Klaudiosz Ptolemaiosz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Klaudiosz Ptolemaiosz
Ptolemaiosz, egy korai barokk művész ábrázolásában
Ptolemaiosz, egy korai barokk művész ábrázolásában
Életrajzi adatok
Született 85/90 körül
Ptolemais Hermiou
Elhunyt 168 körül (kb. 77-83 évesen)
Alexandria
Ismeretes mint a geocentrikus világkép megalkotója
Állampolgárság római
Pályafutása
Szakterület csillagászat, matematika, földrajztudomány
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Klaudiosz Ptolemaiosz témájú médiaállományokat.

Klaudiosz Ptolemaiosz (görög: Κλαύδιος Πτολεμαῖος, latin: Claudius Ptolemaeus) (Ptolemais Hermiou, 85/90 körül – Alexandria, 168 körül), görögül író, Egyiptomban élő, római polgárjoggal rendelkező matematikus, csillagász, geográfus, asztrológus és költő. Ő alkotta meg a 17. századig meghatározó ptolemaioszi világképet, róla nevezték el a húrnégyszögek oldalainak és átlóinak kapcsolatát leíró Ptolemaiosz-tételt.

Ptolemaiosz számos tudományos értekezés szerzője volt, melyek közül legalább három folyamatos jelentőséggel bírt a későbbi iszlám és európai tudomány számára.

Az első a csillagászati értekezés, mely ma Almageszt néven ismert (görögül Ἡ Μεγάλη Σύνταξις, Nagy értekezés vagy eredetileg Μαθηματικὴ Σύνταξις, Matematikai értekezés. A második a (kb. 150-ben befejezett[1]) Geográfia, mely alapos megtárgyalása a görög-római világ földrajzi tudásának. A harmadik az asztrológiai értekezés, mely néha görögül, Apoteleszmatika (Ἀποτελεσματικά), néven ismert, vagy még egyszerűbben Tetrabüblosz (Τετράβιβλος), (latinul Quadripartitum), melyben kísérletet tett a horoszkopikus asztrológia és kora arisztotelészi természetfilozófiájának adaptálására.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Rosemary Burton, Richard Cavendish, Bernard Stonehouse: Nagy felfedezők utazásai. OFFICINA NOVA KÖNYVEK, Budapest, 1998. ISBN 963 548 660 X p. 9.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Ptolemaios című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]