Alekszandrov-kórus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az Orosz Hadsereg Kórusa (oroszul, teljes néven: Дважды краснознаменный академический ансамбль песни и пляски Российской армии имени А. В. Александрова / Dvazsdi krasznoznamennij akagyemicseszkij anszambl pesznyi i pljaszki Rosszijszkoj armii imenyi A. V. Alekszandrova), röviden Alekszandrov-kórus egy olyan együttes, amely egyben az Orosz Hadsereg kórusaként is szolgál, tagjai katonák.

Az együttes egy férfi kórusból, egy zenekarból, és egy táncegyüttesből áll. A dalok, amelyeket előadnak, egészen az orosz népi daloktól az egyházi énekeken át az operaáriákig és a popzenéig terjed. Ilyen például a híres orosz dalok, a Katyusa, a Kalinka, és az Ave Maria. A szovjet korszak után is folytatta az együttes a munkáját, szórakoztatta a közönségét Oroszországon belül és kívül is.

A kórus története[szerkesztés]

Az együttest 1928-ban alapították Frunze városában a Vörös Hadsereg központi szállásán. Első hivatalos előadásuk Vörös Hadsereg Kórus néven 1928. október 12-én volt egy fiatal moszkvai egyetemi karmester, Alekszandr Alekszandrov vezetésével. A program amely, a 22. Krasnodal Ének Divízió nevet kapta, főleg a katonai életet leíró zenés részekből állt, beleértve az Első Lovashadsereg dalait, a Különleges Távol-Keleti Hadsereg dalait.

1929-ben az együttes ellátogatott a Szovjetunió keleti részére, hogy szórakoztassa a távol-keleti vasútvonalat építő katonákat.

1933-ra 300 előadóművészre nőtt az együttes tagjainak száma, és 3 csoportot egyesített: egy férfi kórust, egy zenekart, és egy táncegyüttest. Bár az együttes szovjet dalok terjesztésével vált ismertté, közben előadták olyan híres orosz szerzők feldolgozásait is, mint például Vaszilij Szolovjov-Szedoj, Anatolij Novikov, Matvej Blanter és Borisz Mokrouszov.

1935-ben kitüntették a kórust a Vörös Zászló-érdemrenddel. Miközben turnéztak a Szovjetunió-ban, a kórus fellépett az 1937-es párizsi modern technológiai és kulturális életről szóló kiállításon, és megszerezte magának az első helyet.

A második világháború alatt több mint 1500 fellépést szerveztek a szovjet frontokra, repülőterekre és kórházakba, hogy szórakoztassák a harcba induló katonákat.

1946-ban, Alekszandrov halála után, a fia, Borisz Alekszandrov vette át a kórus vezetését. Vezetése alatt visszavonulásáig, 1987-ig több világ körüli turnét is szervezett.

A Szovjetunió felbomlása után Borisz Jelcin elnök kitüntette őket a Vörös Csillag-érdemrenddel. 2003 óta az együttes vezetője Vjacseszlav Korobko.

A későbbi évek alatt a kórus több híres színésszel és producerrel dolgozott, például David Fosterrel, Jean-Jacques Goldmannal és Steve Barakatt-el.

Felállás[szerkesztés]

A kórus[szerkesztés]

A kórus, hasonlóan a többi férfi kórushoz, a tagok itt is 3 részre vannak bontva hang alapján(bariton, tenor, basszus). Az egységekben belül további alegységek vannak a jobb hang kiéneklés miatt.

Az együttes[szerkesztés]

Az együttesben megtalálható a hagyományos orosz, valamint a nyugati hangszerek is. (balalajka, cselló, hegedű)

Táncosok[szerkesztés]

A táncos csoport a különböző hagyományos orosz táncokat jeleníti meg. Egyes számokban csak férfiak táncolnak, míg bizonyos számokban vegyesen is.

Koncert a berlini falnál[szerkesztés]

1990-ben, az együttes szerepelt Roger Waters Fal című koncertjén a berlini fal leomlásának tiszteletére. Egy háborúellenes számmal adtak elő, a "Hívjuk haza a fiúkat!" (Bring the Boys Back Home.)

Nemzetközi szereplések[szerkesztés]

1993-ban a popkultúra egyik ikonjává vált, amikor együtt szerepeltek Finnországban a szintén finn Leningrad Cowboys-sal 70000 ember előtt. Németországban is nagy sikerrel zártak.
A finn koncertről egy film is készült, Total Balalaika néven. Még ebben az évben kiadták első lemezüket és előadtak egy közös koncertet a francia énekessel, Jean-Jacques Goldman-nal.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Alekszandrov-kórus témájú médiaállományokat.