2014-es Junior Eurovíziós Dalfesztivál

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából


2014-es Junior Eurovíziós Dalfesztivál
#Together
Malta Hajógyár, Marsa, Malta, Málta Málta
Döntő2014. november 15.
MűsorvezetőMoira Delia
Rendező
csatorna
Málta
Dalfesztivál igazgatójaOroszország Vlagyiszlav Jakovlev
Győztes dalOlaszország Vincenzo Cantiello
(Tu primo grande amore)
Magyar versenyző
Szavazási rendszerMindegyik ország és a gyerekekből álló zsűri a 10 kedvenc dalára szavaz, melyek 1-7, 8, 10 és 12 pontot kapnak. Minden ország kap alapból 12 pontot.
Indulók száma16
Először
részt vevő
országok
Montenegró Montenegró
Olaszország Olaszország
Szlovénia Szlovénia
Visszatérő
országok
Bulgária Bulgária
Ciprus Ciprus
Horvátország Horvátország
Szerbia Szerbia
Visszalépő
országok
Azerbajdzsán Azerbajdzsán
Macedónia Macedónia
Moldova Moldova
Meghívott előadókGaia Cauchi, Urban Dance Crew, La Voix Academy, Andy Shaw, Veronica Rotin
Előző
Következő
◄2013
2015►
SablonWikidataSegítség

A 2014-es Junior Eurovíziós Dalfesztivál volt a tizenkettedik Junior Eurovíziós Dalfesztivál, melynek a marsai Malta Hajógyár adott otthont. A versenyre 2014. november 15-én került sor. A legelső, 2003-as verseny óta nem választottak ilyen korai időpontot. Az Eurovíziós Dalfesztivállal ellenben itt nem az előző évi győztes rendez, hanem pályázni kell a rendezés jogára. Sorozatban második, összesen harmadik alkalommal fordult elő, hogy az előző évi győztes rendezte a dalfesztivált. A 2013-as Junior Eurovíziós Dalfesztivál a máltai Gaia Cauchi győzelmével zárult, aki a The Start című dalát adta elő Kijevben.

16 ország erősítette meg a részvételét a dalfesztiválra, beleértve Montenegrót, Olaszországot és Szlovéniát, melyek első alkalommal vettek részt. Bulgária két, Ciprus négy, Horvátország hét, Szerbia három kihagyott év után tért vissza. Azerbajdzsán, Macedónia és Moldova pedig visszaléptek.

A helyszín és a verseny[szerkesztés]

A pontos helyszín a Marsában található Malta Hajógyár volt, de Marsa hivatalosan nem rendező város, mivel 2013. december 18-án jelentették be, hogy Málta, ezen belül Malta szigete fog otthont adni a versenynek. Először a verseny történetében nem jelöltek ki rendező várost.[1] Érdekesség, hogy egy héttel később a verseny után szintén a Malta Hajógyár adott otthont a 2015-ös Eurovíziós Dalfesztivál máltai nemzeti döntőjének.

A verseny logója a tangramjáték színes formáit ábrázolja a máltai kereszt egyik szárát formázva és jelképezve az összeköttetést az emberek, a zene és a versenyzők között, továbbá Málta jellegzetességeit: homok, tenger, sziklák, , égbolt, szürkület és napnyugta.[2] A hivatalos szlogen a 2014-es Eurovíziós Dalfesztivál mintájára #Together, azaz #Együtt lett.[3]

Első alkalommal volt a versenynek egy házigazdája Moira Delia személyében.[4]

Az előző évvel ellentétben a rajtszámokat (a házigazda Málta előadóján kívül) nem az énekesek sorsolták ki, hanem a producerek határozták meg, annak érdekében, hogy ne kövessék egymást hasonló hangzású dalok. Ezenkívül az 1-es és a 16-os rajtszámra véletlenszerűen sorsoltak országokat, a fennmaradó énekesek pedig azt sorsolták ki, hogy a verseny első vagy második felében lépnek-e majd fel.

