Ugrás a tartalomhoz

Pompás királylepke

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pompás királylepke
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
      
IUCN3.1[1]
(állandó populáció)
Veszélyeztetett
      
IUCN3.1[2]
(vándorló populáció)
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Ízeltlábúak (Arthropoda)
Osztály: Rovarok (Insecta)
Rend: Lepkék (Lepidoptera)
Alrend: Valódi lepkék (Glossata)
Alrendág: Heteroneura
Osztag: Kettős ivarnyílásúak (Ditrysia)
Tagozat: Cossina
Altagozat: Bombycina
Csoport: Rhopalocera
Öregcsalád: Pillangószerűek (Papilionoidea)
Család: Tarkalepkefélék (Nymphalidae)
Alcsalád: Bűzpillefélék (Danainae)
Nemzetség: Danaini
Alnemzetség: Danaina
Nem: Királylepke (Danaus)
Kluk, 1780
Faj: D. plexippus
Tudományos név
Danaus plexippus
(Linnaeus, 1758)
Szinonimák
  • Papilio plexippus Linnaeus, 1758
  • Danaus archippus (Fabricius, 1793)[3]
  • Danaus menippe (Hübner, 1816)[4]
  • Anosia plexippus Dyar, 1903
Elterjedés
Az elterjedési területe
Az elterjedési területe
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Pompás királylepke témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Pompás királylepke témájú médiaállományokat és Pompás királylepke témájú kategóriát.

A pompás királylepke (Danaus plexippus); egyéb nevei: nagy bűzlepke, amerikai királylepke, Danaida-lepke, a rovarok (Insecta) osztályának a lepkék (Lepidoptera) rendjébe, ezen belül a tarkalepkefélék (Nymphalidae) családjába és a bűzpillefélék (Danainae) alcsaládjába tartozó legismertebb és legkülönlegesebb életmódú faj.

A Danaus lepkenem típusfaja.

Elterjedése, élőhelye

[szerkesztés]

Év közben a Nagy-tavaktól északra, illetve délre: az Egyesült Államokban Minnesotától New York államig, Kanadában pedig Ontario államában él; a telet viszont Mexikó Michoacán államban, egy mindössze 155 km²-es területen tölti. A becslések szerint minden ősszel, illetve tavasszal körülbelül kétszázmillió lepke indul 3500–5000 km-es útjára, amin több generációval korábbi elődei repültek legutóbb, mivel a lepkék életciklusa mindössze néhány hónap. Az 1975-ben fölfedezett telelőhelyet Mexikó 1986-ban természetvédelmi területté, majd az UNESCO Ember és Bioszféra programjának nemzetközi koordinációs tanácsa 2006-ban bioszféra rezervátummá nyilvánította. 2008-ban pedig Mariposa Monarca Bioszféra-rezervátum néven a világörökség része lett.

A vándorló példányokat a nagy szelek olykor Nyugat-Európa partjaira is elsodorják, ott azonban nem nő selyemkóró, így a lepke nem tud megtelepedni – a Kanári-szigeteken azonban már tenyészik. Előfordul Délkelet-Ázsia és Ausztrália csendes-óceáni partvidékén is.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) 2022-ben kiadott listáján a súlyosan veszélyeztetett – vagyis a kihalás által fenyegetett – fajok kategóriájába sorolta.[5]

Tulajdonságai

[szerkesztés]

A királylepke élénk narancs alapon feketével erezett szárnyainak átlagos fesztávolsága 90–100 mm. Farka fekete-vörös mintás. A szárnyak a selyemkóró mérgétől kellemetlen szagúak, rossz ízűek és mérgezőek. Megjelenését még feltűnőbbé teszi a szárnyak szélén húzódó fekete pontsor. Az élénk mintázat potenciális ellenségeit figyelmezteti arra, hogy ez a lepke mérgező.

Petéi krémszínűek.

Életmódja

[szerkesztés]

A pompás királylepke a nappali pillangók közé tartozik. Kiválóan repül; jellegzetes vándorlepke. Telelőhelyén az észak-amerikaihoz hasonló, hűvös, nedves az éghajlat. A hőmérséklet többnyire 4–11 °C, a fagyok ritkák (de olyankor nagy vámot szednek). A növényzetet is az északon megszokott fák uralják. A lepkék mindössze körülbelül ezerötszáz fán telelnek át, de azokon hatalmas tömegekben.

A petéből 3-4 nap alatt kel ki. A hernyók fejlődése 3-4 hét. A hernyók kizárólagos tápnövényei a selyemkóró nemzetség fajai.

Hernyója
A kifejlett lepke

Felhasználása

[szerkesztés]

A pompás királylepke védett állat, de egyes biológusok tenyésztik és forgalmazzák. Főleg esküvőkre vásárolnak belőlük, hogy ott tömegesen szabadon engedjék őket, színpompássá téve ezzel a rendezvényt.

Rokon fajok

[szerkesztés]

A pompás királylepke közeli rokona a Danaus chrysippusnak.

Jegyzetek

[szerkesztés]
  1. Danaus plexippus (sedentary). www.iucnredlist.org
  2. Migratory monarch butterfly now Endangered - IUCN Red List. www.iucn.org (2022. július 21.) (Hozzáférés: 2022. július 22.)
  3. The Generic Names of British Insects, Royal Entomological Society of London Committee on Generic Nomenclature, Committee on Generic Nomenclature, British Museum (Natural History). Dept. of Entomology, 20. o. [1934] (2007. július 17.) 
  4. Scudder, Samuel H.. The butterflies of the eastern United States and Canada with special reference to New England. The author, 721. o. (1989). ISBN 0-665-26322-8 
  5. Kiadták a friss vörös listát: remek hír jött a tigrisekről, de a pompás királylepkékkel nagy baj ban (MTI/Hvg.hu, 2022-07-24)

Források

[szerkesztés]
  • Brian Hargreaves, Michael Chinery: Lepkék. Fürkész könyvek. Gondolat Kiadó, Budapest, 1987. ISSN 0237-4935 ISBN 963 281 896 2 p. 35.

További információk

[szerkesztés]