Pompás királylepke

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Pompás királylepke
Monarch Butterfly Danaus plexippus on Echinacea purpurea 2800px.jpg
Monarch Butterfly Danaus plexippus on Milkweed Hybrid 2800px.jpg
Természetvédelmi státusz
Nem szerepel a Vörös listán
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Ízeltlábúak (Arthropoda)
Osztály: Rovarok (Insecta)
Rend: Lepkék (Lepidoptera)
Alrend: Valódi lepkék (Glossata)
Alrendág: Heteroneura
Osztag: Kettős ivarnyílásúak (Ditrysia)
Tagozat: Cossina
Altagozat: Bombycina
Csoport: Rhopalocera
Öregcsalád: Pillangószerűek (Papilionoidea)
Család: Tarkalepkefélék (Nymphalidae)
Alcsalád: Bűzpillefélék (Danainae)
Nemzetség: Danaini
Alnemzetség: Danaina
Nem: Királylepke (Danaus)
Kluk, 1780
Faj: D. plexippus
Tudományos név
Danaus plexippus
(Linnaeus, 1758)
Szinonimák
  • Papilio plexippus Linnaeus, 1758
  • Danaus archippus (Fabricius, 1793)[1]
  • Danaus menippe (Hübner, 1816)[2]
  • Anosia plexippus Dyar, 1903
Elterjedés
Az elterjedési területe
Az elterjedési területe
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Pompás királylepke témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Pompás királylepke témájú médiaállományokat és Pompás királylepke témájú kategóriát.

A pompás királylepke (Danaus plexippus); egyéb nevei: nagy bűzlepke, amerikai királylepke, Danaida-lepke, a rovarok (Insecta) osztályának a lepkék (Lepidoptera) rendjébe, ezen belül a tarkalepkefélék (Nymphalidae) családjába és a bűzpillefélék (Danainae) alcsaládjába tartozó legismertebb és legkülönlegesebb életmódú faj.

A Danaus lepkenem típusfaja.

Elterjedése, élőhelye[szerkesztés]

Év közben a Nagy-tavaktól északra, illetve délre: az Egyesült Államokban Minnesotától New York államig, Kanadában pedig Ontario államában él; a telet viszont Mexikó Michoacán államban, egy mindössze 155 km²-es területen tölti. A becslések szerint minden ősszel, illetve tavasszal körülbelül kétszázmillió lepke indul 3500–5000 km-es útjára, amin több generációval korábbi elődei repültek legutóbb, mivel a lepkék életciklusa mindössze néhány hónap. Az 1975-ben fölfedezett telelőhelyet Mexikó 1986-ban természetvédelmi területté, majd az UNESCO Ember és Bioszféra programjának nemzetközi koordinációs tanácsa 2006-ban bioszféra rezervátummá nyilvánította. 2008-ban pedig Mariposa Monarca Bioszféra-rezervátum néven a világörökség része lett.

A vándorló példányokat a nagy szelek olykor Nyugat-Európa partjaira is elsodorják, ott azonban nem nő selyemkóró, így a lepke nem tud megtelepedni – a Kanári-szigeteken azonban már tenyészik.

Előfordul Délkelet-Ázsia és Ausztrália csendes-óceáni partvidékén is.

Tulajdonságai[szerkesztés]

A királylepke élénk narancs alapon feketével erezett szárnyainak átlagos fesztávolsága 90–100 mm. Farka fekete-vörös mintás. A szárnyak a selyemkóró mérgétől kellemetlen szagúak, rossz ízűek és mérgezőek. Megjelenését még feltűnőbbé teszi a szárnyak szélén húzódó fekete pontsor. Az élénk mintázat potenciális ellenségeit figyelmezteti arra, hogy ez a lepke mérgező.

Petéi krémszínűek.

Életmódja[szerkesztés]

A pompás királylepke a nappali pillangók közé tartozik. Kiválóan repül; jellegzetes vándorlepke. Telelőhelyén az észak-amerikaihoz hasonló, hűvös, nedves az éghajlat. A hőmérséklet többnyire 4–11 °C, a fagyok ritkák (de olyankor nagy vámot szednek). A növényzetet is az északon megszokott fák uralják. A lepkék mindössze körülbelül ezerötszáz fán telelnek át, de azokon hatalmas tömegekben.

A petéből 3-4 nap alatt kel ki. A hernyók fejlődése 3-4 hét. A hernyók kizárólagos tápnövényei a selyemkóró nemzetség fajai.

Hernyója
A kifejlett lepke

Felhasználása[szerkesztés]

A pompás királylepke védett állat, de egyes biológusok tenyésztik és forgalmazzák. Főleg esküvőkre vásárolnak belőlük, hogy ott tömegesen szabadon engedjék őket, színpompássá téve ezzel a rendezvényt.

Rokon fajok[szerkesztés]

A pompás királylepke közeli rokona a Danaus chrysippusnak.

Források[szerkesztés]

  • Brian Hargreaves, Michael Chinery: Lepkék. Fürkész könyvek. Gondolat Kiadó, Budapest, 1987. ISSN 0237-4935 ISBN 963 281 896 2 p. 35.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. The Generic Names of British Insects, Royal Entomological Society of London Committee on Generic Nomenclature, Committee on Generic Nomenclature, British Museum (Natural History). Dept. of Entomology, 20. o. [1934] (2007. január 20.) 
  2. Scudder, Samuel H.. The butterflies of the eastern United States and Canada with special reference to New England. The author, 721. o. (1989). ISBN 0-665-26322-8 

További információk[szerkesztés]