2012 után másodszor fordult elő, hogy Fehéroroszország nyitotta, és hogy Hollandia zárta a versenyt. Sorozatban másodszor a máltai versenyző utolsó előttiként lépett fel.

A verseny történetében először a próbák nem a fellépési sorrendben zajlottak. A próbákat egy előre meghatározott sorrendben tartották.

Először a versenyben a pontszámok 1-től 7-ig automatikusan megjelentek a pontozótáblán, a pontbejelentők csak a 8, 10 és 12 pontokat jelentették be. Ugyanezt a módszert alkalmazzák az Eurovíziós Dalfesztiválon is.

Ez volt az első alkalom, hogy jelentésben két dalnak is ugyanaz volt a címe: a svéd Du är inte ensam és a szlovén Nisi sam jelentése egyaránt Nem vagy egyedül. Továbbá ez volt az első olyan Junior Eurovíziós Dalfesztivál, ahol nem hangzott el egy román nyelvű dal sem.

Ebben az évben először a nem induló országok rajongói is lehetőséget kaptak volna a szavazásra a verseny hivatalos oldalán. Az internetes szavazás győztesét a versenyt követő sajtótájékoztatón jelentették volna be, ahol a neki járó különdíjat is átadták volna.[5] Az internetes szavazás azonban nem valósulhatott meg, mivel olyan sokan keresték fel a szavazóplatformot, hogy összeomlott a rendszer.

A verseny történetében először meghívott előadók léptek fel a dalok között. Minden negyedik dal után táncos produkciókat láthattak a nézők.

A résztvevők[szerkesztés]

Az Ukrajnát képviselő Sympho-Nick

Először vett részt a dalfesztiválon Montenegró, Olaszország és Szlovénia.

Rajtuk kívül Bulgária kettő, Ciprus négy, Horvátország hét, Szerbia pedig három év kihagyás után tért vissza. Érdekesség, hogy a 2014-es Eurovíziós Dalfesztiváltól ugyanez a négy ország lépett vissza, és Bulgáriát és Horvátországot leszámítva tért is vissza 2015-ben.

Eredetileg Görögország[6] és Portugália[7] is jelezte visszatérési szándékát, de még a verseny előtt bejelentették távolmaradásukat.[8][9] Írország (mely már 2004-ben is érdeklődött a verseny iránt) is debütálását tervezte, de pénzügyi problémákra hivatkozva mégsem vettek részt.[10]

Macedónia 2014. szeptember 4-én jelentette be, hogy a sorozatos rossz eredmények miatt visszalép a versenytől.[11]

A résztvevők hivatalos listáját szeptember 30-án hozták nyilvánosságra.[12][13] Ekkor vált hivatalossá, hogy előző versenyen még induló Azerbajdzsán és Moldova nélkül lesz megrendezve a 2014-es verseny, tizenhat részt vevő országgal. Legutóbb a 2005-ös Junior Eurovíziós Dalfesztiválon volt ennyi ország, mely kettővel kevesebb, mint az eddigi rekordlétszám, a 2004-es tizennyolc.

Magyarország az elvárásokkal ellenben ebben az évben sem debütált a gyerekek versenyén.[14]

Érdekesség, hogy a 2015-ös Eurovíziós Dalfesztivál két versenyzője is dalszerzőként vett részt ebben az évben: a fehérorosz dal szerzője, Uzari Maimunával együtt Fehéroroszországot, a szlovén dal szerzői, Marjetka Vovk és Raay Szlovéniát képviselték a bécsi versenyen.

A szavazás[szerkesztés]

A szavazás megegyezett a hagyományos versenyen alkalmazott szavazási rendszerrel, vagyis minden részt vevő ország és a gyerekekből álló zsűri a 10 kedvenc dalára szavaz, melyek 1-8, 10 és 12 pontot kapnak. A pontszámok 1-től 7-ig automatikusan megjelentek a szavazótáblán, szóvivők csak a 8, 10 és 12 pontokat jelentették be.

