoztatta.

Magánélet[szerkesztés]

Ismay amatőr labdarúgó volt, a Liverpool Ramblersben játszott. 1888. december 4-én összeházasodott Julia Florence Schieffelinnel. Öt gyermekük született, akik közül egy csecsemőkorában meghalt.

Források[szerkesztés]