Ludlow (Anglia)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ludlow
Ludlow Castle
Ludlow Castle
Ludlow címere
Ludlow címere
Közigazgatási adatok
Ország Egyesült Királyság
Országrész Anglia
Régió West Midlands
Megye Shropshire
Irányítószám SY8
Körzethívószám 01584
Testvérvárosok
Népességi adatok
Teljes népesség10 266 fő (2011)
Időzóna GMT (UTC+0)
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 52° 22′, ny. h. 2° 43′Koordináták: é. sz. 52° 22′, ny. h. 2° 43′
Ludlow weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Ludlow témájú médiaállományokat.

Ludlow egy vásárváros az angliai Shropshire grófságban, közel a walesi határhoz, a Teme folyó egyik kanyarulatában. Lakossága a 2001-es népszámlálási adatok szerint 10 500 fő.

Nevének eredete[szerkesztés]

A várost Lodelowe-ként (walesi nyelven Llwydlo) ismerték az 1138-as évet megelőzően. Valószínűleg a hlud (jelentése morajló vizek) és a hlaw (jelentése domb) szavakból származik.

Története[szerkesztés]

Ludlowt a 11. században alapították, amikor megépült a város felé emelkedő dombon vára (Ludlow Castle), melynek romjai ma is láthatók. A városról a Domesday Book is említést tesz. A középkor során a várban székelt a walesi és mocsárvidéki tanács valamint több walesi hercegnek volt otthona. A város falai 1233-ban épültek fel és a 15. századtól kezdődően vásártartási jogot is kapott (minden hét csütörtökén). A vidék egyik legfontosabb gyapjú- és kelmekereskedő központja volt. A vár leghíresebb lakója Aragóniai Katalin volt (VIII. Henrik első felesége) és lánya Tudor Mária. Az 1640-es évektől kezdődően, a gyapjúkereskedelem visszaesésének köszönhetően a város hanyatlásnak indult, amit tetőzött a Walesi tanács kiköltöztetése is. A város az 1760-as évektől kezdődően indult ismét fejlődésnek. A vár jelenleg is magántulajdonban van, színielőadások, különféle programok helyszíne. A város fekvésének köszönhetően (számtalan út találkozási pontja miatt) jelentős kereskedelmi központ, gyakori vásárokkal, amelyek a mai napig is a főtéren zajlanak (Castle square).

A város[szerkesztés]

Ludlowt egyes útikönyvek Anglia legszebb településének titulálják és joggal. Két folyó találkozása adja a keretet, ami egy dombot ölel át. A városban összefüggő 11-12. századi házsorok találhatók, a legtöbbje kitűnő állapotra restaurálva, mai napig működőképesen (szállodák, fogadók, üzletek). A Szent Lőrinc-templom körzetében a városszerkezet évszázadok óta változatlan. A központ a Castle square és innen nyílnak az ősi házakkal szegélyezett utcák (Church street, Mill street és egy kicsit odébb a meredek Broad street.

Ludlowt emiatt is „öregek városának” is tartják és bár a város erősen konzervatív képet mutat, de a sok fiatal (több alsó- és középiskola) ellentmond ennek. Annyi azonban bizonyos: este itt nem folyik nagy élet, minden elcsendesedik, csak a pubokban, éttermekben zajlik a mulatság.

Különlegessége Ludlownak, hogy sok magyar lakik itt, mert a közeli Pető-módszert (mozgássérülteket kezelő) alkalmazó létesítményben a vezető konduktorok magyarok. Nem beszélve arról, hogy a budapesti Pető-módszert tanító második felsőfokú intézmény is a közelben, Birminghamban található. Ezt még a néhai Diana hercegnőnek köszönheti Anglia.

Ludlowban lakott és itt tanított két évig 2006–2008 között a Pető Intézet, 2009 június 1-jén, tragikus körülmények között elhunyt konduktora Szarvas Rita és kisfia Buslig-Szarvas András (az AF 447-es Rio–Párizs járatának áldozatai, amikor Szarvas Rita Rióban tanította az ottani szakembereket). Emléküket őrzi Andris iskolája, ahol emlékfát ültettek az emlékére (Sandpits road-i Ludlow Infant School) és minden évben megemlékeznek az elhunytakról. A Szent Lőrinc-templom mellett lévő Church Inn pubban pedig falikép őrzi az emlékét annak, hogy ez volt az Andris és édesapja törzshelye.

Közlekedés[szerkesztés]

A város autóval az A49-es főúton közelíthető meg (észak-déli irány), illetve kelet (Birmingham–Kidderminster) felől a 456-os és 4117-es úton. A város tehermentesítésére 1979-ben egy kerülőutat építettek. A város vasúton Londonból (Paddington pályaudvarról) newporti átszállással, valamint a London Marylebone pályaudvarról Kidderminsterig közvetlen vonattal, onnan busszal és észak felől pedig Shrewsbury felől közelíthető meg a Walesi határvidék vasútvonalon.