Andrea Demirović

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Andrea Demirović
Andrea Demirović.jpg
Életrajzi adatok
Születési név Andrea Demirović
Született 1985június 17. (37 éves)
montenegrói Podgorica, Montenegrói
Pályafutás
Műfajok Pop, R&B
Aktív évek 2002-
Hangszer
Tevékenység énekes
Kiadók City Records

Andrea Demirović (cirill írással: Андреа Демировић; Titograd, 1985. június 17. –) montenegrói énekesnő. Just Get Out of My Life című számát a 2009-es Eurvíziós Dalfesztiválon is elénekelte, de az elődöntőből nem jutott tovább.

Élete[szerkesztés]

2002-ben tört be a zeneiparba a Sunčane Skale fesztiválon, ekkor ismerte meg a közönség. Utána sikereket ért el regionális fesztiválokon Montenegróban, Szerbiában, Horvátországban és a volt jugoszláv államokban. Többször bekerült az Eurovíziós Dalfesztivál szerb és montenegrói nemzeti döntőjébe is. 2005-ben a saját számával (amit ő írt és szerezte a zenéjét) részt vett az akkor még Szerbia és Montenegró nemzeti döntőjében, ám nem sikerült kijutnia. 2006-ban City Records kiadta Andrea nevű első albumát. Következő albumát csak három év múlva adta ki, 2009-ben, melyről eső kislemeze a The Queen of the Night volt. 2008-ban újra megpróbált kijutni az Eurovízióra, de ez sem sikerült neki, ugyanis második lett a Nemzeti döntőben. Andrea jelenleg a cetinjei Zenei Akadémia - Zenetanári szakán tanul. 2010-ben felkérték a Podgorica, volim te (Podgorica, szeretlek) című film szerepére, amit el is vállalt.

Eurovízió 2009[szerkesztés]

2009. január 23-án a Montenegrói Nemzeti Döntőn Andrea kapta a legtöbb pontot, így kiharcolta a 2009-es Eurovíziós Dalfesztiválon való részvétel jogát. Ő volt az első női énekes, aki képviselte Montenegrót az Eurovízión. Május 12-én ő nyitotta meg az első elődöntőt, 44 kapott ponttal 11. lett és egy hellyel csúszott le a döntőről. Mindezek ellenére eddig ő volt a legjobban szereplő montenegrói énekes az Eurovíziós Dalfesztiválokon.