A 23-as szám

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A 23-as szám
(The Number 23)
2007-es amerikai–német film
Rendező Joel Schumacher
Producer Beau Flynn
Fernley Phillips
Tripp Vinson
Műfaj
  • rejtélyfilm
  • thrillerfilm
  • filmdráma
Forgatókönyvíró Fernley Phillips
Főszerepben Jim Carrey
Virginia Madsen
Logan Lerman
Zene Harry Gregson-Williams
Operatőr Matthew Libatique
Vágó Mark Stevens
Gyártás
Gyártó New Line Cinema
OrszágUSA
Nyelv angol + magyar
(szinkron)
Forgatási helyszín
Játékidő 98 perc
Költségvetés 30 millió dollár[1]
Képarány 2,35:1
Forgalmazás
Forgalmazó USA New Line Cinema
magyar InterCom Zrt.
BemutatóUSA 2007. február 23.
magyar 2007. május 17.
KorhatárTizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel 77 566 815 millió dollár[1]
További információk

A 23-as szám (The Number 23) egy 2007-es amerikai pszicho-thriller, melyet Fernley Phillips írt és Joel Schumacher rendezett. A film főszerepében Jim Carrey látható.

Az Amerikai Egyesült Államokban 2007. február 23-án jelent meg, Magyarországon május 17-én.

Ez a második közös együttműködése Schumachernek és Carrey-nek, a Mindörökké Batman után. A színésznek ez az első thriller műfajú filmje.

A film pénzügyileg sikeresen zárt, de kritikai szempontból nagyrészt negatív véleményeket kapott. A Metacritic oldalán a film értékelése 6,5% a 100-ból, ami 44 véleményen alapul.[2] A Rotten Tomatoeson a 23-as szám 8%-os minősítést kapott, 188 értékelés alapján.[3]

Cselekmény[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

Egy helyi sintér, Walter Sparrow (Jim Carrey) feleségével, Agathával (Virginia Madsen) és közös gyerekükkel, Robinnal (Logan Lerman) él. Agatha az egyik könyvesbolt polcán elkezdi nézegetni a "23-as szám" című könyvet, melyet Topsy Kretts írt. Nem sokkal később megveszi Walternak születésnapi ajándékként, hogy olvassa el. Walter hamar elkezdi olvasgatni könyvet, ám egy furcsa hasonlóságot vesz észre saját maga és a főszereplő között, akit Pingipang nyomozónak hívnak. Waltert különös álmok kezdik el gyötörni, mint például, hogy megöli a feleségét. A rémálmok továbbra sem hagyják őt nyugodni, ezért elmegy egy szállodába és egész éjjel a könyvét olvassa, hogy végére be tudja fejezni; Arra lesz figyelmes, hogy a 22-dik fejezetnél véget ér Pingipang története, annál a pillanatnál, amikor megöli a szerelmét.

A következő napon, Walter látja azt a kutyát (Ned), amelyiket korábban próbált elkapni munkája során. A kutya elvezeti őt az egyik temetőbe, Laura Tollins (Rhona Mitra) sírjához. Laura egy főiskolai tanuló volt, akit a professzora, Kyle Flinch (Mark Pellegrino) meggyilkolt, mivel viszonyuk volt egymással. Laura meggyilkolásának körülményei tükrözik Pingipang szeretőjét a könyvben. Walter elmegy a professzorhoz a börtönbe, mert szerinte ő írta a könyvet, mint egy titkos vallomást. A férfi ártatlannak vallja magát előtte, és azt állítja, hogy semmilyen gyilkosságot sem követett el. Walter megkérdezi tőle, hogy ő írta-e a könyvet, de Finch tagadja, mert ha ő könyvet írna, akkor nem bújna Topsy Kretts álnév mögé. Topsy Kretts (= Top Secrets, kiejtve) homofónjának értéke: A=1, B=2, C=3......Z=26, a kutya nevének (Ned) értéke: 14 + 5 + 4 = 23.

