Park Avenue

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Park Avenue
Ország Amerikai Egyesült Államok
Település
Elhelyezkedése
Park Avenue (Manhattan)
Park Avenue
Park Avenue
Pozíció Manhattan térképén
é. sz. 40° 46′ 43″, ny. h. 73° 57′ 30″Koordináták: é. sz. 40° 46′ 43″, ny. h. 73° 57′ 30″
A Wikimédia Commons tartalmaz Park Avenue témájú médiaállományokat.

A Park Avenue egy észak-déli irányú széles sugárút a New York-i Manhattan városrészben. Nyugaton a Madison sugárúttal, keleten a Lexington sugárúttal párhuzamosan fut. Ez Manhattan egyik legdrágább lakókörzete, mivel az Upper East Side-on halad keresztül. A sugárút közepén elhelyezkedő zöld szigeteket a sugárút számára létrehozott alapítvány támogatta. A „szigetek” főképp begóniával vannak teleültetve, mivel azok jól bírják a víztelenséget és a nagy meleget.

Útvonala[szerkesztés]

A sugárút a Bowery városrésznél kezdődik. Egy részét Negyedik sugárútnak hívják a 8. utcánál lévő Cooper Square-től a 14. utcánál lévő Union Square-ig. A 14. utcától északra több, 1811-ben megtervezett sugárúttal együtt halad. A 14. utcától a 17. utcáig a Union Square keleti határát alkotja és az a Union Square East, a 17. utcától a 32. utcáig a Park Avenue South néven ismert. A 32. utca felett csak Park Avenue néven emlegetik.

A 33. és a 40. utca között a Murray Hill alagút fut a sugárúton. A 40. utcánál az alagút kétfelé ágazik, az egyik a központi Pályaudvar felé halad tovább, a másik a MetLife (Pan Am) épület felé. Ahogy a Központi Pályaudvar épületéhez ér, több üvegdobozszerű felhőkarcoló szegélyezi, melyek több nemzetközi cég székhelyeit rejtik magukban. a Pályaudvartól a 97. utcáig az északi metró vonala húzódik alatta. A sugárúton a 97. utcánál van egy híd is (Park Avenue Viaduct).

A Park Avenue a 132. utcánál ér véget.

A következő nagy cégeknek van székháza vagy irodája a Park Avenue-n:

Galéria[szerkesztés]