Rodney Dangerfield

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Rodney Dangerfield
Született Jacob Cohen
1921. november 22.[1][2][3][4][5]
Babylon[6]
Elhunyt 2004. október 5. (82 évesen)[7][1][2][3][4]
Westwood
Álneve Rodney Dangerfield
Állampolgársága amerikai
Foglalkozása
Iskolái Richmond Hill High School
Kitüntetései csillag a Hollywoodi Hírességek Sétányán
Halál okaműtéti szövődmények
Sírhelye Westwood Village Memorial Park temető

Rodney Dangerfield aláírása
Rodney Dangerfield aláírása

A Wikimédia Commons tartalmaz Rodney Dangerfield témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Jack Roy (születési nevén Jacob Rodney Cohen; 1921. november 22.2004. október 5.), ismertebb nevén Rodney Dangerfield, Grammy-díjas amerikai stand-up komikus, színész, producer, zenész és szerző volt. Főként az önkritikus egysoros vicceiről volt ismert, és az "I don't get no respect!" (Nem tisztelnek!) szállóigéjéről.[8]

New York városában kezdte stand-upos karrierjét, majd a hatvanas-hetvenes években már késő esti talk show-kban is megjelent, végül pedig Las Vegas kaszinóiban tartott önálló esteket. Jelmondata onnan származik, hogy megpróbálta feldobni egyik viccét: "Bújócskáztam, és meg sem próbáltak megkeresni." Próbálkozott a sablonosnak számító "Annyira..." kezdéssel ("Annyira szegény voltam", "Annyira csúnya volt", stb.), majd azt mondta: "Nem tisztelnek!". Mivel a közönség nagyon jól reagált rá, ez lett végül a szállóigéje.[9]

Már a hetvenes években is voltak kisebb filmszerepei, az igazi áttörés pedig az 1980-as években történt. Először a Golfőrültek című filmben nyújtott remek alakítást, majd az Örökkön örökség és a Vissza a suliba című filmek főszerepében. Élete hátrelévő részében számos szerepben tündökölt, túlnyomórészt vígjátékokban, de az 1994-es Született gyilkosokban egy erőszakos apát alakított. A 2000-es évek elején egészségi állapota már nem engedte meg, hogy sokat szerepeljen, végül 2004-ben egy szívműtét komplikációi következtében kómába esett és elhunyt.

Élete[szerkesztés]

Korai évei[szerkesztés]

Jacob Rodney Cohen néven született a New York állambeli Deer Parkban (ma Babylon), 1921. november 22-én. Szülei Dorothy Teitelbaum és Phillip Cohen voltak. Anyja az Osztrák-Magyar Monarchiában született. Apja vaudeville komikus volt Phil Roy művésznéven, ritkán volt otthon; Dangerfield évente kétszer látta. Később apja esedezni kezdett fia bocsánatáért, Dangerfield pedig megbocsátott neki.

Anyja kegyetlen és hideg volt vele egész életében. Gyerekkorában semmilyen szeretet jelét nem mutatta iránta. Élete egyik utolsó interjújában Dangerfield elmondta, hogy a szomszédságában zaklatta egy férfi. A férfi öt centet fizetett Rodney-nak, és öt percig csókolgatta.

Miután apja elhagyta a családot, anyja Dangerfield-del és nővérével a Queens-i Kew Gardensbe költözött. Itt Dangerfield a Richmond Hill High School tanulója volt, ahol 1939-ben végzett. Hogy eltartsa családját, élelmiszereket szállított, illetve újságot és jégkrémet árult a strandon.[10]

15 éves korában elkezdett humoristáknak írni, miközben fellépett egy ellenville-i szállóban.[11] 19 éves korában hivatalosan is Jack Roy-ra változtatta a nevét.[12][13] Kilenc évig rosszul állt anyagilag, egy ideig éneklő pincérként is dolgozott, mielőtt kirúgták.[14][15] Később azt mondta, hogy amikor kilépett a showbizniszből, annyira ismeretlenné vált, "hogy csak ő tudta, hogy kilépett."[16]

Karrierjének kezdete[szerkesztés]

A hatvanas évek elején visszatért a szórakoztatóiparba. Napközben továbbra is eladóként dolgozott, de visszatért a színpadra, a Catskill-hegyek között több szállóban is fellépett, de továbbra sem volt túlzottan sikeres. Hamarosan eladósodott, és nem hívták fellépni.[17]

Ezt követően rájött, hogy egy "imázs" hiányzott; egy személyiség, akivel a közönség azonosulni tud, valami, ami megkülönbözteti a többi komikustól. Hazatért, és saját tapasztalatai alapján kifejlesztett egy karaktert, akinek semmi sem sikerül, és akit "nem tisztelnek".

