Eurovíziós Hálózat

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Eurovíziós Hálózat
Eurovision new logo.png
Típus Eurovízió
Alapítva 1954
Tulajdonos Európai Műsorsugárzók Uniója (EBU)

Az Eurovíziós Hálózat weboldala

Az Eurovíziós Hálózat (angolul Eurovision Network) az Európai Műsorsugárzók Uniójának egyik intézménye, melyet 1954-ben Genfben alapítottak. A hálózat célja televízió- és rádióműsorok, illetve tévéhíradó-felvételek cseréje volt.

A hálózat nem csak Európára terjed ki, jelenleg 75 tévé- és rádióállomás a tagja 54 európai, észak-afrikai és közel-keleti országban. Ezen túl 61 állomás társult vele Európában, Afrikában, Amerikában, Ázsiában és Óceániában. A hivatalos Eurovíziós tévéközvetítéseket az Eurovíziós logó és Marc-Antoine Charpentier Te Deumának prelúdiuma alapján lehet megismerni. Az első hivatalos közvetítés 1954. június 6-án zajlott a montreux-i Narzissenfestről.

A legnépszerűbb közvetítések közé tartozik az 1956 óta évente megrendezett Eurovíziós Dalfesztivál, a 2003 óta közvetített Junior Eurovíziós Dalfesztivál, a kétévente megrendezett Fiatal Zenészek illetve Fiatal Táncosok Eurovíziója, az évente kétszeri (húsvéti és karácsonyi) pápai Urbi et Orbi áldás, a bécsi újévi koncert, a sienai Palio, és a nagyobb európai sportesemények; mint például az úszó Európa-bajnokság.

A név ellenére, az Eurovíziós Hálózat nincs kapcsolatban az Európai Unióval.

Külső hivatkozások[szerkesztés]