Rózsaszín Cadillac

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Rózsaszín Cadillac
(Pink Cadillac)
1989-es amerikai film
RendezőBuddy Van Horn
ProducerDavid Valdes
Műfaj
ForgatókönyvíróJohn Eskow
Főszerepben
ZeneSteve Dorff
OperatőrJack N. Green
VágóJoel Cox
Gyártás
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Játékidő122 perc
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
  • 1989
  • 1990. április 26. (Németország)[1]
További információk
SablonWikidataSegítség

A Rózsaszín Cadillac (eredeti cím: Pink Cadillac) 1989-es amerikai akció-vígjáték Buddy Van Horn rendezésében. A főbb szerepekben Clint Eastwood és Bernadette Peters látható, valamint Jim Carrey és Bryan Adams is feltűnik a filmben.

1989. május 26-án jelent meg a Warner Bros. forgalmazásában.

Cselekmény[szerkesztés]

Eastwood az idősödő Tommy Nowak nyomozót alakítja, aki fejvadászként olyan embereket kap el, akik nem képesek kifizetni a magas adósságokat vagy az óvadékot, és minden elképzelhető bűncselekményt elkövettek. Ehhez szokatlan módszereket alkalmaz. Rögtön a film elején felhívja a megtalált szökevényt, rádióbemondónak adja ki magát, és elhiteti a férfival, hogy találkozót nyert Dolly Partonnal. Amikor a férfi megpróbál beszállni a Nowak által vezetett limuzinba, letartóztatják.

Egy nap Nowak a fiatal Lou Annre vadászik, aki egy rózsaszín Cadillacben a nevadai Renóba menekült, mert félt a férjétől, a brutális Home Front mozgalom tagjától. Az életveszélyes problémát azonban jól elrejtette a csomagtartóban – 250 000 amerikai dollárt. Amit a fiatal anya hamis pénznek hisz, az azonban valódi pénz, és aprólékos munkával gyűjtötték össze a hazai fronton. A rasszista és erőszakos csoport, amely kizárólag volt börtönlakókból áll, kíméletlenül üldözi a fiatal nőt, és nem habozik elrabolni az üldözött nő gyermekét sem.

Nowak azonban, aki mostanra beleszeretett a vonzó anyába, érzéketlen fejvadászból védelmezővé válik. Egy hangos és véres finálé során leszámol a bűnözőkkel, és a végén még egy új családot is nyer.

Szereplők[szerkesztés]

A film készítése[szerkesztés]

A forgatás 1988 végén kezdődött Utahban és Nevadában.[2]

Bibliográfia[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Internet Movie Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2019. július 23.)
  2. Hughes, p.129

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Pink Cadillac (film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]