Először a Gyerek Zsűri pontjait ismertette az előző évi győztes, Gaia Cauchi. A szavazatok alapján Olaszország került az élre.

Ezután következtek a részt vevő országok pontjai. A szavazás sorrendje a fellépési sorrend szerint alakult, vagyis Fehéroroszország volt az első és Hollandia az utolsó szavazó. Fehéroroszország nyolc pontjával átvette a vezetést a házigazda Málta, de a tizenkét ponttal Örményország került az első helyre. Bulgária öt pontjával Málta visszavette a vezetést, de a tíz pont után Olaszország, a tizenkét pont után pedig ismét Örményország állt az első helyen. Egészen Horvátország tíz pontjáig meg tudták őrizni előnyüket, ekkor viszont Olaszország állt az élre. Ciprus hat pontjával ismét Örményország, a tíz ponttal ismét Olaszország vezetett. Szlovénia nyolc pontjával ismét Örményország, a tizenkét ponttal ismét Olaszország került az első helyre. Ezután végig megőrizve előnyüket megnyerték a versenyt.

Ez volt Olaszország első győzelme és az első részvétele is egyben. 2003 óta másodszor fordult elő, hogy egy debütáló ország nyert. Megjegyzendő, hogy a győztes, Vincenzo Cantiello egyedüli fiú versenyző volt a mezőnyben.

A győztes dal minden országtól és a Gyerek Zsűritől is kapott pontot. Ez rajtuk kívül csak a harmadik helyezett Örményországnak sikerült. Emellett a győztes dal a Gyerek Zsűritől és három országtól (Montenegró, San Marino és Szlovénia) kapta meg a maximális tizenkét pontot.

Érdekesség, hogy a 2013-as Junior Eurovíziós Dalfesztivál és a 2014-es Eurovíziós Dalfesztivál döntője után sorban ez volt a harmadik eurovíziós verseny, ahol a rajtsorrendben tizenegyedik fellépő tudott győzni.

Az utolsó helyen Horvátország végzett, aki az automatikusan járó tizenkét pontot nem számítva mindössze egy pontot kapott (San Marinótól), ami a legkevesebb, amit egy ország valaha kapott a többi szavazó országtól. (Az eddigi két rekorder 2006-ban Macedónia, 2007-ben pedig Görögország volt, akik mindössze két pontot kaptak az automatikusan járó tizenkét ponton kívül.)

Döntő[szerkesztés]

# Ország Nyelv Előadó Dal Magyar fordítás Helyezés Pontszám
01 Fehéroroszország Fehéroroszország[15] belarusz Nadezsda Miszjakova Szokal Sólyom 7. 71
02 Bulgária Bulgária[16] bolgár Kriszija, Haszan és Ibrahim Planet of the Children A gyerekek bolygója 2. 147
03 San Marino San Marino[17] olasz, angol The Peppermints Breaking My Heart Összetörni a szívemet 15. 21
04 Horvátország Horvátország[18] horvát, angol Josie Game Over A játéknak vége 16. 13
05 Ciprus Ciprus[19] görög, angol Szofía Patszalídisz I pio ómorfi méra A legszebb nap 9. 69
06 Grúzia Grúzia[20][21] grúz, angol Lizi Pop Happy Day Boldog nap 11. 54
07 Svédország Svédország[22] svéd, angol Julia Kedhammar Du är inte ensam Nem vagy egyedül 13. 28
08 Ukrajna Ukrajna[23] ukrán, angol Sympho-Nick Spring Will Come Eljön a tavasz 6. 74
09 Szlovénia Szlovénia[24][25] szlovén, angol Ula Ložar Nisi sam (Your Light) Nem vagy egyedül (A fényed) 12. 29
10 Montenegró Montenegró[26] montenegrói, angol Maša Vujadinović és Lejla Vulić Budi dijete na jedan dan Legyél gyerek egy napra! 14. 24
11 Olaszország Olaszország[27] olasz, angol Vincenzo Cantiello Tu primo grande amore Az első nagy szerelmed 1. 159
12 Örményország Örményország[28] örmény, angol Betty People of the Sun A Nap népe 3. 146
13 Oroszország Oroszország[29] orosz, angol Alisza Kozsikina Dreamer Álmodozó 5. 96
14 Szerbia Szerbia[30] szerb Emilija Đonin Svet u mojim očima A világ a szememben 10. 61
15 Málta Málta[31] angol Federica Falzon Diamonds Gyémántok 4. 116
16 Hollandia Hollandia[32] holland, angol Julia Around Körbe 8. 70

