Junior Eurovíziós Dalfesztivál

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Junior eurovíziós Dalfesztivál
(Junior Eurovision Song Contest)
Műfajsinging talent show

AlkotóBjørn Erichsen

OrszágDánia
Nyelvangol
Epizódok19 dalfesztivál
19 élő adás
Gyártás
Részenkénti játékidő1 óra, 45 perc˙(2003)
2 óra (2009-2013, 2020)
2 óra, 15 perc (2004-2008, 2017)
2 óra, 30 perc (2014-2016, 2018-2019, 2022)
2 óra, 40 perc (2021)
GyártóEurópai Műsorsugárzók Uniója
Sugárzás
Eredeti adóEurovíziós Hálózat
Eredeti sugárzás2003. november 15.2022. december 11.
Státusz21. évad előkészületben
Kronológia
Kapcsolódó műsorEurovíziós Dalfesztivál, Fiatal Zenészek Eurovíziója, Fiatal Táncosok Eurovíziója, Eurovíziós Kórusverseny
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Junior eurovíziós Dalfesztivál témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Ha a következő versenyről szeretnél többet tudni, lásd: 2023-as Junior Eurovíziós Dalfesztivál

Ha az előző versenyről szeretnél többet tudni, lásd: 2022-es Junior Eurovíziós Dalfesztivál

A Junior Eurovíziós Dalfesztivál vagy más néven Junior Eurovíziós Dalverseny (angolul: Junior Eurovision Song Contest, franciául: Concours Eurovision de la Chanson Junior) egy évente megtartott verseny az Európai Műsorsugárzók Uniójának aktív tagállamai között. A fesztivál keretében minden részt vevő ország benevez egy zeneszámot, amit élő adásban előadnak, majd szavaznak a többi résztvevő által benevezett számokra, hogy megtalálják a verseny legnépszerűbb dalát. Az országok az EBU-tag tévétársaságaikon keresztül szerepelnek (Magyarországon az MTVA tagja az EBU-nak), melyek feladata az országot képviselő énekes és dal kiválasztása. Ez a verseny a hagyományos verseny gyerekverziója, ahol a résztvevők 9-14 évesek lehetnek.[1] Magyarország még egyetlen alkalommal sem vett részt a dalfesztiválon.

Az első fesztivált 2003-ban rendezték meg, és azóta minden évben. Ahogy a hagyományos dalversenyt, így ezt is közvetítik Ausztráliában is, amely versenyzőt is küldhet a dalfesztiválra.[2]

A résztvevő országokon kívül a 2003-as versenyt Észtországban , Finnországban és Németországban is közvetítették (akik 2020-ig nem debütáltak), majd Andorrában 2006-ban és Bosznia-Hercegovinában 2006 és 2011 között. 2006 óta a versenyt élőben közvetítik az interneten a verseny hivatalos honlapján keresztül, 2015 óta pedig a verseny hivatalos YouTube csatornáján is.

Történet[szerkesztés]

A verseny története 2000-ig nyúlik vissza, amikor is a Danmarks Radio egy dalversenyt tartott gyerekek számára ebben az évben, majd a következő évben is. Ezen a versenyen 2002-ben Dánia mellett már a másik két skandináv ország (Svédország és Norvégia) is részt vett, és a fesztivált átkeresztelték Melodi Grand Prix Nordic-ra, azaz Északi Dal-Nagydíjra. Az EBU ennek mintájára hozta létre a Junior Eurovíziós Dalfesztivált.

Az első versenyt 2003-ban rendezték meg Dánia fővárosában, Koppenhágában, és azért itt, mert a verseny elődjét is az országban tartották minden évben.[3]

A sikeres első verseny után a második helymeghatározási problémákkal szembesült. Az eseményt eredetileg Manchesterben rendezték volna, amiért az ITV volt felelős, de ezt követően bejelentették, hogy pénzügyi és ütemezési okok miatt a versenyre végül nem az Egyesült Királyságban kerül sor. Az EBU ezután megkereste az előző versenyt nyert horvát műsorszolgáltatót, a HRT-t, hogy rendezze meg a következő dalversenyt Zágrábban.[4] Később kiderült, hogy a HRT „elfelejtette” lefoglalni azt a helyszínt, ahol a versenyt lebonyolították volna. Ezen a ponton, öt hónappal a dalverseny előtt, a norvég NRK vállalta a verseny lebonyolítását Lillehammerben.[5][6] A műsorszolgáltatóknak 2004 óta pályázniuk kell a verseny rendezési jogáért, hogy elkerüljék az ilyen problémák előfordulását. Ezért Belgium volt az első ország, amely 2005-ben sikeresen pályázott.[7]

