2020-as Junior Eurovíziós Dalfesztivál

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából


2020-as Junior Eurovíziós Dalfesztivál
Move the World
TVP székház 5-ös stúdió, Varsó,
 Lengyelország
Döntő2020. november 29.
MűsorvezetőIda Nowakowska-Herndon
Małgorzata Tomaszewska
Rafał Brzozowski
Rendező
csatorna
Lengyelország
Dalfesztivál igazgatójaSvédország Martin Österdahl
Győztes dalFranciaország Valentina (J’imagine)
Magyar versenyző
Szavazási rendszerMindegyik ország a 10 kedvenc dalára szavaz, melyek 1–7, 8, 10, és 12 pontot kapnak.
Indulók száma12
Először
részt vevő
országok
 Németország
Visszatérő
országok
Visszalépő
országok
 Albánia
 Ausztrália
 Észak-Macedónia
 Írország
 Olaszország
 Örményország
 Portugália
 Wales
Nulla pontos
dal
Meghívott előadókAlicja Szemplińska és Ida Nowakowska-Herndon, Duncan Laurence, Roksana Węgiel, Viki Gabor
Előző
Következő
◄ 2019
2021 ►
SablonWikidataSegítség

A 2020-as Junior Eurovíziós Dalfesztivál volt a tizennyolcadik Junior Eurovíziós Dalfesztivál, melyet sorozatban másodjára Lengyelországban rendeztek meg, miután a 2019-es Junior Eurovíziós Dalfesztivál a lengyel Viki Gabor győzelmével zárult, aki a Superhero című dalát adta elő Gliwicében. Ez volt az első alkalom, hogy ugyanaz az ország nyerte meg kétszer egymás után a versenyt, valamint hogy a házigazda ország győzött. A dalfesztivál történelmében ez volt az első olyan alkalom, hogy egymás után kétszer rendezi ugyanaz az ország a versenyt. A dalfesztivál Lengyelország fővárosában, Varsóban került megrendezésre, azonban a város nevét a hivatalos logóban nem tüntették fel. A pontos helyszín a TVP székház 5-ös stúdiója volt. A versenyre 2020. november 29-én került sor. Az Eurovíziós Dalfesztivállal ellenben itt nem az előző évi győztes rendez, hanem pályázni kell a rendezés jogára, azonban az előző év győztese előnyt élvez a rendezési jog megszerzésében.

12 ország erősítette meg a részvételét a dalfesztiválra, beleértve Németországot, mely első alkalommal vett részt. Albánia, Ausztrália, Észak-Macedónia, Írország, Olaszország, Örményország, Portugália és Wales azonban visszaléptek a versenytől.

A helyszín és a verseny[szerkesztés]

A 2019-es dalversenyt megelőzően a lengyel műsorsugárzó vezérigazgatója, Jacek Kurski azt nyilatkozta, ha Lengyelország ismét megnyeri a versenyt, akkor szándékukban áll a következőt is megrendezni.[1] Lengyelország mellett a kazak műsorsugárzónál ezúttal is felmerült a dalverseny rendezésének kérdése.[2]

2020. március 5-én vált hivatalossá, hogy ismét Lengyelországban rendezik meg a versenyt. A rendező város címére a krakkói Tauron Aréna volt a legesélyesebb, azonban a rendező várost, mely végül a főváros, Varsó lett, május 16-án jelentették be az elmaradt 2020-as Eurovíziós Dalfesztivál döntőjének tervezett napján rendezett, Eurovision: Europe Shine a Light című speciális műsorban.[3][4] Ugyanekkor ismertették dalfesztivál hivatalos mottóját is, mely Move the World lett, ami magyarul azt jelenti, hogy Mozgasd a Világot![5]

A COVID–19-pandémiára való tekintettel, elővigyázatossági okokból a versenyt a korábbi gyakorlattal ellentétben ezúttal nem egy arénában vagy rendezvényközpontban, hanem egy alacsony befogadóképességű televízió-stúdióban rendezték meg, ahol a közönségben eredetileg csak a versenyzők hozzátartozói foglalhattak volna helyet, azonban 2020. szeptember 8-án kiderült, hogy az Európában újonnan bevezetett utazási korlátozások miatt minden ország versenyzője a saját országában adja elő produkcióját felvételről egy, az egyenlő esélyek érdekében egymáshoz közel hasonló látványvilággal és technológiai felszereltséggel rendelkező stúdióban, a varsói helyszínen pedig, a műsorvezetők és a meghívott előadók mellett csak a legszükségesebb stábtagok és egy alacsony létszámú közönség lesz jelen, az egészségügyi előírások betartása mellett.[6] Ennek ellenére október 7-én kiderült, hogy bizonyos delegációk a varsói helyszínen veszik fel produkcióikat költséghatékonysági okokból.[7] Nem utaztak a helyszínre a pontbejelentők sem, akik 2012 óta először saját országaikból, az Eurovíziós Dalfesztiválon alkalmazott körkapcsolással ismertették a szavazatokat.