Ponttáblázat[szerkesztés]

Vincenzo Cantiello, a verseny olasz győztese
Szavazók
Össz +12 ZS Fehéroroszország Bulgária San Marino Horvátország Ciprus Grúzia Svédország Ukrajna Szlovénia Montenegró Olaszország Örményország Oroszország Szerbia Málta Hollandia
 Fehéroroszország 71 12 8 1 3 2 1 6 5 6 2 1 3 8 6 7
 Bulgária 147 12 4 7 12 12 8 10 8 10 8 10 7 7 12 8 12
 San Marino 21 12 8 1
 Horvátország 13 12 1
 Ciprus 69 12 6 3 8 8 4 6 4 4 5 3 6
 Grúzia 54 12 1 4 2 2 1 3 2 12 5 1 7 2
 Svédország 28 12 2 1 3 4 1 5
 Ukrajna 74 12 6 4 7 4 7 1 10 3 4 4 5 4 3
 Szlovénia 29 12 1 3 2 3 2 2 4
 Montenegró 24 12 3 4 5
 Olaszország 159 12 12 2 10 12 10 10 10 7 10 12 12 8 6 8 10 8
 Örményország 146 12 7 12 12 7 6 6 12 8 12 8 2 2 12 6 12 10
 Oroszország 96 12 5 10 7 5 5 8 3 1 5 7 5 10 10 3
 Szerbia 61 12 3 6 6 8 3 4 5 7 6 1
 Málta 116 12 10 8 5 10 7 5 4 7 6 6 12 6 10 7 1
 Hollandia 70 12 2 5 3 4 4 5 2 12 1 1 7 5 2 3 2

Zsűri és televoting szavazás külön[szerkesztés]

Helyezés Nézői szavazatok Zsűri szavazatok
Ország Pontszám Ország Pontszám
1.  Olaszország 143  Bulgária 143
2.  Örményország 114  Örményország 124
3.  Málta 113  Ukrajna 100
4.  Bulgária 86  Olaszország 100
5.  Ciprus 73  Oroszország 89
6.  Oroszország 72  Hollandia 69
7.  Szerbia 65  Málta 64
8.  Fehéroroszország 62  Fehéroroszország 58
9.  Hollandia 44  Ciprus 42
10.  Grúzia 44  Grúzia 41
11.  Svédország 39  Szlovénia 39
12.  Ukrajna 24  Szerbia 34
13.  Montenegró 21  San Marino 11
14.  Szlovénia 14  Montenegró 10
15.  San Marino 11  Svédország 3
16.  Horvátország 3  Horvátország 1

12 pontos országok[szerkesztés]

Az alábbi országok kaptak 12 pontot a versenyen:

Darab Jutalmazott ország Szavazó ország
6  Örményország  Bulgária,  Fehéroroszország,  Grúzia,  Málta,  Oroszország,  Ukrajna
4  Bulgária  Ciprus,  Hollandia,  Horvátország,  Szerbia
 Olaszország Gyerek Zsűri,  Montenegró,  San Marino,  Szlovénia
1  Hollandia  Svédország
 Grúzia  Örményország
 Málta  Olaszország

A szavazás és a nemzetközi közvetítések[szerkesztés]

Pontbejelentők[szerkesztés]

A pontbejelentők között volt öt ország előző évi képviselője is: Eliias Svédországból, Szofija Taraszova Ukrajnából, Monika Örményországból, Mylène és Rosanne Hollandiából, valamint Gaia Cauchi, az előző győztes, aki a Gyerek Zsűri szavazatait ismertette.

