Shrewsbury

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Shrewsbury
Market Hall
Market Hall
Shrewsbury zászlaja
Shrewsbury zászlaja
Shrewsbury címere
Shrewsbury címere
Közigazgatási adatok
Ország Egyesült Királyság
Országrész Anglia
RégióWest Midlands
MegyeShropshire
IrányítószámSY1, SY2, SY3
Körzethívószám01743
Testvérvárosok
Lista
Népességi adatok
Teljes népesség71 715 fő (2011)[1]
Népsűrűség1 887,73 fő/km²
Terület37,99 km²
IdőzónaGMT (UTC+0)
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 52° 42′ 29″, ny. h. 2° 45′ 16″Koordináták: é. sz. 52° 42′ 29″, ny. h. 2° 45′ 16″
A Wikimédia Commons tartalmaz Shrewsbury témájú médiaállományokat.

Shrewsbury egy angliai város a Severn folyó völgyében. Shropshire grófság székhelye. Lakossága 71 715 fő, így Telford után a második legnagyobb város a grófságban.

Shrewsbury történelmi vásárváros, központjának középkori utcaszerkezete és építményei napjainkig fennmaradtak. A városban több mint 660 védett épület van, ezek között található számos 15. és 16. századi favázas lakóház. A város nevezetességei továbbá a vörös homokkőből épített vár (Shrewsbury Castle) valamint az apátsági templom (Shrewsbury Abbey), melyet 1074-1083 között épített bencés szerzetesek számára a normann Roger de Montgomery, Shrewsbury grófja. A városban rendezik meg évente a világ egyik legrégebbi kertészeti kiállítását, a Virágkiállítást (Shrewsbury Flower Show).

Rövid története[szerkesztés]

Shrewsbury 1900 körül

A várost a britonok Pengwernnek hívták, jelentése: égeres domb. Az angolszászok Scrobbesburhnak hívták. Ennek az elnevezésnek több jelentést is tulajdonítanak: bokrokkal körülvett erődítmény, Scrobb erődje, bokorváros vagy a bokrok városa. A város neve az idők során három irányban alakult át: Sciropscire, amiből keletkezett Shropshire (a grófság neve); Sloppesberie, amelyből létrejött Salopia (a grófság történelmi neve) valamint Schrosberie, melyből aztán kialakult a Shrewsbury megnevezés. A város neve walesi nyelven Amwythig, jelentése erődített vidék.

Shrewsburyt a 9. században alapították, kereskedelmi jelentőségre a 14-15. századok során tett szert a gyapjúkereskedelemnek köszönhetően. A legendák úgy tartják, hogy VIII. Henrik angol király püspöki székhellyé akarta emelni, de a lakosság visszautasította.

Az évszázadok során, az angol-walesi határhoz való közelsége miatt több háborús konfliktus színhelye volt. 778-ban Shrewsbury vidékét, mely a walesi Powis herceg birtoka volt, az angolok foglalták el, Offa merciai király vezetésével. 1069-ben a walesiek megpróbálták visszaszerezni, de Hódító Vilmos seregei visszaverték őket. Ekkor került a város Roger de Montgomery tulajdonába, aki felvette a Shrewsbury earlje címet. Az ő nevéhez fűződik vár építése is (1074). A város mellett zajlott le 1403-ban a shrewsburyi csata, melyben IV. Henrik angol király legyőzte Henry Hotspur, Northumberland earljének seregeit.

A városban található a Ditherington Flax malom, mely a világ első acélszerkezetű építménye és amelyet a felhőkarcolók nagyapjaként emlegetnek. Szintén az angol ipari forradalom idehén épült fel a Shrewsbury csatorna, mely összekötötte a várost a Shropshire csatornával, illetve azon keresztül a kiterjedt nagy-britanniai csatornahálózattal.

Látnivalói[szerkesztés]

Lord Hill emlékoszlopa

Mivel a második világháború bombázásai, illetve az ezt követő időszak városmegújítási intézkedései elkerülték, Shrewsburynak sikerült megőriznie középkori arculatát számos favázas házzal. A város központjában található a The Quarry, egy 120 000 m²-es park. A vasútállomás mögötti dombon áll a vörös homokkőből épített vár (Shrewsbury Castle). A város védműveinek egyetlen fennmaradt emléke egy őrtorony, a Town Walls Tower. A városközponttól keletre áll a város legrégebbi temploma a Shrewsbury Abbey, melyet 1083-ban építtettek bencés szerzetesek. A város további nevezetessége a 49 m magas dór emlékoszlop Rowland Hill, Hill első vikomtjának szobrával.

A városban három nagyobb múzeum működik: Shrewsbury Museum and Art Gallery (a Rowley's Houseban), Shrewsbury Castle and Shropshire Regimental Museum valamint a Coleham Pumping Station (egy 19. századi szivattyúház)

A város híres szülöttei[szerkesztés]

Közlekedés[szerkesztés]

Shrewsbury fontos vasúti csomópont, emiatt gyakran Wales kapujának hívják. Itt találkozik a London-Wrexham vasútvonal, a Walesi határvidék vasútvonal, a Wolverhampton–Shrewsbury-vasútvonal, a Cambriai vasútvonal, valamint a Shrewsbury–Chester-vasútvonal.

Források[szerkesztés]

  1. http://www.citypopulation.de/UK-Cities.html