A verseny pontos helyszínét 2020. október 8-án jelentették be: az eseménynek a lengyel közmédia, a TVP székházában található 5-ös stúdió adott otthont.[8]

A verseny helyszíne, a TVP székház

Kulcsok:  †   Rendező város

Város Intézmény Kapacitás Megjegyzés
Krakkó TAURON Arena Kraków 22 000
Varsó ATM Studio 1 300
Transcolor Studio
TVP székház 5-ös stúdió A 2020-as Junior Eurovíziós Dalfesztivál helyszíne.

Műsorvezetők[szerkesztés]

A szervezők 2020. október 7-én jelentették be a verseny házigazdáit. Sorozatban másodszor látta el a feladatot Ida Nowakowska-Herndon táncosnő-színésznő, ezúttal Małgorzata Tomaszewska televíziós műsorvezető és Rafał Brzozowski énekes-műsorvezető mellett. Brzozowski ezenkívül a 2017-es Eurovíziós Dalfesztivál lengyel nemzeti döntőjében versenyzőként is részt vett, valamint ugyanazon évben a Junior Eurovíziós Dalfesztivál lengyel válogatójának műsorvezetője, a 2019-es Eurovíziós Dalfesztiválon pedig a lengyel szakmai zsűri tagja is volt.[9]

A résztvevők[szerkesztés]

Első alkalommal vett részt a versenyen Németország, mely így az Eurovíziós Dalfesztivál automatikus döntős Öt Nagy országa után utolsóként csatlakozott a mezőnyhöz (az Egyesült Királyság és Spanyolország a legelső, 2003-as, Franciaország a 2004-es, Olaszország pedig a 2014-es versenyen indult először). A német műsorsugárzó eredetileg részt vett volna az első két évben is, azonban mindkét alkalommal idő előtt visszalépett. Az ország a 2010-es években több versenyre is küldött megfigyelő delegációt, azonban egyik alkalommal sem szerepelt ténylegesen, emellett több alkalommal az interneten élőben is közvetítette a versenyt. Németország csatlakozásával 2006 óta első alkalommal hangzott el a német nyelv a dalfesztiválon.

A COVID–19-pandémia miatt bevezetett utazási korlátozásokra és a verseny megrendezése körül kialakult bizonytalanságra hivatkozva hét ország visszalépett a versenytől: Albánia, Ausztrália, Észak-Macedónia, Írország, Olaszország, Portugália és az Egyesült Királyság eddig egyedüliként önállóan versenyzőt küldő alkotó országa, Wales.[10][11][12] Portugália eredetileg részt vett volna, azonban a szeptember 8-án közzétett résztvevői listán végül nem szerepelt.[13] Annak ellenére, hogy Örményország előzetesen megerősítette a részvételi szándékát, november 5-én bejelentették, hogy visszalépésre kényszerülnek, mivel a műsorszolgáltató nem tudja folytatni a versenyre való előkészületeit a hadi törvények Örményországban történt bevezetése miatt, a Hegyi-Karabahban folyó katonai konfliktus következtében.[14][15] Az örmény delegációvezető, David Tszerunján ugyanezen a napon bejelentette, hogy az országot Maléna képviselte volna a Why (magyarul: Miért?) című örmény-angol kevert nyelvű dallal.[16]

Így összesen tizenkét ország alkotta a 2020-as verseny mezőnyét. Utoljára 2013-ban volt ugyanennyi résztvevője a versenynek.

A versenyzők közül a belarusz Arina Pehtereva korábban a 2018-as minszki versenyen ismertette Macedónia pontjait.

A versenyt megelőző időszak[szerkesztés]

Nemzeti válogatók[szerkesztés]

A versenyre nevező 12 ország közül 8 nemzeti döntő keretein belül, 4 belső kiválasztással, 1 a két módszer együttes alkalmazásával választotta ki indulóját. Eredetileg Örményország is belső kiválasztással nevezte volna meg az előadót és a dalt egyaránt.

Az indulók közül Grúzia, Hollandia, Kazahsztán, Lengyelország, Málta, Oroszország és Ukrajna apróbb változtatásokkal ugyanazt azt a nemzeti döntőt rendezte meg, mint a legutóbbi részvétele során.

