A 23-as szám

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A 23-as szám
(The Number 23)
2007-es amerikai–német film
RendezőJoel Schumacher
ProducerBeau Flynn
Fernley Phillips
Tripp Vinson
AlapműThe Number 23
Műfaj
ForgatókönyvíróFernley Phillips
FőszerepbenJim Carrey
Virginia Madsen
Logan Lerman
ZeneHarry Gregson-Williams
OperatőrMatthew Libatique
VágóMark Stevens
Gyártás
GyártóNew Line Cinema
OrszágUSA
Nyelvangol + magyar
(szinkron)
Forgatási helyszín
Játékidő98 perc
Költségvetés30 millió dollár
Képarány2,35:1
Forgalmazás
ForgalmazóUSA New Line Cinema
magyar InterCom Zrt.
BemutatóUSA 2007. február 23.
Magyarország 2007. május 17.
KorhatárTizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel77 566 815 amerikai dollár
További információk
SablonWikidataSegítség

A 23-as szám (eredeti cím: The Number 23) 2007-ben bemutatott amerikai misztikus thriller, melynek rendezője Joel Schumacher, forgatókönyvírója Fernley Phillips. A főszerepben Jim Carrey látható.

Az Amerikai Egyesült Államokban 2007. február 23-án mutatták be, Magyarországon május 17-én jelent meg.

Ez a második közös együttműködése Schumachernek és Carrey-nek, a Mindörökké Batman után. A színésznek ez az első thriller műfajú filmje.

A projekt bevételi szempontból sikeresen teljesített, azonban kritikai szempontból nagyrészt negatív véleményeket kapott az értékelőktől. A Metacritic oldalán a film értékelése 6,5% a 100-ból, ami 44 véleményen alapul.[1] A Rotten Tomatoeson a 23-as szám 8%-os minősítést kapott, 188 értékelés alapján.[2]

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Egy helyi sintér, Walter Sparrow (Jim Carrey) feleségével, Agathával (Virginia Madsen) és közös gyerekükkel, Robinnal (Logan Lerman) él. Agatha az egyik könyvesbolt polcán elkezdi nézegetni a "23-as szám" című könyvet, melyet Topsy Kretts írt. Nem sokkal később megveszi azt Walternak születésnapi ajándékként, hogy olvassa el. Walter hamar elkezdi olvasgatni könyvet, ám egy furcsa hasonlóságot vesz észre saját maga és a főszereplő között, akit Pingipang nyomozónak hívnak. Hamarosan Waltert különös álmok kezdik el gyötörni, mint például, hogy megöli a feleségét. A rémálmok továbbra sem hagyják őt nyugodni, ezért elmegy egy szállodába és egész éjjel a könyvét olvassa, hogy végre be tudja fejezni; Arra lesz figyelmes, hogy a 22-dik fejezetnél véget ér Pingipang története, annál a pillanatnál, amikor megöli a szerelmét.

A következő napon, Walter látja azt a kutyát (Ned), amelyiket korábban próbált elkapni munkája során. A kutya elvezeti őt a helyi temetőbe, Laura Tollins (Rhona Mitra) sírjához. Laura egy főiskolai tanuló volt, akit a professzora, Kyle Flinch (Mark Pellegrino) meggyilkolt, miután viszonyuk volt egymással. Laura meggyilkolásának körülményei tükrözik Pingipang szeretőjét a könyvből. Walter elmegy a professzorhoz a börtönbe, mert szerinte ő írta a könyvet, mint titkos vallomást. A férfi ártatlannak vallja magát, és azt állítja, hogy semmiféle gyilkosságot nem követett el. Walter megkérdezi tőle, hogy ő írta-e a könyvet, de Finch tagadja, mert ha ő írta volna a könyvet, akkor nem bújna Topsy Kretts álnév mögé. Topsy Kretts (= Top Secrets, kiejtve) homofónjának értéke: A=1, B=2, C=3......Z=26, a kutya nevének (Ned) értéke: 14 + 5 + 4 = 23.