Formátum[szerkesztés]

A részt vevő országok dalokat küldenek be, amit élő televíziós műsorban előadnak és az EBU az Eurovíziós Hálózaton keresztül egyszerre az összes országban közvetíti. Egy „ország”-ot, mint résztvevőt egy televíziós társaság képvisel az adott országból. A műsort az egyik részt vevő ország rendezi, és az adást a rendező város előadóterméből közvetítik. A műsor alatt, miután minden dalt elénekeltek, az országok leadják szavazataikat a többi ország előadásaira: a saját dalra nem szabad szavazni. A műsor végén kikiáltják a győztesnek a legtöbb pontot elnyert dalt. A szavazás során minden ország alapból kap tizenkét pontot. A győztesnek csupán egy trófea jár, és a győzelem dicsősége. A hagyományos fesztivállal ellentétben itt nem az előző évi győztes rendez, hanem pályázni kell a rendezés jogára. A 2011-es verseny volt az első, amelyet az előző évi győztes országban (Örményország) rendeztek, mivel ekkor ők nyerték el a rendezés jogát. 2013-tól kezdve az előző évi győztes előnyt élvez a rendezés jogának megszerzésében. Így rendezte 2013-ban Ukrajna, 2014-ben és 2016-ban Málta, 2017-ben Grúzia, 2019-ben és 2020-ban Lengyelország, 2021-ben Franciaország majd 2022-ben ismét Örményország a versenyt.

Részvétel[szerkesztés]

Alkalmas résztvevőknek az Európai Műsorsugárzók Uniója (EBU) aktív tagjai számítanak (a társult tagok nem vehetnek részt). Azok az aktív tagok, kiknek államai az Európai Sugárzási Területen (European Broadcasting Area) belülre esik, vagy akik tagjai az Európa Tanácsnak. Az Európai Sugárzási Területet a Nemzetközi Telekommunikációs Unió (International Telecommunication Union) határozza meg. Az aktív tagoknak olyan szervezetek számítanak, amelyek sugárzásai (elméletben) elérhetőek azon ország teljes lakosságának, ahol a központjuk van.

Az Európai Műsorsugárzók Uniója emellett dönthet a szervezet társult tagjainak meghívásáról, ahogy ez 2015-ben Ausztrália, majd 2018-ban Kazahsztán esetében is történt, továbbá lehetőséget nyújt az Egyesült Királyság alkotó országainak önálló részvételére is, amennyiben a teljes országot képviselő BBC nem, viszont az adott alkotó országot kiszolgáló, szintén EBU-tag műsorsugárzó részt kíván venni a versenyen. A négy brit alkotó nemzet közül Wales 2018-ban csatlakozott a mezőnyhöz.[8]

2007 előtt a résztvevő műsorszolgáltató, ha nem közvetíti élőben a versenyt, pénzbírságot von maga után. A műsorszolgáltatóknak már nem kell élőben közvetíteniük a versenyt, de némi késéssel továbbíthatják azt a gyermek televíziós közvetítésének megfelelő időpontban.[9]

  EBU-tagországok, amelyek már legalább egyszer részt vettek a versenyen.
  EBU-tagországok, melyek még egyetlen alkalommal sem vettek részt a versenyen.
  EBU-tagországok, melyek korábban más ország részeként vettek részt a versenyen, de független országként még nem
  Országok, melyek jelezték részvételi szándékukat, de visszaléptek a verseny előtt

Eddig negyven ország szerepelt legalább egyszer. Ezek a következőek (az első részvétel éve szerint sorba rakva):

Év Ország
2003  Belgium
 Ciprus
 Dánia
 Egyesült Királyság
 Észak-Macedónia
 Fehéroroszország
 Görögország
 Hollandia
 Horvátország
 Lengyelország
 Lettország
 Málta
 Norvégia
 Románia
 Spanyolország
 Svédország
Év Ország
2004  Franciaország
 Svájc
2005  Oroszország
 Szerbia és Montenegró
2006  Portugália
 Szerbia
 Ukrajna
2007  Bulgária
 Grúzia
 Litvánia
 Örményország
2010  Moldova
2012  Albánia
 Azerbajdzsán
 Izrael
2013  San Marino
Év Ország
2014  Montenegró
 Olaszország
 Szlovénia
2015  Ausztrália
 Írország
2018  Kazahsztán
 Wales
2020  Németország
2023  Észtország

Az Európai Műsorsugárzók Uniójának tagállamai, melyek egyszer sem vettek részt a dalfesztiválon:

Kiválasztási módszerek[szerkesztés]

Minden országnak be kell küldenie egy dalt a részvétel évében. Szabály tiltja a verseny napjától függő dátum előtt kereskedelmi forgalomba bocsátott, vagy sugárzott dalok beküldését. E szabály célja biztosítani, hogy csak új dalokat küldenek be, és nem már sikerre szert tettek, ami előnyben részesítené a beküldő országot.