A részt vevő országok nemzeti válogatóinak listája
Ország Választás
módszere
Válogató / Bemutató műsor Közvetítő csatorna Kiválasztás / Bemutatás dátuma
Előadó Dal
 Fehéroroszország belső kiválasztás Nem rendeztek válogató- és bemutatóműsort 2020. október 8.
 Franciaország belső kiválasztás Nem rendeztek válogató- és bemutatóműsort 2020. október 9. 2020. október 16.
 Grúzia nemzeti döntő Ranina 1TV 2020. november 13.
 Hollandia nemzeti döntő Junior Songfestival NPO Zapp 2020. szeptember 26.
 Kazahsztán nemzeti döntő Nem volt külön elnevezése a válogatóműsornak Habar 2020. szeptember 26.
 Lengyelország nemzeti döntő Szansa na Sukces TVP 2 2020. szeptember 27.
 Málta nemzeti döntő Malta Junior Eurovision Song Contest TVM 2020. szeptember 19. (közvetítés)
2020. október 1. (eredményhirdetés)
 Németország nemzeti döntő Dein Song für Warschau KiKA 2020. szeptember 2.
 Oroszország nemzeti döntő Akademija Eurovision Karuszel 2020. szeptember 25.
 Örményország (visszalépett) belső kiválasztás Nem rendeztek válogató- és bemutatóműsort 2020. november 5. 2020. november 28.
 Spanyolország belső kiválasztás előadó: La hora de La 1 La 1 2020. szeptember 9. 2020. október 7.
 Szerbia belső kiválasztás Nem rendeztek válogató- és bemutatóműsort 2020. szeptember 25. 2020. október 9.
 Ukrajna nemzeti döntő Dityjacse Jevrobacsennyja-2020 – pravila nacionalnoho vidboru UA:Persij 2020. szeptember 7.

Döntő[szerkesztés]

# Ország Nyelv Előadó Dal Magyar fordítás Helyezés Pontszám Helyszín
01  Németország[17] német, angol Susan Stronger with You Erősebb veled 12. 66 Hamburg
02  Kazahsztán[18] kazak, angol Karakat Bashanova Forever Örökké 2. 152 Almati
03  Hollandia[19] holland, angol Unity Best Friends Legjobb barátok 4. 132 Aalsmeer
04  Szerbia[20] szerb, angol Petar Aničić Heartbeat Szívverés 11. 85 Varsó
05  Fehéroroszország[21] orosz, angol Arina Pehtereva Aliens Idegenek 5. 130 Minszk
06  Lengyelország[22] lengyel, angol Ala Tracz I’ll Be Standing Állni fogok 9. 90 Varsó
07  Grúzia[23] grúz, angol Sandra Gadelia You Are Not Alone Nem vagy egyedül 6. 111 Tbiliszi
08  Málta[24] angol Chanel Monseigneur Chasing Sunsets Naplementéket üldözni 8. 100 Varsó
09  Oroszország[25] orosz, angol Sofia Feskova My New Day Az új napom 10. 88 Moszkva
10  Spanyolország[26] spanyol Soleá Palante Előre 3. 133 Madrid
11  Ukrajna[27] ukrán, angol Oleksandr Balabanov Vidkryvai (Open Up) Nyitott (Nyílj meg) 7. 106 Varsó
12  Franciaország[28] francia Valentina J’imagine Elképzelem 1. 200 Párizs

Ponttáblázat[szerkesztés]

Ország Össz. Nézők Zsűrik
Németország Kazahsztán Hollandia Szerbia Fehéroroszország Lengyelország Grúzia Málta Oroszország Spanyolország Ukrajna Franciaország
 Németország 66 39 5 2 3 2 2 5 2 6
 Kazahsztán 152 69 3 8 10 10 3 12 10 12 4 7 4
 Hollandia 132 54 12 7 4 5 8 6 6 2 10 5 3
 Szerbia 85 50 3 4 4 5 2 3 1 1 12
 Fehéroroszország 130 57 7 12 1 12 12 3 7 6 5 6 2
 Lengyelország 90 44 2 6 5 8 2 8 8 4 2 1
 Grúzia 111 42 5 10 6 5 1 5 1 7 12 12 5
 Málta 100 49 1 7 1 6 6 10 1 7 4 8
 Oroszország 88 44 6 4 3 8 4 3 3 3 10
 Spanyolország 133 73 10 2 10 6 7 7 1 4 5 8
 Ukrajna 106 54 4 1 2 3 10 7 10 8 7
 Franciaország 200 112 8 8 12 7 12 1 4 12 8 6 10