Ahogy felfedeznek a könyv végében egy lakcímet, a család együttesen elmegy Topsy Kretts-hez (Bud Cort), majd Walter kétségbeesik, amikor szembesül vele, mert Topsy elmondja, hogy Walter már halott, ezután elvágja a saját torkát. Agatha a halott férfi zsebében talál egy igazolványt, ami az elmegyógyintézethez tartozik, ahol felkeresik Dr. Sirius Leary irodáját. Találnak egy dobozt, amelyre Walter neve van írva. Eközben Robinnal rájönnek, hogy minden 23. szó a 23. oldalon egy üzenetet takar, amely a Casanova Parkba vezeti őket. Amikor megérkeznek a parkba késő este, látják, hogy a lépcső 23 fokból áll. Felfedeznek egy emberi csontvázat, feltehetően Laura Tollins testét. Kihívnak a helyszínhez egy rendőrt, de mire oda ér, addigra már a csontoknak nyoma vész. Walter észreveszi Agatha kezét, hogy piszkos-földes, ekkor őt vádolja meg a csontok eltűnésével és hogy ő írta a könyvet. Agatha elismeri, hogy ő vitte el a csontokat, majd Walter talál a táskájában egy kést, de a nő elmondja, hogy önvédelem miatt van nála. Ezután elmondja neki a könyv valódi íróját: Walter Sparrow, majd bizonyítékokat is mutat neki a dobozból. A dobozban van a 23 szám kézirata, valamint Laura Tollins bokakarkötője.

Walter elmegy a szálloda 23-as szobájába, és letépi a tapétát a falról; Megtalálja a hiányzó 23-as fejezetet, amely kifejti, hogy az egész történet az ő vallomása, és arra is emlékszik, miért tette mind ezt: az anyja halála után az apja is megölte magát. Nem hagyott búcsúlevelet, csak a 23-as számot. Walter szerette Laura Tollinst és azt hitte, a lány viszontszereti, de egy éjszaka Walter szeme láttára szeretkezik Laura a professzorral. Walter megpróbálta figyelmeztetni Laurát a 23-as szám veszélyéről, de a fiatal nő őrültnek tartotta emiatt. Amikor az apja minden 23 szavát összeolvasta, Walter rájött, hogy mit kell tennie. Dühösen hazaért és leszúrta Laurát, akit a Parkban temetett el, melyet Ned megfigyelt. A professzor követte őt, és a bizonyítékul szolgáló kést megfogta, melyre rákerült az ujjlenyomata, és miatt ítélték el. Walter elmegy a szállodába és megírja a A 23-as számot, amelyben a saját vallomása, majd a soron következő 23. fejezetet a falakra, a padlóra és a szoba más részére írja, majd leugrik az erkélyről, hogy megölje magát. Súlyos sérülésekkel túléli és intézetbe kerül, ahol Dr. Leary kezeli. Dr. Leary a kéziratot közzéteszi, viszont ősszel Walter gyógyultan elhagyja az intézetet és megismeri későbbi feleségét, Agathát.

Agatha a szállodában találja Waltert, és megpróbálja elmondani neki, hogy már nem az a személy, aki volt, amikor megírta a könyvet. Walter ragaszkodik hozzá, hogy ő csak egy gyilkos. Az eseménydús éjjel után Laura Tollins holttestét eltemetik újra. Walter feladja magát a rendőrségen.

A film végén a nézők láthatják a Biblia egyik idézetét: 32:23 "Be sure your sin will find you out."

Dialog-go-hand.svg Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

Bevétel[szerkesztés]

A film nyitóhétvégéjén (2007. február 23-25.), A 23-as szám, 14,6 millió dolláros bevételt szerzett, a második helyen A szellemlovas című film végzett, bruttó 20 millió dolláros bevétellel.[4] Összességében a film bruttósított bevétele az Egyesült Államokban 35,2 millió dollár lett, világszerte pedig összesen 77,6 millió dollárra termelődött.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c The Number 23 (angol nyelven). Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2013. július 15.)
  2. A 23-as szám. Metacritic. (Hozzáférés: 2014. november 4.)
  3. A 23-as szám. Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2014. november 4.)
  4. Weekend Box Office February 23-25, 2007 (angol nyelven). Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2013. július 15.)

További információk[szerkesztés]