Konfirmáció

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A konfirmáció (latinul confirmatio) szó jelentése megerősítés. A protestáns egyházak (például református, evangélikus, metodista, unitárius) értelmezésében az úrvacsorát megelőző felkészítő tanítás, amelynek célja a hitbeli megerősítés. Bővebb értelemben az úgynevezett keresztségi szövetség fiatalkori megerősítése. Az egyházi oktatásban felnövő gyermekek és az ifjúság vallásos nevelésének célja a konfirmáció ünnepi eseménye, amelynek során a konfirmandus személyes vallástételt tesz.

Katolikus értelmezések[szerkesztés]

  1. Püspökök megerősítésének joga.
  2. Bérmálás.

Jogi értelmezés[szerkesztés]

Jogügyletek hatósági megerősítése, illetve egy kijelentés, vagy megállapítás hitelességének bizonyítása, amely során annak valódiságát erősítik meg.

Retorikai értelmezés[szerkesztés]

Jelentése: bizonyítás.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Konfirmációi káté; Luther, Budapest, 2005
  • Tanulmánykötet. 250 éves a konfirmáció Magyarországon. Tudományos konferencia a Magyarországi Evangélikus Egyház Néprajzi Munkacsoportja, az Evangélikus Országos Múzeum, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Folklore Tanszéke, az MTA-ELTE Folklór Szövegelemzési Kutatócsoportja rendezésében, 2005. március 31.–2005. április 1.; szerk. Veres Emese-Gyöngyvér; ELTE Folklore Tanszék, Budapest, 2006
  • Szénási Sándor: "Megtaláltuk a Messiást!". Református konfirmációi olvasókönyv; 2. jav. kiad.; Kálvin, Budapest, 2013
  • Szalkay Kázmér: Konfirmációi előkészítő felnőtteknek; Debrecen-Árpád Téri Református Egyházközség, Debrecen, 2016