12 pontos országok[szerkesztés]

Az alábbi országok kaptak 12 pontot a versenyen:

Darab Jutalmazott ország Szavazó ország
3  Fehéroroszország  Kazahsztán,  Lengyelország,  Szerbia
 Franciaország  Fehéroroszország,  Hollandia,  Málta
2  Grúzia  Spanyolország,  Ukrajna
 Kazahsztán  Grúzia,  Oroszország
1  Hollandia  Németország
 Szerbia  Franciaország

Zsűri és nézői szavazás külön[szerkesztés]

Helyezés Zsűri szavazatok Nézői szavazatok
Ország Pontszám Ország Pontszám
1.  Franciaország 88  Franciaország 112
2.  Kazahsztán 83  Spanyolország 73
3.  Fehéroroszország 73  Kazahsztán 69
4.  Grúzia 69  Hollandia 64
5.  Hollandia 68  Fehéroroszország 57
6.  Spanyolország 60  Ukrajna 54
7.  Ukrajna 52  Szerbia 50
8.  Málta 51  Málta 49
9.  Lengyelország 46  Lengyelország 44
10.  Oroszország 44  Oroszország 44
11.  Szerbia 35  Grúzia 42
12.  Németország 27  Németország 39

A szavazás és a nemzetközi közvetítések[szerkesztés]

Pontbejelentők[szerkesztés]

A pontbejelentők között volt a spanyol Melani García, a szerb Darija Vračević és az ukrán Sophia Ivanko, akik 2019-ben képviselték országukat.

 1.  Németország – Olivia
 2.  Kazahsztán – Sánııa Joljaqsynova
 3.  Hollandia – Robin de Haas
 4.  Szerbia – Darija Vračević
 5.  Fehéroroszország – Ksienija Halieckaja
 6.  Lengyelország – Marianna Józefina Piątkowska

 1.  Grúzia – Marita Hvedelidze
 2.  Málta – Paula
 3.  Oroszország – Mikella Abramova és Hrjusa
 4.  Spanyolország – Melani García
 5.  Ukrajna – Sophia Ivanko
 6.  Franciaország – Nathan Laface

Kommentátorok[szerkesztés]

A versenyt az egyes országokon kívül online is közvetítette a dalfesztivál hivatalos YouTube-csatornája.

Ország Kommentátor Közvetítő csatorna
Részt vevő országok
 Fehéroroszország Paviel Lazovik
Belarusz-1, Belarusz-24
 Franciaország Carla és Stéphane Bern
France 2
 Grúzia Helen Kalandadze
1TV
 Hollandia Jan Smit
NPO Zapp
 Kazahsztán Mahabbat Esen és Qaldybek Jaısanbaı
Habar
 Lengyelország Artur Orzech
TVP1, TVP ABC, TVP Polonia
 Málta
TVM
 Németország Bürger Lars Dietrich
KiKA
 Oroszország Anton Zorkin
Karuszel
 Spanyolország Eva Mora, Tony Aguilar és Víctor Escudero
La 1, TVE Internacional
 Szerbia Tijana Lukić
RTS 2
 Ukrajna Tyimur Mirosnicsenko
Szuszpilne Persij, Szuszpilne Kultura, az UA:PBC regionális csatornái
További országok
 Egyesült Királyság Ellie Chalkley és Ewan Spence
Radio Six International
 Észak-Macedónia
MRT
 Litvánia Artur Orzech
TVP Wilno
 Új-Zéland Ellie Chalkley és Ewan Spence
World FM

Térkép[szerkesztés]

  Részt vevő országok
  Országok, melyek korábban részt vettek, de ebben az évben nem

