Eurovíziós Hálózat

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Eurovíziós Hálózat
Eurovision new logo.png
Típus Eurovízió
Alapítva 1954
Székhely Genf
Tulajdonos Európai Műsorsugárzók Uniója (EBU)

Az Eurovíziós Hálózat weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Eurovíziós Hálózat témájú médiaállományokat.

Az Eurovíziós Hálózat (angolul Eurovision Network) az Európai Műsorsugárzók Uniójának egyik intézménye, melyet 1954-ben Genfben alapítottak. A hálózat célja televízió- és rádióműsorok, illetve tévéhíradó-felvételek cseréje volt.

A hálózat nem csak Európára terjed ki, jelenleg 75 tévé- és rádióállomás a tagja 54 európai, észak-afrikai és közel-keleti országban. Ezen túl 61 állomás társult vele Európában, Afrikában, Amerikában, Ázsiában és Óceániában. A hivatalos Eurovíziós tévéközvetítéseket az Eurovíziós logó és Marc-Antoine Charpentier Te Deumának prelúdiuma alapján lehet megismerni. Az első hivatalos közvetítés 1954. június 6-án zajlott a montreux-i Narzissenfestről.

A legnépszerűbb közvetítések közé tartozik az 1956 óta évente megrendezett Eurovíziós Dalfesztivál, a 2003 óta közvetített Junior Eurovíziós Dalfesztivál, a kétévente megrendezett Fiatal Zenészek illetve Fiatal Táncosok Eurovíziója, az évente kétszeri (húsvéti és karácsonyi) pápai Urbi et Orbi áldás, a bécsi újévi koncert, a sienai Palio, és a nagyobb európai sportesemények; mint például az úszó Európa-bajnokság.

A név ellenére, az Eurovíziós Hálózat nincs kapcsolatban az Európai Unióval.

Külső hivatkozások[szerkesztés]