Texas Ranger Division

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A Texas Rangers Division, elterjedtebb nevén a Texas Rangers egy állami rendőri szerv az USA Texas államában. 1823-ban alapították, hivatalosan azonban csak 1835-ben ismerték el.

Feladata[szerkesztés]

Eredeti feladata a határmenti települések védelme és a rendfenntartás volt. Ma önálló szervként Texas Állam Közbiztonsági Minisztériuma (Department of Public Safety) alá tartozik az állami rendőrséggel (Texas State Police) együtt. Nem egyenruhás szerv, a texas ranger-ek általában civil ruhát, cowboy-kalapot és jól látható helyen a legendás jelvényt (Egy körben foglalt ötágú csillag) viselik. A szervezet főleg bűnügyi rendőrségként működik, nyomozati munkát végez, bűntényeket derít fel, szökevényeket és körözött személyeket fog el. Irányítószerve a rendőrséghez hasonlóan az Államügyészség. Emellett speciális feladatokkal is rendelkezik, például Texas állam kormányzójának testőrei is texas ranger-ek. Az állami rendőrségnél megbecsültebb szerv, tagjait általában az állami rendőrség kiváló embereiből szervezik. Néhány éve szóba került a szervezet feloszlatása vagy integrációja az állami rendőrségbe, a texasiak legtöbbje azonban ragaszkodik a 19. századi vadnyugatot idéző Texas Rangers-hez, ezért a szervezet máig önálló maradt, és kiemelkedő eredményeket ér el a bűnüldözés terén. Emellett egy kormányzói rendelet értelmében „felette áll bármely más rendvédelmi szervnek az államban”, azaz egyfajta állami szintű FBI-ként is működhet, tagjai Texas állam területén végezhetnek nyomozást, hatáskörük nem korlátozódik egy-egy közigazgatási egységre.

A Texas Rangeröket jól ismerhetjük a Walker, a texasi kopó című világhírű amerikai sorozatból, melynek Chuck Norris (Cordell Walker) a főszereplője.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:Texas Ranger Division
A Wikimédia Commons tartalmaz Texas Ranger Division témájú médiaállományokat.