Lásd még[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Blazewicz, Maciej: „Superhero” wygrywa polskie preselekcje do Eurowizji Junior 2019! Kto napisał utwór i jak wyglądała atmosfera w Studiu 5? (pl-PL nyelven). Dziennik-Eurowizyjny.pl, 2019. szeptember 29. (Hozzáférés: 2019. november 7.)
 2. Granger, Anthony: Kazakhstan: Khabar Agency Discussing Bid To Host Junior Eurovision 2020 (brit angol nyelven). Eurovoix, 2019. december 3. (Hozzáférés: 2019. december 5.)
 3. We're going back to Poland!. (Hozzáférés: 2020. március 5.)
 4. Brown, Alistair: Junior Eurovision 2020: Poland Confirmed As Host Country (brit angol nyelven). Eurovoix, 2020. március 5. (Hozzáférés: 2020. március 5.)
 5. It's time to #MoveTheWorld!. junioreurovision.tv, 2020. május 16. (Hozzáférés: 2020. május 16.)
 6. Junior Eurovision 2020 will be staged remotely to ensure safety of 13 participating countries (brit angol nyelven). Wiwibloggs, 2020. szeptember 8. (Hozzáférés: 2020. szeptember 8.)
 7. Junior Eurovision’20: Some Delegations Will Travel To Warsaw To Record Their Performances (brit angol nyelven). Eurovoix, 2020. október 7. (Hozzáférés: 2020. október 7.)
 8. Junior Eurovision 2020 To Be Held At The TVP Headquarters (brit angol nyelven). Eurovoix, 2020. október 8. (Hozzáférés: 2020. október 8.)
 9. Meet the presenters of Junior Eurovision 2020! (angol nyelven). junioreurovision.tv, 2020. október 7. (Hozzáférés: 2020. október 7.)
 10. Australia: Withdraws From Junior Eurovision 2020 (brit angol nyelven). Eurovoix, 2020. július 15. (Hozzáférés: 2020. július 15.)
 11. North Macedonia: MRT Will Not Participate in Junior Eurovision 2020 (brit angol nyelven). Eurovoix, 2020. július 15. (Hozzáférés: 2020. július 15.)
 12. Wales: Withdraws From Junior Eurovision 2020 (brit angol nyelven). Eurovoix, 2020. július 14. (Hozzáférés: 2020. július 14.)
 13. Granger, Anthony: Portugal: RTP Confirms Junior Eurovision 2020 Participation (brit angol nyelven). Eurovoix, 2020. augusztus 13. (Hozzáférés: 2020. augusztus 15.)
 14. Farren, Neil: Armenia: Withdraws From Junior Eurovision 2020 (brit angol nyelven). Eurovoix, 2020. november 5. (Hozzáférés: 2020. november 5.)
 15. Armenia withdraws from Junior Eurovision 2020 (angol nyelven). Junior Eurovision, 2020. november 5. (Hozzáférés: 2020. november 5.)
 16. Armenia: Maléna Reveals Withdrawn Junior Eurovision Song (brit angol nyelven). Eurovoix, 2020. november 28. (Hozzáférés: 2020. november 28.)
 17. Germany to Debut at Junior Eurovision 2020 (brit angol nyelven). Eurovoix, 2020. július 8. (Hozzáférés: 2020. július 8.)
 18. Herbert, Emily: Kazakhstan: Junior Eurovision 2020 Participation Confirmed (brit angol nyelven). Eurovoix, 2020. június 29. (Hozzáférés: 2020. június 30.)
 19. Granger, Anthony: The Netherlands: Confirms Junior Eurovision 2020 Participation (brit angol nyelven). Eurovoix, 2019. szeptember 28. (Hozzáférés: 2019. október 1.)
 20. Farren, Neil: Serbia: Junior Eurovision 2020 Participation Confirmed (brit angol nyelven). Eurovoix, 2020. július 13. (Hozzáférés: 2020. július 13.)
 21. Belarus: Launches Junior Eurovision 2020 Selection Process (brit angol nyelven). Eurovoix, 2020. július 14. (Hozzáférés: 2020. július 14.)
 22. Herbert, Emily: Poland: Viki Gabor Wins Junior Eurovision 2019 (brit angol nyelven). Eurovoix, 2019. november 24. (Hozzáférés: 2019. november 24.)
 23. Granger, Anthony: Georgia: Junior Eurovision 2020 Participation Confirmed (brit angol nyelven). Eurovoix, 2019. november 13. (Hozzáférés: 2019. november 13.)
 24. Malta: Junior Eurovision 2020 Participation Confirmed (brit angol nyelven). Eurovoix, 2020. július 22. (Hozzáférés: 2020. július 22.)
 25. Granger, Anthony: Russia: Junior Eurovision 2020 Participation Confirmed (brit angol nyelven). Eurovoix, 2020. április 2. (Hozzáférés: 2020. április 3.)
 26. vertele.eldiario.es: TVE: "Nuestra preocupación con Eurovisión 2020 era que no nos pillara el toro" (európai spanyol nyelven). vertele, 2019. november 30. (Hozzáférés: 2019. november 30.)
 27. Eurofestivales: Ucrania: "Esperamos volver a este país hospitalario el año que viene". Eurofestivales, 2019. november 27. (Hozzáférés: 2019. december 28.)
 28. Granger, Anthony: France: Intends to Participate in Junior Eurovision 2020 (brit angol nyelven). Eurovoix, 2020. május 12. (Hozzáférés: 2020. június 30.)

További információk[szerkesztés]