Az országok saját belátásuk szerint választják ki a dalokat: lehet ez a televízió belső döntése vagy a televízió közönsége telefonos szavazáson választhat több dal közül. Az EBU ez utóbbit ajánlja, hiszen ez több nyilvánosságot hoz a Dalfesztiválnak. Ezeket a nyilvános versenyeket Nemzeti Döntőknek nevezik.

A kiválasztási módszertől függetlenül a dal adatait véglegesíteni kell, és az EBU-nak elküldeni a fesztivál előtti hetekben lejáró határidő előtt.

Visszaléptetett dalok[szerkesztés]

Kiválasztott, de a dalfesztiválon el nem hangzott dalok listája
Év Ország Nyelv Előadó Dal Magyar fordítás
2005  Ciprus görög Rena Kiriakidi Tsirko Cirkusz
2020  Örményország örmény, angol Maléna Why Miért?

Rendezés[szerkesztés]

Jelmondatok[szerkesztés]

A 2005-ös Junior Eurovíziós Dalfesztivál óta minden évben volt a versenynek egy jelmondata. A szlogenről a házigazda műsorszolgáltató dönt, és erre alapozva mutatják be a hivatalos logót, illetve az ahhoz kapcsolódó grafikai elemeket.

Év Rendező ország Rendező város Jelmondat Magyar fordítás
2005  Belgium Hasselt Let's Get Loud Legyünk hangosak!
2006  Románia Bukarest Let the Music Play Játsszon a zene!
2007  Hollandia Rotterdam Make a Big Splash Csobbanj egy nagyot!
2008  Ciprus Limassol Fun in the Sun Vidámság a Napban!
2009  Ukrajna Kijev For The Joy Of People Boldogságot az embereknek!
2010  Fehéroroszország Minszk Feel The Magic Érezd a varázslatot!
2011  Örményország Jereván Reach For The Top! Érj célra!
2012  Hollandia Amszterdam Break The Ice Törd meg a jeget!
2013  Ukrajna Kijev Be Creative Légy kreatív!
2014  Málta Marsa #Together #Együtt!
2015  Bulgária Szófia #Discover #FedezdFel!
2016  Málta Valletta Embrace Ölelés!
2017  Grúzia Tbiliszi Shine Bright Ragyogj fényesen!
2018  Fehéroroszország Minszk #LightUp #VilágítsdFel!
2019  Lengyelország Gliwice Share the Joy Oszd meg az örömöt!
2020  Lengyelország Varsó Move The World Mozgasd a Világot!
2021  Franciaország Párizs Imagine Elképzelni
2022  Örményország Jereván Spin The Magic Pörgesd meg a varázslatot
2023  Franciaország Nizza Heroes Hősök
2024  Spanyolország

A Junior Eurovízió győztesei[szerkesztés]

A Junior Eurovízió győzteseit ábrázoló térkép. A színek a győzelmek számát jelölik.
Év Ország Előadó Dal Magyar fordítás
2003  Horvátország Dino Jelusić Ti si moja prva ljubav Te vagy az én első szerelmem
2004  Spanyolország María Isabel Antes muerta que sencilla Inkább a halál, mint az egyszerűség
2005  Fehéroroszország Kszenyija Szitnyik Mi vmeszte Együtt vagyunk
2006  Oroszország Tolmacsova ikrek Veszennyij dzsaz Tavaszi jazz
2007  Fehéroroszország Aljakszej Zsihalkovics Sz druzjami A barátokkal
2008  Grúzia Bzikebi Bzz…
2009  Hollandia Ralf Mackenbach Click Clack Klikk-klakk
2010  Örményország Vladimir Arzumanjan Mama Anya
2011  Grúzia Candy Candy Music Édes zene
2012  Ukrajna Anasztaszija Petrik Nebo Égbolt
2013  Málta Gaia Cauchi The Start A kezdet
2014  Olaszország Vincenzo Cantiello Tu primo grande amore Az első nagy szerelmed
2015  Málta Destiny Chukunyere Not My Soul A lelkemet ne
2016  Grúzia Mariam Mamadasvili Mzeo Nap
2017  Oroszország Polina Boguszevics Wings Szárnyak
2018  Lengyelország Roksana Węgiel Anyone I Want to Be Bárki, aki lenni akarok
2019  Lengyelország Viki Gabor Superhero Szuperhős
2020  Franciaország Valentina J’imagine Elképzelem
2021  Örményország Maléna Qami qami Szél, szél
2022  Franciaország Lissandro Oh Maman! Ó anya!
2023  Franciaország Zoé Clauzure Cœur Szív

