Ronnie Corbett

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Ronnie Corbett
Ronnie-corbett.JPG
Életrajzi adatok
Születési név Ronald Balfour Corbett
Született 1930. december 4.
Edinburgh,  Skócia
Elhunyt 2016. március 31. (85 évesen)
London[1]
Házastársa Anne Hart 1965–2016
Pályafutása
Iskolái Royal High School
Aktív évek 1952–2016
Díjai
BAFTA-díj1971 The Two Ronnies
További díjak1999. British Comedy Awards The Two Ronnies

Ronnie Corbett az IMDb-n
PORT.hu-adatlap
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Ronnie Corbett témájú médiaállományokat.

Ronald Balfour "Ronnie" Corbett (Edinburgh, 1930. december 4.2016. március 31.) skót színész, humorista.

Híres brit televíziós humoros sorozatairól ismert, mint a Két Ronnie (Two Ronnies) és a Frost-jelentés (Frost Report). A Két Ronnie alacsony tagja.

Élete és karrierje[szerkesztés]

Az 1960-as évek elején színházakban musicalekben szerepelt. 1963-ban találkozott a későbbi Two Ronnies másik Ronnie-jával Ronnie Barker-rel. David Frost, Frost-jelentés műsora legismertebb jelenetének egyik szereplője, mely a brit társadalmi osztályrendszert figurázza ki, John Cleese-zel és Ronnie Barker-rel.

A Két Ronnie című show 1971-ben hatalmas sikert aratott, melyet 12 évad sikersorozata követett egészen 1987-ig. A műsor többek között humoros jelenetekből, dalokból, monológokból és paródiákból áll, melyekből a monológokat ő mondta el. A show nemzeti intézménnyé vált, 15-20 millióan nézték rendszeresen Anglia szerte az összesen 93 epizódot. 1997-ben a Fészkes fenevadak című filmben a fókaidomárt alakította. 1999-ben a Két Ronnie újra egyesült. Régi jeleneteikből állítottak össze műsorokat, új jelenetekkel tarkítva.

Profi golfos,[2] támogatja a Crystal Palace FC-t, valamint szülővárosa béli Heart of Midlothian FC-t. A Magyarországon többször is bemutatott Üdvözlet a tengerpartról és a Piknik című némafilmekből ismerhetjük, valamint a magyar változatban Körmendi János és Gálvölgyi János által játszott Optikus-jelenet is az ő nevükhöz fűződik.

Magánélete[szerkesztés]

Nős, felesége Anne Hart (1965-) két lányuk van, Emma és Sophie, akik színésznők lettek. Shirley-ben él (London), Gullane-ban (Skócia) is van egy háza, ahol méhészettel is foglalkozik.[3]

Díjai[szerkesztés]

Filmjei[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]