Alfred Russel Wallace

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Alfred Russel Wallace
Alfred Russel Wallace.jpg
Életrajzi adatok
Született 1823. január 8.
Usk, Monmouthshire, Wales
Elhunyt 1913. november 7. (90 évesen)
Broadstone, Dorset, Anglia
Állampolgárság brit brit
Pályafutása
Szakterület biológia, biogeográfia, botanika
Kitüntetései Fellow of the Royal Society
Copley-érem
Royal-érem
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Alfred Russel Wallace témájú médiaállományokat.

Alfred Russel Wallace (Usk, Monmouthshire, Wales, 1823. január 8. – Broadstone, Dorset, Anglia, 1913. november 7.) brit naturalista, felfedező, geográfus, antropológus, és biológus. Arról ismert, hogy Charles Darwin-tól függetlenül állt elő a természetes szelekció elméletével, mely arra sarkallta Darwint, hogy saját munkáját terveihez képest korábban tárja a nyilvánosság elé. Wallace komoly terepmunkát végzett, először az Amazonas-medencében, később pedig a maláj szigetvilágban, ahol azonosította a Wallace-vonalat, ami Indonéziát két különböző részre osztja: az egyiken az állatok közelebb állnak az ausztrál faunához, a másikon pedig az ázsiaihoz. Őt tartják a 19. század vezető szaktekintélyének az állatfajok földrajzi eloszlásának vizsgálatában és néha a „biogeográfia atyja”-ként is emlegetik. Wallace az egyik legfontosabb evolúciós gondolkodó volt a 19. században és sok további felfedezéssel járult hozzá az evolúciós elmélet létrejöttéhez, beleértve a figyelmeztető színek fogalmát és jelentőségét az állatvilágban és a Wallace-effektust, a hipotézist, miszerint a természetes szelekció a hibridizáció elkerülésére irányuló akadályok felállításának elősegítésével hozzájárul a speciációhoz.

Wallace-t vonzották az eredeti ötletek. Spirituális életszemlélete és hite az emberi tudat anyagtalan eredetében ártott a tudományos közösséggel való kapcsolatának, kiváltképp a kor többi evolúciópárti gondolkodójával. Tudományos munkája mellett társadalmi aktivista volt, a 19. századi Anglia szociális és gazdasági rendszerét igaztalannak vélte. Érdeklődése a biogeográfia iránt oda vezetett, hogy elsők között ismerte fel az emberi tevékenység hatását a természetes környezetre. Wallace termékeny író volt, tudományos és szociális területen is alkotott. Beszámolója utazásairól és megfigyeléseiről Indonézia és Malajzia területén a kor egyik legismertebb és legbefolyásosabb tudományos naplója.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Alfred Russel Wallace című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Az angol szócikk forrásai[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]