Lerwick

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lerwick
Közigazgatás
Ország Skócia
Tanácsi területShetland-szigetek
Lieutenancy areaShetland-szigetek
Népesség
Teljes népesség
 • 6958 fő (2011)
 • 6880 fő (2016)
Földrajzi adatok
IdőzónaUTC
Térkép
é. sz. 60° 09′ 15″, ny. h. 1° 08′ 55″Koordináták: é. sz. 60° 09′ 15″, ny. h. 1° 08′ 55″
Lerwick weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Lerwick témájú médiaállományokat.

Lerwick a skóciai Shetland-szigetek egyedüli burgh státuszú települése és fővárosa, Skócia északi partjaitól 200 kilométerre északkeletre. Lakossága mintegy hétezer fő. Lerwick a Brit-szigetek legészakabbra fekvő városa.

A Shetland fősziget keleti partján fekszik. A 17. században halászati támaszpontnak alapították és ma is halászváros és kompkikötő. A kikötőben nagy a tengeri olajipart szolgáló hajók forgalma is.

A Lerwick név az óészaki nyelvből, illetve a Shetlanden a 19. század közepéig beszélt változatából, a nornból ered. Ler Wich azt jelenti, hogy „sáros öböl”. Az ennek megfelelő norvég szó a Leirvik, amelyben a leir jelentése „agyag”, a viké pedig „öböl”. (Leirvík nevű kikötő Norvégiában és Feröeren is van.)

A kompok Lerwickből Kirkwallba (Orkney-szigetek), Aberdeenbe és a Fair-szigetre indulnak, ezen kívül több más szigetre (Out Skerries, Bressay, Unst, Yell és Whalsay).

A fontosabb lerwicki épületek: a Charlotte erőd, a városháza és a Clickimin Broch (a broch vaskori körtorony).

A helyi rádiócsatorna a 24 órában sugárzó SIBC (Shetland Islands Broadcasting Company).

Etimológia[szerkesztés]

A város neve a norvég leir és vik szavak összevonásából származhat, ami sáros öblöt jelent. Hasonló elnevezést kapnak a norvégiai Leirvik (norvég Leirvik) és a Feröer-szigeteken Leirvik (dánul Leirvík) városok.

Földrajz[szerkesztés]

A szárazföldi sziget keleti partján, a sziget déli részét alkotó félsziget tövében, az Északi-tengerhez vezető öböl partján fekszik, 160 km-re a sziget északi partjától. Skócia fő része, Aberdeentől 340 km-re északra és Bergentől 370 km-re nyugatra.

A város jelenleg magában foglalja a kis elővárosokat, Gremista északi részén, Soundot a délnyugati részén és másokat.

Sztori[szerkesztés]

A város megőrizte a vaskori kőépítmények maradványait.

1708-ban a Shetland-szigetek fővárosát Scallowayből Lerwickbe helyezték át.

A második világháború idején az Északi-tengeren és az Atlanti-óceán északi részén járőröző brit tengeralattjárók és hadihajók megálltak Lerwickben. A HMS Spiteful (P227), a HMS Syrtis (P241) tengeralattjárók és mások részt vettek.

Gazdaság[szerkesztés]

Halászati ágazat

A 17. században Lerwick halászfalu volt, amelynek lakói hering-, tőkehal- és egyéb halak kitermelésével foglalkoztak. A halászat továbbra is a Shetland-szigetek lakóinak egyik fontos elfoglaltsága, de nem a költségvetés fő bevételi forrása.

Energia

A lerwicki Shetland Heat Energy and Power Ltd. égetőmű háztartási és ipari hulladékkal működik, és mintegy ezer fogyasztót lát el hővel.

Kikötő

Lerwick kikötője halászhajókat és olajkitermelő hajókat kezel az Északi-tengeren. A BP Shipping Loch Rannoch tartályhajója van ide rendelve, amely olajat szállít az észak-atlanti mezőkről.

Közlekedés és kommunikáció

Lerwick kikötőjéből a NorthLink Ferries kompjáratokat üzemeltet az Orkney állambeli anyaországi Aberdeen és Kirkwall felé. A Shetland Islands Council Ferries kompjáratokat biztosít az Out Skerries szigetcsoporthoz tartozó Bressay-szigetre és Breray-szigetre, valamint nyári útvonalat biztosít Fair Isle-re a Good Shepherd IV-en.

A várostól hét kilométerre északnyugatra található egy kis Tingwall repülőtér, ahonnan rendszeres járatok indulnak Out Skerris, Papa Stour, Fula és Fair Isle szigetére.

Az „A970” autópálya (North Rho – Bray – Lerwick – Quarff – Samborough Repülőtér – Grutness) köti össze a várost a sziget északi és déli részével. Az „A969” út az öböl partja mentén körbeveszi a város központi részét. Lerwick rendszeres autóbuszjáratai a Mossbankba, a Sumborough repülőtérre, a Scalloway-be, a Walls-ba és a város környékére.

Lerwick és Scalloway a ZE1 postai körzet része.

Tömegmédia

Vannak rádióállomások „Shetland Islands Broadcasting Company” és „BBC Radio Shetland”, a „BBC Scotland” helyi fiókja.