Felvette a "Rodney Dangerfield" művésznevet, amelyet Jack Benny komikus is használt már korábban, később Ricky Nelson is használta ezt a nevet a The Adventures of Ozzie and Harriet című sorozatban, illetve a Camp Records egyik énekese is, melynek hatására elterjedt a szóbeszéd, hogy Jack Roy szerződést kötött a Camp Records-szal. Ezt a szóbeszédet ő nem sokkal halála előtt tagadta.[18] Jack Benny karaktere (aki szintén nem örvendett tiszteletnek) nagy hatással volt Dangerfield-re. A Jack Roy név viszont továbbra is Rodney hivatalos neve maradt.[19]

A sikerek[szerkesztés]

1967 márciusában a The Ed Sullivan Show-ba kellett egy beugró, így Dangerfield bekerült a műsorba. Előadása fantasztikus siker lett, így később többször feltűnt a műsorban, majd a The Dean Martin Show-ban is rendszeres vendég lett, a The Tonight Show-ban pedig több, mint hetven alkalommal szerepelt.

1969-ben ő és barátja, Anthony Bevacqua megnyitották New York Cityben a Dangerfield's névre hallgató kabaréklubot, ahol ő maga is rendszeresen felléphetett anélkül, hogy országszerte utaznia kellett volna. A klub 2020 októberében zárt be, a koronavírus-világjárvány gazdasági hatásai miatt. A hely számos HBO-műsor felvételének volt a helye, ahol rengeteg, később híressé vált komikus is fellépett, mint Jerry Seinfeld, Jim Carrey, Tim Allen, Roseanne Barr, Robert Townsend, Jeff Foxworthy, Sam Kinison, Bill Hicks, Rita Rudner, Andrew Dice Clay, Louie Anderson, Dom Irrera, és Bob Saget.

1978-ban a Harvard Egyetemre hívták, ahol a diplomaosztó előtti, hagyományosan a végzős évfolyamról szóló napon ő tartotta meg a beszédet[20].

1980-ban kiadta "No Respect" című lemezét, mely Grammy-díjat nyert[21]. 1983-ban megjelent a "Rappin' Rodney" című lemez, amelyről a címadó kislemezhez videoklip is készült, mely az akkoriban induló MTV egyik népszerű klipje lett[22].

Dangerfield ekkor, a nyolcvanas évek elején-közepén volt karrierje csúcsán. 1980-ban szerepelt a Golfőrültek című filmben, ahol egy újgazdag ingatlanfejlesztőt alakított a golfklubban. Eredetileg minimális szerepe lett volna a filmben, de mivel ő, Chevy Chase és Bill Murray remekül voltak képesek improvizálni, így több képernyőidőt kapott[23]. Remek alakítása miatt több filmszerep is megtalálta, mint az 1983-as Örökkön örökségben, vagy az 1986-os Vissza a suliba című filmben, mely utóbbinak írója is volt. Stand up-os karakterével ellentétben az általa alakított figurák sikeresek és közkedveltek voltak. Felbukkant a Miller Lite sör reklámjában, valamint Billy Joel "Tell Her About It" című klipjében, majd Lionel Richie "Dancing on the Ceiling" című videójában[24].

1990-ben elkészítette az NBC számára a "Where's Rodney?" című vígjátéksorozat pilot epizódját, melyet azonban nem követett berendelés. A főszerepben Jared Rushton lett volna látható, akit ugyancsak Rodneynak hívtak, és ha segítségre lett volna szüksége, meg tudta volna idézni Dangerfieldet[25]. 1991-ben az "Ebek közt a legszemtelenebb" című filmben a főszereplő Rover Dangerfield kutyát róla mintázták, és ő adta a hangját is.