 1. Gyerek Zsűri – Gaia Cauchi
 2.  Fehéroroszország – Katerina Taperkina
 3.  Bulgária – Ina Angelova
 4.  San Marino – Clara
 5.  Horvátország – Sarah
 6.  Ciprus – Párisz Nikoláu
 7.  Grúzia – Mariam Hundzsgurua
 8.  Svédország – Eliias
 9.  Ukrajna – Szofija Taraszova

 1.  Szlovénia – Gal Fajon
 2.  Montenegró – Aleksandra
 3.  Olaszország – Geordie
 4.  Örményország – Monika
 5.  Oroszország – Marija Karejeva
 6.  Szerbia – Tamara Vasović
 7.  Málta – Julian Pulis
 8.  Hollandia – Mylène és Rosanne

Kommentátorok[szerkesztés]

Ország Kommentátor Közvetítő csatorna
 Amerikai Egyesült Államok Ewan Spence
Williams Life Radio
Delgado’s Dolphin Radio
 Argentína Victor Barrera
Radio WU
 Ausztrália Georgia McCarthy és Andre Nookadu
SBS Two (2014. november 16-án)
 Bulgária Elena Roszberg és Georgi Kusvaliev
BNT 1, bTV
 Ciprus Kiriákosz Pasztídisz
CyBC 2, RIK Sat
 Egyesült Királyság Ewan Spence
103 The Eye
K107
Oystermouth Radio
Radio Six International
Shore Radio
 Fehéroroszország Anatolij Lipeckij
Belarusz-1, Belarusz-24
 Grúzia Mero Chikashvili és Temo Kvirkvelia
1TV
 Hollandia Jan Smit
NPO 3, NPO Zapp
 Horvátország Aljoša Šerić és Ivan Planinić
HRT 2
 Írország Ewan Spence
92.5 Phoenix FM
 Málta
TVM
 Montenegró
TVCG 1
Nemzetközi közvetítés Luke Fisher és Daniel Testa
Junioreurovision.tv (interneten)
 Olaszország Antonella Clerici és Simone Lijoi
RAI Gulp
 Oroszország Olga Seleszt, Alekszandr Gurevics és Dmitrij Csernov
Karuszel
 Örményország Avet Barszegján
Armenia 1
 San Marino Lia Fiorio és Gilberto Gattei
SMtv San Marino
 Svédország Ylva Hällen és Edward af Sillén
SVT Barnkanalen
 Szerbia Silvana Grujić
RTS 2
 Szingapúr Ewan Spence
247 Music Radio
 Szlovénia Bernarda Žarn
TV Slovenija 1
 Új-Zéland Ewan Spence
World FM
 Ukrajna Tyimur Mirosnicsenko
Persij Nacionalnij

Térkép[szerkesztés]

  Részt vevő országok
  Országok, melyek korábban részt vettek, de ebben az évben nem

