A hal neve: Wanda

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A hal neve: Wanda
(A Fish Called Wanda)
Rendező Charles Crichton
Forgatókönyvíró John Cleese, Charles Crichton
Főszerepben John Cleese
Jamie Lee Curtis
Kevin Kline
Michael Palin
Zene John Du Prez
Gyártás
Gyártó Metro-Goldwyn-Mayer
Ország  USA
 Egyesült Királyság
Nyelv angol
+ magyar (szinkron)
Játékidő 108 perc
Forgalmazás
Forgalmazó Metro-Goldwyn-Mayer
Bemutató amerikai 1988. július 7.
Egyesült Királyság 1988. október 14.
magyar 1989. június 8.
Díj(ak) BAFTA-díj: Michael Palin (legjobb férfi mellékszereplő)
Kronológia
Következő Fészkes fenevadak
További információk
IMDb-adatlap
PORT.hu-adatlap

A hal neve: Wanda (A Fish Called Wanda) 1988-ban bemutatott film, amelynek a forgatókönyvét John Cleese és Charles Crichton írta, és ők is rendezték a filmet. A krimi-vígjáték a Metro-Goldwyn-Mayer megbízásából készült. A magyar szinkront 1989-ben a Magyar Szinkron- és Videovállalat készítette.

Történet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A film egy ékszerrablást, illetve az azt követő bonyodalmakat mutatja be. A négy elkövető közül George Thomason a főnök. Ken Pile, aki George barátja, eszeli ki a rablást. Ken szereti az állatokat, van egy akváriuma, viszont van egy rossz adottsága, hogy súlyosan dadog. Wanda Gershwitz az amerikai, szeretője George-nak, miközben Otto Westnek, aki szintén amerikai és akit a csapatnak az öccseként mutat be, szintén a szeretője. Otto öntudatos amerikai, zavart jellemét erősen befolyásolja, hogy unintelligens, miközben az ellenkezőjét hiszi magáról. Otto szeret használt női fehérneműket szagolgatni.

A rablás sikerül, de Mrs. Coady, aki éppen kutyát sétáltat, meglátja őket, miközben elhajtanak a tett színhelyéről. George-ot, mint a londoni alvilág egyik emberét gyanúsítják az üggyel, ezért letartóztatják. Wanda és Otto meg akarják kaparintani a gyémántokat, de George elrejtette őket egy széfbe. Ken elrejti a széf kulcsát az akvárium alján lévő kincsesládába.

Archie Leach, a boldogtalan házasságban élő ügyvéd lesz George ügyvédje. Wanda és nehézkesen, de Otto számára is világossá válik, hogy kinek a bizalmába kell beférkőzni, hogy kiderüljön, George hova rejtette a gyémántokat. Wanda ezért sűrűn találkozik Archie-val. Otto viszont féltékeny és nehéz távol tartani a randiktól. Olykor hirtelen felbukkan a randik alkalmával és elront mindent. Wanda lassan belehabarodik Archie-ba és viszont. Elhatározzák, hogy ketten Dél-Amerikába repülnek. Közben Ken feladata lesz, hogy az idős hölgyet eltegye láb alól, ami nem megy olyan könnyen. George tárgyalásán Archie felesége, Wendy aki már gyanakodott Wandára, rájön, hogy férjének szeretője van. Otto megpróbálja kiszedni Kenből, hogy hol vannak a gyémántok. Kent azzal kínozza, hogy megeszi a halait az akváriumból egyenként. Utoljára Wandát. Végül sikerrel jár, ekkor irány a Heathrow reptér Wandával. Archie is a lakásra ér és kiszedi Kenből, hogy hova ment Wanda és Otto, mivel Otto Archie kocsijával hajtott el. Wanda és Otto megtalálja a gyémántokat, de Wanda bezárja egy szekrénybe Ottót. Otto kiszabadul, majd Archie-t akarja lelőni. Végül a gép indulása előtt Ken egy úthengerrel eltapossa Ottót, ezzel Kennek elmúlik a dadogása. Otto nem hal meg, mivel a betonréteg, amibe véletlenül beleállt még túl puha, így a henger nyomása alatt csak belesüllyed, s végül ki tud mászni. Archie megmenekül és Wandával repülőre szállnak.

Szereplők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szereplő Színész Magyar hang
Archie Leach John Cleese Szilágyi Tibor
Wanda Gershwitz Jamie Lee Curtis Kovács Nóra
Otto Kevin Kline Tordy Géza
Ken Pile Michael Palin Haumann Péter
Wendy Maria Aitken Földi Teri
Georges Thomason Tom Georgeson Fülöp Zsigmond

Érdekességek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1993-ban nyitotta meg kapuit hivatalosan a Michael Palin Központ a Dadogós Gyermekekért. Michael Palin beleegyezett, hogy róla nevezzék el a központot, melyet azóta is támogat.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]