1994-ben korábbi komikus szerepeivel ellentétben egy bántalmazó apát alakított a Született gyilkosok című filmben, melyben a szövegeit jelentős részben ő írta[26]. 1995-ben a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia Roddy McDowall javaslatára elutasította a felvételét. Később rajongói tiltakozások hatására a döntésüket megváltoztatták, de Dangerfield ekkor már nem volt hajlandó belépni[27].

Ugyancsak 1995-ben ő volt az egyik első híresség, aki saját weboldalt indított, az ott megadott e-mail címére író rajongóknak pedig gyakran válaszolt is[28]. Az oldal népszerűsége miatt 1996-ban a Websight magazin Dangerfieldet a száz legbefolyásosabb internetes személyiség listájára is felvette.

1996-ban Larry Burns-t személyesítette meg A Simpson család című animációs sorozatban, és szerepelt a Házi barkács című komédia egyik epizódjában is. 2000-ben a Sátánka című filmben Lucifert, a Sátán apját alakította, az Adam Sandler által alakított karakter nagyapját.

A Smithsonian Intézet a védjegyének számító fehér ing - vörös nyakkendő kombinációt kiállítási tárgyként mutatta be[29].

Dangerfield volt továbbá az, aki nagy szerepet vállalt Jim Carrey világsztárrá válásában. Miután a nyolcvanas években látta Carreyt fellépni egy los angelesi klubban, Dangerfield szerződtette őt, hogy lépjen fel előtte az egyik las vegas-i fellépésén. Ezt követően a duó két évig együtt turnézott[30]. Dangerfield 2001-es, 80 éves születésnapi vendégeskedése alkalmával a The Tonight Show-ban Carrey volt a meglepetésvendég.

Magánélete[szerkesztés]

Kétszer is házas volt Joyce Indiggel: először 1951-ben házasodtak össze, majd 1961-ben elváltak. 1963-ban újra összeházasodtak, majd 1970-ben ismét elváltak. Dangerfield nagyrészt elkülönülve élt a családjától. Két gyerekük született: Brian Roy és Melanie Roy-Friedman.

Dangerfield második felesége Joan Child volt, 1993-tól 2004-ben bekövetkezett haláláig.[31]

Dangerfield-et gyakran összekeverték a színpadi énjével. Felesége úgy írta le őt, mint "kifinomult, udvarias, érzékeny és intelligens",[32] ennek ellenére gyakran vesztesként kezelték. Rendszeres marihuána-fogyasztó hírében állt[33].

Annak ellenére, hogy zsidó származású, egy interjúban kijelentette, hogy ateista. Hozzátette továbbá, hogy "logikus" ateista.[34]

Utolsó évei és halála[szerkesztés]

2001. november 22-én, a nyolcvanadik születésnapján a The Tonight Show vendége volt, ahol stand up előadása közben szívrohamot kapott. A műsorvezető Jay Lenónak feltűnt, hogy valami fura Dangerfield mozgásával, ezért szólt a producernek, hogy hívja a mentőket[35]. Kórházba szállították, ahol lábadozása alatt alaposan felbosszantotta a személyzetet azzal, hogy rendszeresen szívott marihuánát. Egy évvel később, a 81. születésnapján visszatért a műsorba.

2003. április 8-án agyműtétet hajtottak végre rajta azért, hogy egy közelgő szívbillentyű-műtétre felkészülve javítsák a vérkeringését[36]. A szívműtétre 2004. augusztus 24-én került sor a los angelesi Ronald Reagan UCLA Medical Centerben[37]. Amikor arról kérdezték, hogy meddig lesz bent, viccelődve azt válaszolta: "Ha minden jól sikerül, nagyjából egy hétig, ha rosszul, akkor másfél óráig". A műtét nem sikerült jól, kómába esett, és hat héttel később, 2004. október 5-én, 82 éves korában meghalt[38].