Szavazás[szerkesztés]

Legmagasabb pontszámok[szerkesztés]

A legmagasabb pontszámot elérő előadók
Viki Gabor (2019)
Viki Gabor (2019)
Anahit & Mary (2016)
Anahit & Mary (2016)
Helyezés Ország Év Előadó Dal Pontszám Döntős
helyezés
1.  Lengyelország 2019 Viki Gabor Superhero 278 1.
2.  Grúzia 2016 Mariam Mamadashvili Mzeo 239 1.
3.  Örményország 2016 Anahit & Mary Tarber 232 2.
4.  Franciaország 2023 Zoé Clauzure Cœur 227 1.
5.  Kazahsztán 2019 Erjan Maksım Armanyńnan qalma 227 2.
6.  Örményország 2021 Maléna Qami qami 224 1.
7.  Lengyelország 2021 Sara James Somebody 218 2.
8.  Lengyelország 2018 Roksana Węgiel Anyone I Want to Be 215 1.
9.  Spanyolország 2019 Melani García Marte 212 3.
10.  Olaszország 2016 Fiamma Boccia Cara Mamma – Dear Mom 209 3.
11.  Franciaország 2022 Lissandro Oh Maman! 203 1.
12.  Franciaország 2018 Angélina Jamais sans toi 203 2.
13.  Oroszország 2016 The Water of Life Project Water of Life 202 4.
14.  Ausztrália 2016 Alexa Curtis We Are 202 5.
15.  Ausztrália 2018 Jael Champion 201 3.
16.  Spanyolország 2023 Sandra Valero Loviu 201 2.
17.  Franciaország 2020 Valentina J’imagine 200 1.
18.  Málta 2016 Christina Magrin Parachute 191 6.
19.  Oroszország 2017 Polina Boguszevics Wings 188 1.
20.  Franciaország 2021 Enzo Tic Tac 188 3.

Az országok rangsora pontszámok alapján[szerkesztés]

Az alábbi táblázat a 2003-as Junior Eurovíziós Dalfesztiváltól a 2020-as Junior Eurovíziós Dalfesztiválig az összes döntős pontot tartalmazza, ezáltal rangsorolva az országokat.

  Az adott évben első helyezett ország
  Az adott évben második helyezett ország
  Az adott évben harmadik helyezett ország
  Az ország nem vett részt az adott évben
# Ország A dalfesztiválon elért pontszám Σ
dán
2003
norvég
2004
belga
2005
román
2006
holland
2007
ciprusi
2008
ukrán
2009
belarusz
2010
örmény
2011
holland
2012
ukrán
2013
máltai
2014
bolgár
2015
máltai
2016
grúz
2017
belarusz
2018
lengyel
2019
lengyel
2020
francia
2021
örmény
2022
francia
2023
1.  ARM 136 59 116 120 85 98 69 146 176 232 148 125 115 224 180 180 2209
2.  GEO 116 154 68 109 108 103 91 54 51 239 185 144 69 111 163 161 74 2000
3.  RUS 66 154 105 73 116 119 99 88 106 96 80 202 188 122 72 88 124 1898
4.  BLR 103 9 149 129 137 86 48 85 99 56 108 71 105 177 149 114 92 130 1847
5.  NLD 23 27 82 44 39 27 121 52 103 69 59 70 35 174 156 91 186 132 43 128 122 1783
6.  UKR 58 56 135 89 28 42 138 121 74 38 30 147 182 59 106 125 111 128 1667
7.  MLT 56 14 18 48 37 100 55 35 130 116 185 191 107 182 29 100 97 43 94 1637
8.  ESP 125 171 146 90 212 133 77 137 201 1292
9.  FRA 78 203 169 200 187 203 228 1268
10.  POL 3 3 60 138 215 278 90 218 95 124 1224
11.  MKD 19 64 68 14 111 93 31 38 31 19 26 41 69 99 150 114 54 76 1117
12.  ITA 159 34 209 86 151 129 107 95 81 1051
13.  SRB 81 120 37 34 113 61 79 14 92 30 109 85 86 92 1033
14.  AUS 64 202 171 201 121 759
15.  KAZ 171 227 152 121 45 716
16.  BEL 83 37 63 71 19 45 113 61 64 72 628
17.  BUL 86 15 60 147 67 161 77 613
18.  ALB 35 93 38 67 44 36 84 94 115 606
19.  GBR 118 140 28 146 160 592
20.  IRL 36 122 54 48 73 44 150 42 569
21.  SWE 12 8 22 116 83 68 48 57 70 46 28 558
22.  PRT 22 15 54 42 43 101 121 75 473
23.  ROU 35 123 89 80 54 58 19 458
24.  CYP 16 61 58 29 46 32 69 27 45 383
25.  HRV 134 126 36 50 13 359
26.  DNK 93 116 121 330
27.  AZE 49 66 47 151 313
28.  GRC 53 48 88 35 14 19 257
29.  LTU 33 103 67 53 256
30.  DEU 66 61 107 234
31.  MDA 54 78 52 41 225
32.  ISR 68 27 81 176
33.  LVA 37 3 50 51 31 172
34.  NOR 18 12 123 153
35.  SLO 29 112 141
36.  SMR 42 21 36 99
37.  WAL 29 35 64
38.  MNE 24 36 60
39.  EST 49 49
40.  SCG 29 29
41.  SUI 4 4