Ahogy felfedeznek a könyv végében egy lakcímet, a család együttesen elmegy Topsy Kretts-hez (Bud Cort), majd Walter kétségbeesik, amikor szembesül vele, mert Topsy elmondja, hogy Walter már rég halott, ezután elvágja saját torkát. Agatha a halott férfi zsebében talál egy igazolványt, ami az elmegyógyintézethez tartozik, ahol felkeresik Dr. Sirius Leary irodáját. Találnak egy dobozt, melyre Walter neve van írva. Eközben Robinnal rájönnek, hogy minden 23. szó a 23. oldalon egy üzenetet takar, amely a Casanova Parkba vezeti őket. Amikor megérkeznek a parkba késő este, látják, hogy a lépcső 23 fokból áll. Felfedeznek egy emberi csontvázat, feltehetően Laura Tollins tetemét. Kihívnak egy rendőrt a helyszínhez, de mire oda ér, addigra már a csontoknak nyoma vész. Walter észreveszi Agatha kezét, hogy piszkos-földes, ekkor őt vádolja meg a csontok eltüntetésével és hogy ő írta a könyvet. Agatha elismeri, hogy ő vitte el a csontokat, majd Walter talál a táskájában egy kést, de a nő elmondja, hogy önvédelem miatt tartja magánál. Ezután elmondja neki a könyv valódi íróját: Walter Sparrow, majd bizonyítékokat is mutat neki a dobozból. A dobozban van a 23 szám kézirata, valamint Laura Tollins bokakarkötője.

Walter elmegy a szálloda 23-as szobájába, és letépi a tapétát a falról; Megtalálja a hiányzó 23-as fejezetet, amely kifejti, hogy az egész történet az ő vallomása, és arra is emlékszik, miért tette mind ezt: az anyja halála után az apja is öngyilkos lett. Nem hagyott búcsúlevelet, csak a 23-as számot. Walter szerette Laura Tollinst és azt hitte, a lány viszontszereti, de egy éjszaka Walter szeme láttára szeretkezett Laura a professzorral. Walter megpróbálta figyelmeztetni Laurát a 23-as szám veszélyéről, de a fiatal nő őrültnek tartotta emiatt. Amikor az apja minden 23-dik szavát összeolvasta, Walter rájött, hogy mit kell tennie. Dühösen hazaért és leszúrta Laurát, akit a Parkban temetett el, melyet Ned megfigyelt. A professzor követte őt, és a bizonyítékul szolgáló kést megfogta, melyre rákerült az ujjlenyomata, és miatt ítélték el. Walter elment a szállodába és megírta a A 23-as számot, amelyben a saját vallomása, majd a soron következő 23. fejezetet a falakra, a padlóra és a szoba más részére írta, majd leugrott az erkélyről, hogy megölje magát. Súlyos sérülésekkel túlélte és intézetbe került, ahol dr. Leary kezelte. Dr. Leary a kéziratot közzétette, viszont ősszel Walter gyógyultan elhagyta az intézetet és megismerte későbbi feleségét, Agathát.

Agatha a szállodában találja Waltert, és megpróbálja elmondani neki, hogy már nem az a személy, aki volt, amikor megírta a könyvet. Walter ragaszkodik hozzá, hogy ő csak egy gyilkos. Az eseménydús éjjel után Laura Tollins holttestét eltemetik újra. Walter pedig feladja magát a rendőrségen.

A film végén a nézők láthatják a Biblia egyik idézetét: 32:23 "Be sure your sin will find you out."

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang[3]
Walter Sparrow / Pingipang Jim Carrey Kerekes József
Fiatal Walter / Pingipang Paul Butcher
Agatha Pink-Sparrow / Fabrizia Virginia Madsen Hegyi Barbara
Robin Sparrow Logan Lerman Berkes Bence
Isaac French / Dr. Miles Phoenix Danny Huston Kőszegi Ákos
Laura Tollins Rhona Mitra
Dr. Leary (cameoszerep) Bud Cort Várkonyi András
Benton Chris Lajoie
Kyle Finch Mark Pellegrino Juhász György
Mrs. Dobkins / Walter anyja / Öngyilkos szőke Lynn Collins Németh Kriszta
Sybil Michelle Arthur
Sebastian atya Ed Lauter Csuha Lajos
Burns őrmester Corey Stoll
A barátnő (cameoszerep) K.T. Rowe
Dr. Nathaniel Rudolph Willrich Szokolay Ottó
Dr. Alice Mortimer Patricia Belcher Némedi Mari
Kínai étteremtulajdonos Walter Soo Hoo Botár Endre

Bevétel[szerkesztés]

A film nyitóhétvégéjén (2007. február 23-25.), A 23-as szám, 14,6 millió dolláros bevételt szerzett, a második helyen A szellemlovas című film végzett, bruttó 20 millió dolláros bevétellel.[4] Összességében a film bruttósított bevétele az Egyesült Államokban 35,2 millió dollár lett, világszerte pedig összesen 77,6 millió dollárra termelődött.[5]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A 23-as szám. Metacritic. (Hozzáférés: 2014. november 4.)
  2. A 23-as szám. Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2014. november 4.)
  3. IszDb - Magyar hangok (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2021. november 28.)
  4. Weekend Box Office February 23-25, 2007 (angol nyelven). Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2013. július 15.)
  5. The Number 23 (angol nyelven). Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2013. július 15.)

További információk[szerkesztés]