A los angelesi Westwood Village Memorial Park Cemeteryben temették el. Dangerfield halálának napján a weboldalába épített véletlenszerűen vicceket posztoló generátor azt írta ki: "Megmondom maguknak, hogy engem senki nem tisztel. Vettem egy sírhelyet egy fickótól, aki ezután azt mondta: itt jönnek a szomszédok!". Felesége emiatt úgy döntött, hogy az "itt jönnek a szomszédok" felirat felkerül a sírkövére is[39]. A temetése után a "respect" (tisztelet) feliratot vetítették fel az égre, és Farrah Fawcett vezetésével pompás királylepkéket engedtek szabadon[40].

Öröksége[szerkesztés]

A Kalifornai Egyetem idegsebészei egy műtőt neveztek el utána, valamint megalapították a "Rodney Respect-díjat". Emlékére a Saturday Night Live egy rövid jelenetet mutatott be, ahol Darrell Hammond alakította őt. 2006-ban a Comedy Central számos pályatársa közreműködésével bemutatott egy, az életéről szóló dokumentumfilmet.

2014-ben a Manhattanville College posztumusz doktorrá avatta.

Szerepei[szerkesztés]

Filmekben[szerkesztés]

Év Film Szerep Magyar hang
1956 Gyilkosság néző
1971 The Projectionist Renaldi / a denevér
1980 Golfőrültek Al Czervik Velenczey István
1983 Örökkön örökség Monty Capuletti Hollósi Frigyes

Barbinek Péter

1986 Vissza a suliba Thornton Melon Kristóf Tibor

Kránitz Lajos

Pálfai Péter

1988 Költözés banki alkalmazott
1991 Ebek közt a legszemtelenebb Rover Dangerfield Uri István
1992 Katicák, avagy hajrá csajok! Chester Lee Csurka László
1994 Született gyilkosok Ed Wilson, Mallory apja Kránitz Lajos
1995 Casper önmaga
1997 Botránytévé Wally Sparks Konrád Antal
1997 Casper 2 - Szellemes kezdetek Johnny Hunt polgármester Gruber Hugó
1998 A keresztmanus Nemeresztapa Makay Sándor
1998 Rozsdás, a mentőkutya Bandita, a nyúl
1999 Pirates: 3D Show kalóz
2000 Édes hatos Monte Peterson Kristóf Tibor
2000 Sátánka Lucifer Rajhona Ádám
2002 A negyedik tenor Lupo Besenczi Árpád
2004 Elbaltázott éjszaka Jake Puloski Szélyes Imre
2005 Angels with Angles isten, posztumusz
2008 Hantahíradó önmaga, posztumusz Várday Zoltán

Televízióban[szerkesztés]

Év Sorozat Szerep Magyar hang
1967-1971 The Ed Sullivan Show önmaga
1969-1992 The Tonight Show with Johnny Carson önmaga
1972-1973 The Dean Martin Show önmaga
1977 Benny and Barney: Las Vegas Undercover menedzser
1979, 1980, 1996 Saturday Night Live önmaga
1982 The Rodney Dangerfield Show: It's Not Easy Bein' Me önmaga
1983 Rodney Dangerfield: I Can't Take It No More önmaga
1986 Rodney Dangerfield: It's Not Easy Bein' Me önmaga
1988 Rodney Dangerfield: Nothin' Goes Right önmaga
1990 Where's Rodney önmaga
1990 The Earth Day Special Dr. Vinny Boombatz
1991 Rodney Dangerfield's The Really Big Show önmaga
1992 Rodney Dangerfield: It's Lonely at the Top önmaga
1993 In Living Color önmaga
1995-2004 The Tonight Show with Jay Leno önmaga
1996 A Simpson család Larry Burns
1996 Szeleburdi Susan Artie
1997 Házi barkács önmaga
1997 Rodney Dangerfield's 75th Birthday Toast önmaga
1997 Dr. Katz, Professional Therapist önmaga
1997 Mad TV önmaga
2003 The Electric Piper Rat-A-Tat-Tat
2004 Phil a jövőből Max, a kutya
2004 Szívem csücskei Ed Bailey
2004 Rodney önmaga
2004 George Lopez biztosítási ügynök

Diszkográfia[szerkesztés]

