Antibes

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Antibes
Antibes címere
Antibes címere
Antibes zászlaja
Antibes zászlaja
Közigazgatás
Ország Franciaország
RégióProvence-Alpes-Côte d’Azur
Megye Alpes-Maritimes
Kerület Grasse
Kanton2 kanton
Településtársulás Communauté d'agglomération de Sophia Antipolis
Polgármester Jean Leonetti (2014–2020)
INSEE-kód 06004
Irányítószám 06600
Testvérvárosok
Lista
Népesség
Teljes népesség75 130 fő (2021. jan. 1.)[1]
Népsűrűség2850 fő/km²
Földrajzi adatok
Tszf. magasság0 m
Terület26,48 km²
Időzóna CET, UTC+1
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 43° 34′ 48″, k. h. 7° 07′ 23″Koordináták: é. sz. 43° 34′ 48″, k. h. 7° 07′ 23″
Antibes weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Antibes témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Antibes (IPA: [ɑ̃tib] kiejtése, okcitánul: Antíbol) város Dél-Franciaországban, a Francia Riviérán. Az Antibes és Juan-les-Pins alkotta város népességét 80 ezerre becsülik holtszezonban és 175 ezerre a nyári időszakban. Az Antibes-Juan-les-Pins agglomeráció a megye második legnagyobb városa Nizza után. Antibes körülbelül 2400 éves, területén gyakorlatilag két külön város fejlődött ki, az óváros (Vieille Ville) és az azt körbevevő új város.

Távolsága néhány más francia várostól[szerkesztés]

(Legrövidebb út a ViaMichelin alapján)

Cannes 12 km, Nizza 20 km, Monaco 40 km, Marseille 175 km, Lyon 420 km, Párizs 880 km

Időjárás[szerkesztés]

Antibes a Földközi-tenger mediterrán régiójában található, enyhe téli időjárás, és forró nyár jellemzi. Az enyhe tél ellenére, 2008. november 25-én reggelre finom hótakaró borította a várost.

Története[szerkesztés]

Alapítása[szerkesztés]

Antibes-ot a Kr. e. V. vagy IV. században alapították marseille-i görög telepesek (a geográfus Victor Adolphe Malte-Brun szerint) és ők adták neki az Antipolis nevet (a város görög neve, jelentése: szemben lévő város), a város helyzetéből adódóan, mert Nizzával szemben helyezkedik el. Ennek ellentmond, hogy Antipolist Nikaia (Nizza) előtt alapították egy második századból származó irat szerint, s a város nevének jelentése a „Korzikával szembenlévő város”. Eszerint a görögök Korzikáról jöttek meghódítani a provence-i vidéket. A történészek viszont kétlik, hogy ez a verzió racionálisabb az elsőnél, sőt az újabb kutatások világosan bizonyítják az első hipotézis valószerűségét.

Antibes a római korban[szerkesztés]

Marseille bevétele utána Antibes, csakúgy mint Nizza a Római Birodalom része lett. i. e. 43-ban Lepidus vagy Augustus szabad római városnak nyilvánították és a narbonne-i régióhoz csatolták. Lepidus nevében bronz pénzt verettek, amelynek egyik oldalán Athéné feje, a másikon pedig a LEPI és az ANTI szavak szerepeltek (LEPI=Lepidus, ANTI=Antipolis).

Középkor[szerkesztés]

Antibes a 4. századtól egészen 1244-ig érseki székhely volt, amikor is Grasse átvette ezt a tisztséget. A Szentlélek-székesegyház alatt lévő ásatások igazolták, hogy itt valamikor az 5. század környékén egy pálos kolostor volt. A Karolingok korában alakították át a templomot. Mai formáját végül a 16. században nyerte el.

Kultúra és látnivalók[szerkesztés]

1964 és 1976 között nyaranta tartották a 'Rose d'Or' (Arany Rózsa) nemzetközi könnyűzenei fesztivált, a kor legismertebb francia művészeivel valamint meghívott világsztárokkal.

Itt születtek, itt éltek[szerkesztés]

  • Pablo Picasso 1946-ban huzamosabb ideig tartózkodott itt, és itt készült munkái közül mintegy harminc kompozíciót ajándékozott a helyi múzeumnak. A múzeumban ma mintegy 30 kompozíciója, azonkívül számos rajza és több mint 200, Vallaurisban készített Picasso-kerámiát, vázákat, kis szobrokat is láthatunk.

Itt hunyt el[szerkesztés]

Galéria[szerkesztés]

Testvérvárosok[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Populations légales 2021