The Way of All Flesh

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
The Way of All Flesh
(The Way of All Flesh)
1927-es amerikai némafilm
Rendező Victor Fleming
Producer Jesse L. Lasky
Adolf Zukor
Műfaj filmdráma
Forgatókönyvíró Bíró Lajos
Jules Furthman
Julian Johnson
Ernest Maas
Főszerepben Emil Jannings
Belle Bennett
Operatőr Victor Milner
Gyártás
Gyártó Paramount Pictures
Ország  USA
Nyelv némafilm
Játékidő 94 perc
Képarány 4:3
Forgalmazás
Forgalmazó Paramount Pictures
Bemutató USA 1927. június 25.
További információk

A The Way of All Flesh egy 1927-es amerikai filmdráma Victor Fleming rendezésében. A történet nem kapcsolódik Samuel Butler azonos című regényéhez. A produkciót egy Oscar-díjjal tüntették ki legjobb férfi főszereplő kategóriában.

Történet[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

A történet az 1900-as évek elején kezdődik. August Schilling (Emil Jannings) banki dolgozó Milwaukeeban, aki elégedett mind a munkájával, mind a családjával. Amikor felettese megkéri, hogy vigyen ezer dollárt kötvényekben Chicagóba, találkozik egy csábító szőke hölggyel a vonaton, akinek feltűnnek a kötvények nála. A nő flörtölni kezd Schillinggel, ráveszi hogy vegyen neki egy üveg pezsgőt, és később menjenek egy bárba, amit egy szélhámos működtet. Másnap reggel egy hotelszobában ébred fel a kötvények nélkül. Megtalálja a nőt, akitől először szépen, majd fenyegetve próbálja visszakövetelni a kötvényeket. A bártulajdonos leüti, majd egy közeli vonatszerelvényre teszi.

Amikor a szélhámos megpróbálja a férfi azon dolgait elvenni, hogy ne legyen egykönnyen azonosítható, Schilling magához tér és a dulakodás közben a bártulajdonos egy száguldó vonat elé zuhan és szörnyet hal. Schilling elmenekül, majd kétségbeesetten veszi észre az újságban, hogy halottnak nyilvánították, mert a szélhámos holttestét a saját személyes dolgaival Schilligként azonosították.

Húsz év telik el. Schiller idős és ápolatlan, egy parkban dolgozik szemétszedőként. Egy hóviharos karácsonykor hazaindul egykori otthonához, ahol látja hogy fia, akit még ő tanított zongorázni mára sikeres zenész lett. A film utolsó jelenetében Schilling elsétál az otthonától a zsebében azzal az egy dollárral, amit a fia adott neki, egy vén csavargónak, akiben nem ismerte fel a saját apját.

Főbb szereplők[szerkesztés]

Színész Karakter
Emil Jannings August Schilling
Belle Bennett Mrs. Schilling
Phyllis Haver A csábító hölgy
Fred Kohler A szélhámos bártulajdonos

A filmkópiáról[szerkesztés]

A filmről egyetlen másolat sem maradt fenn. Így Emil Jennings Oscar-díjas alakítasa az egyetlen olyan, amely nem maradt meg az utókor számára. Továbbá Victor Fleming filmográfiájából ez az egyetlenegy film veszett el.

Feldolgozás[szerkesztés]

1940-ben ismét feldolgozták a történetet Akim Tamiroff és Gladys George főszereplésével.

Oscar-díj[szerkesztés]

  • Oscar-díj (1929)
    • díj: legjobb férfi főszereplő – Emil Jannings

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a The Way of All Flesh (film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.