Cím Év
The Loser / What's In A Name 1966 / 1977
I Don't Get No Respect 1970
No Respect 1980
Rappin' Rodney 1983
La Contessa 1995
Romeo Rodney 2005
Greatest Bits 2008

Bibliográfia[szerkesztés]

Díjak és jelölések[szerkesztés]

Év Díj Kategória Munka Eredmény
1981 Grammy-díj legjobb humorlemez style="background: #98FB98; color: black; vertical-align: middle; text-align: center; " class="yes table-yes2"|Elnyerte
1981 UCLA Jack Benny Award a szórakoztatás terén végzett kiemelkedő munka style="background: #98FB98; color: black; vertical-align: middle; text-align: center; " class="yes table-yes2"|Elnyerte
1985 Grammy-díj legjobb humorlemez style="background: #FDD; color: black; vertical-align: middle; text-align: center; " class="no table-no2"|Jelölve
1987 Grammy-díj legjobb humorszerzemény style="background: #FDD; color: black; vertical-align: middle; text-align: center; " class="no table-no2"|Jelölve
1987 American Comedy Award legviccesebb főszereplő style="background: #FDD; color: black; vertical-align: middle; text-align: center; " class="no table-no2"|Jelölve
1987 MTV Video Music Award legjobb filmes videoklip style="background: #FDD; color: black; vertical-align: middle; text-align: center; " class="no table-no2"|Jelölve
1991 AGVA Award az év férfi komikusa style="background: #98FB98; color: black; vertical-align: middle; text-align: center; " class="yes table-yes2"|Elnyerte
1995 American Comedy Award kreativitás díj style="background: #98FB98; color: black; vertical-align: middle; text-align: center; " class="yes table-yes2"|Elnyerte
2002 Hollywood Walk of Fame style="background: #98FB98; color: black; vertical-align: middle; text-align: center; " class="yes table-yes2"|Elnyerte
2003 Commie Award életműdíj style="background: #98FB98; color: black; vertical-align: middle; text-align: center; " class="yes table-yes2"|Elnyerte
2014 Webby Award híresség weboldala style="background: #FDD; color: black; vertical-align: middle; text-align: center; " class="no table-no2"|Jelölve
2018 Webby Award híresség közösségi média-jelenléte style="background: #FDD; color: black; vertical-align: middle; text-align: center; " class="no table-no2"|Jelölve
2019 Webby Award People's Voice: Event Website style="background: #98FB98; color: black; vertical-align: middle; text-align: center; " class="yes table-yes2"|Elnyerte