Az 1872-ben alapított Shetland Times Ltd. hetente ad ki The Shetland Times-t és egyéb nyomtatványokat. A cégnek 55 alkalmazottja van.

Politika és hatalom[szerkesztés]

Lerwick ad otthont a Shetland-szigetek Tanácsának, az udvarnak és más hatóságoknak. Működik a Skót Halászati Védelmi Ügynökség, a skót kormány halászat védelmével foglalkozó végrehajtó szerve.

Nemzetközi kapcsolatok

Németország, Norvégia, Finnország és Svédország konzulátusa nyitva tart.

Mentési szolgálatok

A Lerwick mentőcsónak állomás vízi mentőszolgálatának Severn osztályú mentőcsónakja áll a rendelkezésére.

A húszfős lerwicki tűzoltó- és mentőállomáson a vészhelyzetek, köztük a tűzesetek és a közlekedési balesetek kezelése történik.

Egészségügyi ellátás

Az egészségügyi ellátás a Shetland Nemzeti Egészségügyi Szolgálatra van bízva, amely a Gilbert Bain Kórházat üzemelteti.[1]

Oktatás[szerkesztés]

 1. Lerwick – földrajz, gazdaság, kultúra, látnivalók. (Hozzáférés: 2023. április 14.)

Lerwick üzemelteti az Anderson High Schoolt, ahol körülbelül 900 12 és 18 év közötti diák jár (2012). Az iskolát Tavish Scott skót politikus, a skót Liberális Demokraták 2008-2011-es vezetője végezte. Két általános iskola „Bell’s Brae Primary School” és „Sound Primary School”.

Shetland College, a Highlands and Islands Egyetem és más intézmények egyik főiskolája.

Kultúra[szerkesztés]

A városban található a „Shetland-szigetek Múzeuma”, amelynek kiállítása a helyi történelemnek, földrajznak, kultúrának, gazdaságnak és egyebeknek szentelt.

Lerwick minden évben ad otthont az Up Helly Aa fesztiválnak. A fesztivál hagyománya a fáklyás felvonulás és a hajóégetés.

Vallás[szerkesztés]

A skót egyház „Lerwick és Bressay” plébániájának „St. Columba temploma”, az aberdeeni egyházmegye és az Orkney-szigetek „St. Magnus temploma” a skót episzkopális egyház és mások működnek.

Attrakciók[szerkesztés]

Lerwickben több mint száz épület szerepel az „A”, „B”, „C” kategóriájú építészeti emlékek listáján.

 • A Kliciemin Broch egy vaskori kőépítmény a Klickiemin-tó mai tengerparttal nem rendelkező szigetén.
 • A Fort Charlotte egy ötoldalas védekező építmény, sarkain bástyákkal. Az építkezést 1652-ben John Milne (1611–1667) építész kezdte, 1781-ben újjáépítették. 1971-ben felvették az „A” kategóriás építészeti emlékek listájára.
 • A Bod of Gremista egy halkereskedelemre szánt épület. 1780-ban épült. Arthur Anderson szülőhelye. 1971-ben felvették a „B” kategóriás építészeti emlékek listájára.
 • A Lodberry a 18. század végén épült lakó- és kereskedelmi helyiségek csoportja az öböl partján. 1971-ben felvették az „A” kategóriás építészeti emlékek listájára.
 • A St. Columba templom aktív templom, 1825-1829 között épült. 1971-ben felkerült a „B” kategóriás építészeti emlékek listájára.
 • A lerwicki városháza egy 1883-ban épült középület. 1974-ben felvették a „B” kategóriás építészeti emlékek listájára.

Éghajlat[szerkesztés]

A városban automata meteorológiai állomás működik.

Lerwick éghajlata meleg és mérsékelt. A csapadék jelentős, még a száraz hónapokban is. A köppeni éghajlati besorolás szerint egyenletes párásítású tengeri klíma (index Cf).

Egyéb[szerkesztés]

 • Robert Inkster, Inkster város alapítója Michigan államban (USA) 1828-ban született Lerwickben.
 • Robert Stout, Új-Zéland 13. miniszterelnöke Lerwickben született 1844-ben.
 • 1848-ban született Lerwickben Isaac Cowie kanadai úttörő, kereskedő és politikus.
 • szeptember 1-jén Brüsszelben üzenet érkezett Lerwicktől, miszerint Frederick Cook 1908. április 21-én elérte az Északi-sarkot.
 • David Ernest Hornell (1910–1944), a Kanadai Légierő tisztje a Lerwick temetőben nyugszik.
 • 1946-ban született Lerwickben Eli Bain hegedűművész.
 • Ian Bairnson gitáros 1953-ban született Lerwickben.
 • 1998-ban Norman Lamont politikus egy életre megkapta a Lerwick báró címet.
 • A thai származású lerwicki lakost, Sahai Macau-t 2006-ban, mint büntetett előéletű külföldi állampolgárt, egy rendőri razzia eredményeként hazaküldték kitoloncolásra. A pert, amelynek eredményeként a kitoloncolást törölték, lakossági tiltakozások kísérték.
 • A Pirie gitárosa és basszusgitárosa, Willie Johnson 2007-ben halt meg Lerwickben.

Források[szerkesztés]