Tóth Endre (filmrendező)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tóth Endre
Születési név sasvári farkasfalvi tótfalusi Tóth Endre Antal Mihály
Született 1912. május 15.
Makó magyar
Elhunyt 2002. október 27. (90 évesen)
Burbank, Kalifornia USA
Sírhely Forest Lawn Memorial Park
Állampolgársága
Nemzetisége magyar
Házastársa Veronica Lake (1944-1952)
Marie Louise Stratton (1953-1982)
Ann Green (-2002)
Gyermekei Nicolas De Toth
Foglalkozása filmrendező, forgatókönyvíró, filmproducer
Művészneve André de Toth

Tóth Endre az IMDb-n
Tóth Endre PORT.hu-adatlapja

sasvári farkasfalvi tótfalusi Tóth Endre (született Tóth Endre Antal Mihály; külföldön ismert művésznevén André de Toth) (Makó, 1912. május 15.Burbank, Kalifornia, 2002. október 27.) magyar filmrendező, forgatókönyvíró, filmproducer. A film noir és a western műfaj megújítója, valamint az első háromdimenziós horrorfilm rendezője.

Martin Scorsese azt írta róla: „André de Toth nem volt soha felkapott rendező: a nagyközönség jól ismeri a filmjeit, de fogalma sincs arról, hogy ki csinálta őket.”

Élete[szerkesztés]

Fiatalon elvesztette egyik szeme világát (annál érdekesebb később, a 3-D-s mozi létrehozásában betöltött szerepe). Elemi és középiskoláját szülővárosában, egyetemi tanulmányait a Királyi Magyar Pázmány Péter Tudományegyetem jogi karán végezte el.

Filmkészítő pályáján forgatókönyvíróként, vágóként indult Budapesten, majd Németországban, a Bavaria cégnél folytatta. 1938–1942 között Londonban élt. 1939-ben rövid idő alatt jelentős rendezővé lépett elő Magyarországon. A fenyegető világháború elől Nagy-Britanniába távozott. Angliában Korda Sándor szerződtette, Korda Zoltán munkatársa volt. A London Films stábjával akkor került ki Hollywoodba (korábban csak látogatóban járt ott), amikor A bagdadi tolvaj utómunkálataira került sor.

Első amerikai éveiben sofőrként és cowboyként kereste kenyerét. Jelentős rendezővé csak két évtizedes megszakítatlan amerikai munkálkodása során vált újra: kalandfilmtől thrillerig, westernig szinte minden izgalomkeltő, szórakoztató műfajhoz azonnali természetességgel alkalmazkodni tudott. Randolph Scott főszereplésével készült westernjei közül kimagaslik a Carson City, 1952-ből. Az ugyanabban az évben forgatott Az utolsó komancs pedig, Broderick Crawforddal a főszerepben, nem egy filmszakíró szerint egyike a legjobb indiános „lovasoperáknak”, amit valaha is készítettek Amerika földjén.

Több neves színész útját egyengette, például Charles Bronsonét is, aki nevét Buchinskyről az ő kérésére változtatta Bronsonra. 1960-ban visszatért Európába, de itteni munkái - talán a brit produkcióban készült Piszkos játék kivételével - nem mérhetők az amerikaiakhoz. Súlyos síbalesete után már csak producerként és művészeti tanácsadóként vett részt a filmgyártásban.

De Toth igazi hollywoodi legenda volt. A filmgyártás mellett is az izgalmakat kereste. Festett, szobrászkodott, kipróbálta a repülést, versenyautókat vezetett, lovagolt, síelt, búvárkodott és a veszélyes sportok közben négyszer törte el a nyakcsigolyáját. Hétszer nősült például Veronica Lake is volt a felesége és 19 gyermeke született.

Az 1980-as évek végétől többször hazalátogatott Magyarországra. Emlékeit Fragments címmel jelentette meg, 1994-ben (Faber and Faber, London - Boston).

Filmjei[szerkesztés]

Rendezőként[szerkesztés]

Forgatókönyvíróként[szerkesztés]

Rendezőasszisztensként[szerkesztés]

Producerként[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]