Francia Riviéra

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Francia Riviéra
Agay vu du Dramont.JPG
Ország Franciaország
Település Provence-Alpes-Côte d’Azur
Elhelyezkedése
Francia Riviéra (Franciaország)
Francia Riviéra
Francia Riviéra
Pozíció Franciaország térképén
é. sz. 43° 21′ 54″, k. h. 6° 50′ 59″Koordináták: é. sz. 43° 21′ 54″, k. h. 6° 50′ 59″
Cotedazur.png
A Wikimédia Commons tartalmaz Francia Riviéra témájú médiaállományokat.

A francia Riviéra vagy Azúr-part (franciául Côte d’Azur) a Földközi-tenger partvidékének Marseille-től Mentonig terjedő szakasza, melynek hosszúsága kb. 120 km. Provence-Alpes-Côte d’Azur régió része. Az elnevezés egy francia költőtől, Stéphen Liégeard-tól származik.

A Liguri- és a Tengeri-Alpok karéja veszi körül. A hegység látványnak is szép, és rengeteg kirándulásra ad alkalmat, sok helyen azonban nem éri el az 1000 m-es magasságot sem.

Területének 80%-a hegy, 175 000 hektár erdő, 1000 km folyó és hegyi patak található itt. Egyúttal Franciaország parkokban leggazdagabb területe is. Híresek Menton, Monaco, Èze parkjai.

Közlekedés[szerkesztés]

A part mentén vezető forgalmi útjai a Corniche, azaz ’párkány’ elnevezést kapták. Három út vezet a tengerparton:

  • Az 1. út az Corniche Intérieure, mely a 18. században épült, Napóleon építtette. A part mellett Nizzáig húzódik, majd csatlakozik a középső úthoz.
  • A 2. út a Moyenne Corniche, a Középső Párkány, amely 100–150 m magasan fut, és 1939 óta létezik.
  • A 3. út a Grande Corniche, az ún. Nagy Párkány, amely 500 m magasan húzódik. Julius Caesar ideje óta létező útvonal; megfelel az egykori római Via Aureliának.

Éghajlata[szerkesztés]

Kivételes klímáját annak köszönheti, hogy észak felől hegykoszorú védi a hideg légtömegek ostromától. A tenger víztömege is befolyásolja az éghajlatot: 200–400 m-ig átlagosan 13 °C-os a víz, télen mérsékli a hideget, nyáron pedig a kánikulát. A napsütésnek köszönhetően erős a párolgás, aminek következtében a tenger vize sósabb, mint az Atlanti-óceán.

Története[szerkesztés]

Villefranche-sur-Mer

Száz esztendeje még csak téli üdülőhely volt sok angol vendéggel, majd a két világháború közt fejlődött idegenforgalmi központtá.

Települések[szerkesztés]

Beaulieu sur Mer

Kulturális élete[szerkesztés]

A francia Riviéra igazi kulturális központ: több mint 100 múzeum (ebből csak 3 állami), 500 művészeti kiállítás, 2 operaház, 25 színház, évente kb. 3200 rendezvény várja az ideérkezők millióit.

Elszórtan az azúri vidéken 120 magasban megbúvó kis falucskát számolhatunk meg, ahol még őrzik a kézművesség, fazekasság, parfümkészítés rejtelmeit.

Porquerolles panorámája (Côte d’Azur)

Források[szerkesztés]

  • Pálfy József: Franciaország (Panoráma útikönyvek, Athenaeum Nyomda, Bp.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:Côte d'Azur
A Wikimédia Commons tartalmaz Francia Riviéra témájú médiaállományokat.