Andrew Wyeth

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Andrew Wyeth
2007-ben megkapta a National Medal of Arts elismerést George W. Bush amerikai elnöktől
2007-ben megkapta a National Medal of Arts elismerést George W. Bush amerikai elnöktől
Született 1917. július 12.[1][2]
Chadds Ford Township
Elhunyt 2009. január 16. (91 évesen)[3][1][2]
Chadds Ford Township
Állampolgársága amerikai
Gyermekei Jamie Wyeth
Szülei N.C. Wyeth
Foglalkozása
Kitüntetései

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Andrew Wyeth témájú médiaállományokat.

Andrew Newell Wyeth (Chadds Ford, Pennsylvania, 1917. július 12. – ugyanott, 2009. január 16.) amerikai realista festő. Apja, Jamie Wyeth szintén festő volt, N.C. Wyeth unokája. Wilmington-ben (Delaware) lakik. Gyakran nevezték „az emberek festőjének”, mivel népszerű volt az amerikai közvélemény szemében.

Élete során Chadss Fordban és Chushingban lakott. Ez a két hely és az itt élő emberek és itteni épületek határozták meg festészetét. Otthonában, apjától és oda járó tanítóktól leste el a festészet mélyebb részeit.

Művei számos galériában és múzeumban megtekinthetőek, többek között a Barndwine River Museumban, a National Gallery of Artban és a Museum of Moderrn Artban.

Wyeth egy cowboy modellel

Első szóló kiállítását New Yorkban a Machbett Galleryben rendezték. Minden kiállított művét 24 órán belül megvették. 1945-ben az Amerikai Művészeti és Irodalmi Akadémia tagjává választották. Ő volt az első festő, mikor 1963-ban megkapta az Elnöki Medált a Szabadságért, ki részesült ebben a kitüntetésben. A díjat John Fitzgerald Kennedy adta át. Az 1967-ben New Yorkban tartott kiállítása megdöntötte a nézőrekordot. 1977-ben első amerikai művészként felvették az Académie des Beaux-Arts-ba. 1980-ban, első élő amerikai művészként tagságot nyert a brit Royal Academyra. 1997-ben a Museum of Modern Arts először az ő műveit állította ki még életében. 1990-ben első művészként kapta meg a Kongresszusi Aranymedált.

Egyik legismertebb műve a Christina világa. Az ezen a képen látható ház szerepel a Silent Hill című videojáték is. A művészeti igazgató azt mondta, a képnek kevés hatása volt a választásban.

2009-ben hunyt el szülővárosában, a pennsylvaniai Chadds Ford-ban.

Művei[szerkesztés]

  • Dodges Ridge (1947)
  • Pennsylvania Mill
  • Tomorrow the outer Soals
  • Chill Wind

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]