Versenyzők az Eurovíziós Dalfesztiválon[szerkesztés]

Előadó Ország JESC év ESC év Megjegyzés az Eurovíziós Dalfesztiválon való részvétellel kapcsolatban
Anita Simoncini[a]  San Marino 2014 2015 Michele Perniolával duettben.
Destiny Chukunyere  Málta 2015 2019 Michela vokalistájaként.
2020, 2021 Destiny néven.
Ieva Zasimauskaitė[b]  Litvánia 2007 2018
Iru Khechanovi[c]  Grúzia 2011 2023
Michele Perniola  San Marino 2013 2015 Anita Simoncinivel duettben.
Monica Manucharova  Örményország 2008 2016 Iveta Mukuchyan vokalistájaként.
Nevena Božović  Szerbia 2007 2013 A Moje 3 tagjaként.
2019
O’G3NE[d]  Hollandia 2007 2017
Stefania[e]  Hollandia 2016 2020, 2021  Görögország képviseletében.
Tolmachevy Sisters  Oroszország 2006 2014
Weronika Bochat[f]  Lengyelország 2004 2010 Marcin Mroziński vokalistájaként.
Az első Junior Eurovíziós Dalfesztiválról Eurovíziós Dalfesztiválra kijutott előadó.
1.a: A The Peppermints tagjaként.
2.b: Lina Joy vokalistájaként.
3.c: A CANDY tagjaként.
4.d: Lisa, Amy és Shelley néven.
5.e: A Kisses tagjaként.
6.f: A KWADro tagjaként.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. EBU.CH :: Junior Eurovision Song Contest. web.archive.org, 2008. május 8. [2008. május 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. augusztus 16.)
  2. Union (EBU), European Broadcasting: Australia to make Junior Eurovision Song Contest debut (angol nyelven). www.ebu.ch, 2015. október 7.
  3. Copenhagen 2003 (brit angol nyelven). junioreurovision.tv
  4. Junior 2004 in Croatia! (update) | eurovision song contest 2004 at esctoday.com | your daily eurovision centre | news > article. web.archive.org, 2004. szeptember 5. [2004. szeptember 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. augusztus 16.)
  5. 'Junior contest moves to Norway' | eurovision song contest 2004 at esctoday.com | your daily eurovision centre | news > article. web.archive.org, 2004. november 16. [2004. november 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. augusztus 16.)
  6. Lillehammer 2004 (brit angol nyelven). junioreurovision.tv
  7. Remember the 2005 Junior Eurovision Song Contest? (brit angol nyelven). junioreurovision.tv, 2012. november 20.
  8. These are the 19 (!) countries taking part in Junior Eurovision 2018 (brit angol nyelven). junioreurovision.tv, 2018. július 25.
  9. Eurovision Song Contest Moscow 2009 | News - Croatia fined for breaking rules. web.archive.org, 2008. október 1. [2008. október 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. augusztus 16.)