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. a b Francia Nemzeti Könyvtár: BnF források (francia nyelven). (Hozzáférés: 2015. október 10.)
 2. a b Encyclopædia Britannica (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 3. a b SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 4. a b Internet Broadway Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 5. Internet Broadway Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 6. https://mormonarts.lib.byu.edu/people/rodney-dangerfield/
 7. http://today.msnbc.msn.com/id/6187136
 8. I don't get no respect. www.definition-of.com
 9. Rodney Dangerfield dead at 82”, MSNBC.com, 2004. október 7.. [2004. október 10-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2006. szeptember 14.) 
 10. Forráshivatkozás-hiba: Érvénytelen <ref> címke; nincs megadva szöveg a(z) DeseretNews nevű lábjegyzeteknek
 11. Goldman, Albert. „That Laughter You Hear Is the Silent Majority”, The New York Times, 1970. június 14., 111. oldal 
 12. Rodney Dangerfield. Movieactors.com. [2019. szeptember 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. július 24.)
 13. A "Born Loser" Who Gets Laughs”, The Baltimore Sun, 1969. július 13., TW6. oldal 
 14. Halberstadt, Alex. „Letter of Recommendation: Rodney Dangerfield”, The New York Times , 2018. január 26. (Hozzáférés ideje: 2018. augusztus 2.) 
 15. Holmes, Dave: Respect to 'Rappin' Rodney' and 99 Other Hits From 1984. Vulture, 2014. május 29. (Hozzáférés: 2018. augusztus 2.)
 16. It's not easy bein' me: a lifetime of no respect but plenty of sex and drugs (2005. február 12.). ISBN 9780061957642 
 17. "Rodney Dangerfield Remarries ... And This Time He's Sober". ABC News. August 24, 2000.
 18. Doy,e JD. The Most Outrageous (and Queerest) Record Label of the 60s. Retrieved November 10, 2019.
 19. Kapelovitz, Dan: Clear and Present Dangerfield. Hustler, 2004. október 1. [2019. március 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. május 21.)
 20. Dangerfield Will Speak at Class Day | News | The Harvard Crimson. www.thecrimson.com. (Hozzáférés: 2022. június 1.)
 21. Cite web-hiba: a title paramétert mindenképpen meg kell adni!. www.grammy.com. (Hozzáférés: 2022. június 1.)
 22. Rappin' Rodney Dangerfield - No Respect in 1983 (angol nyelven). (Hozzáférés: 2022. június 1.)
 23. Archivált másolat. [2011. június 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. június 1.)
 24. (1986. szeptember 8.) „Lionel Richie: Dancing on the Ceiling”.  
 25. Cormier, Roger: ’Where’s Rodney?’ Was One of the Many Questions Raised By ‘Where’s Rodney?’ (amerikai angol nyelven). Vulture, 2013. július 22. (Hozzáférés: 2022. június 1.)
 26. Facebook; Show more sharing: MOVIES : Natural Born Actor : Comic titan Rodney Dangerfield is getting respect for his performance as a hateful dad in 'Natural Born Killers.' (amerikai angol nyelven). Los Angeles Times, 1994. augusztus 21. (Hozzáférés: 2022. június 1.)
 27. Dangerfield dies (angol nyelven). The Sydney Morning Herald, 2004. október 6. (Hozzáférés: 2022. június 1.)
 28. August 11, Albert Kim Updated: Rodney Dangerfield on the World Wide Web (angol nyelven). EW.com. (Hozzáférés: 2022. június 1.)
 29. Ocala Star-Banner - Google Hírek Archívumkereső. news.google.com. (Hozzáférés: 2022. június 1.)
 30. Rodney Dangerfield: It's Not Easy Bein' Me: A Lifetime of No Respect but Plenty of Sex and Drugs. 2005–03–01. ISBN 978-0-06-077924-5 Hozzáférés: 2022. június 1.  
 31. The Tears of a Clown”, The Washington Post , 2004. július 24. (Hozzáférés ideje: 2016. május 14.) 
 32. Hedegaard, Erik. Gone to Pot [archivált változat] (2004. május 19.). Hozzáférés ideje: 2021. június 21. [archiválás ideje: 2005. március 6.] 
 33. Dangerfield is no laughing matter | The San Diego Union-Tribune. archive.ph, 2012. szeptember 9. [2012. szeptember 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. június 1.)
 34. Dangerfield said he was an atheist during an interview with Howard Stern in May 2004. Stern asked Dangerfield if he believed in an afterlife. Dangerfield answered he was a "logical" atheist and added, "We're apes––do apes go anyplace?". Ffrf.org
 35. March 12, Jason Duaine Hahn: Jay Leno Speaks Out About His Battle With High Cholesterol: It's a 'Time Bomb' (angol nyelven). PEOPLE.com. (Hozzáférés: 2022. június 1.)
 36. Dangerfield Undergoes Brain Surgery. E! Online, 2003. április 9. (Hozzáférés: 2022. június 1.)
 37. Rodney Dangerfield to Have Heart Surgery (amerikai angol nyelven). Associated Press, 2015. március 25. (Hozzáférés: 2022. június 1.)
 38. Rodney Dangerfield dead at 82 (angol nyelven). TODAY.com. (Hozzáférés: 2022. június 1.)
 39. src="https://www.rd.com/wp-content/uploads/2017/09/LaurenCahn-e1589299682980.jpg?fit=50, <img class="avatar" alt="Lauren Cahn": 19 Funniest Tombstones That Really Exist (amerikai angol nyelven). Reader's Digest. (Hozzáférés: 2022. június 1.)
 40. Rodney Dangerfield.. web.archive.org, 2007. szeptember 28. [2007. szeptember 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. június 1.)