Lásd még[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

 1. Malta to host Junior Eurovision 2014 (angol nyelven). junioreurovision.tv, 2013. december 18. (Hozzáférés: 2013. december 18.)
 2. JESC PRESS CONFERENCE: TOO MUCH FUZZ FOR NOTHING! (angol nyelven). oikotimes.com, 2014. május 9. [2014. május 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. május 9.)
 3. JESC’14: #Together In Malta (angol nyelven). eurovoix.com, 2014. május 9. (Hozzáférés: 2014. május 9.)
 4. Moira Delia to host Junior Eurovision 2014 (angol nyelven). junioreurovision.tv, 2014. szeptember 10. (Hozzáférés: 2014. szeptember 10.)
 5. Online voting introduced for international audience! (angol nyelven). junioreurovision.tv, 2014. október 30. (Hozzáférés: 2014. október 30.)
 6. Greece: Junior Eurovision Return Confirmed (angol nyelven). eurovoix.com, 2014. május 22. (Hozzáférés: 2014. május 22.)
 7. Portugal: Return To Junior Eurovision (angol nyelven). eurovoix.com, 2014. július 28. (Hozzáférés: 2014. július 28.)
 8. Greece: Will Not Participate In JESC 2014 (angol nyelven). eurovoix.com, 2014. július 7. (Hozzáférés: 2014. július 7.)
 9. Portugal: Will Not Take Part In JESC 2014 (angol nyelven). eurovoix.com, 2014. szeptember 4. (Hozzáférés: 2014. szeptember 4.)
 10. Ireland: TG4 Fails To Get BAI Funding For JESC (angol nyelven). eurovoix.com, 2014. május 22. (Hozzáférés: 2014. május 22.)
 11. FYR Macedonia: Will Not Take Part In JESC 2014 (angol nyelven). eurovoix.com, 2014. szeptember 4. (Hozzáférés: 2014. szeptember 4.)
 12. JESC’14: Participants List Delayed Until September (angol nyelven). eurovoix.com, 2014. augusztus 15. (Hozzáférés: 2014. augusztus 15.)
 13. Fisher, Luke James: Sensational sixteen to line up in Malta (angol nyelven). junioreurovision.tv, 2014. szeptember 30. (Hozzáférés: 2014. szeptember 30.)
 14. Hungary: Will Not Debut At JESC In Malta (angol nyelven). eurovoix.com, 2014. július 9. (Hozzáférés: 2014. július 9.)
 15. Belarus: Junior Eurovision Participation Confirmed (angol nyelven). eurovoix.com, 2014. február 21. (Hozzáférés: 2014. február 21.)
 16. Bulgarian return confirmed (angol nyelven). junioreurovision.tv, 2014. július 31. (Hozzáférés: 2014. július 31.)
 17. San Marino back for another year! (angol nyelven). junioreurovision.tv, 2014. szeptember 18. (Hozzáférés: 2014. szeptember 18.)
 18. Croatia returns to Junior Eurovision! (angol nyelven). junioreurovision.tv, 2014. szeptember 26. (Hozzáférés: 2014. szeptember 26.)
 19. Cyprus returns to Junior Eurovision! (angol nyelven). junioreurovision.tv, 2014. július 3. (Hozzáférés: 2014. július 3.)
 20. Georgia: Junior Eurovision Participation Confirmed (angol nyelven). eurovoix.com, 2014. április 25. (Hozzáférés: 2014. április 25.)
 21. Georgia: Lizi Pop Is Off To Malta (angol nyelven). eurovoix.com, 2014. augusztus 17. (Hozzáférés: 2014. augusztus 17.)
 22. Sweden: JESC 2014 Participation Confirmed (angol nyelven). eurovoix.com, 2013. december 1. (Hozzáférés: 2013. december 1.)
 23. Ukraine: Junior Eurovision Participation Confirmed (angol nyelven). eurovoix.com, 2014. április 30. (Hozzáférés: 2014. április 30.)
 24. Slovenian participation confirmed; artist to be chosen internally (angol nyelven). junioreurovision.tv, 2014. augusztus 21. (Hozzáférés: 2014. augusztus 21.)
 25. Ula Ložar will represent Slovenia (angol nyelven). junioreurovision.tv, 2014. szeptember 16. (Hozzáférés: 2014. szeptember 16.)
 26. Montenegro joins Junior Eurovision! (angol nyelven). junioreurovision.tv, 2014. július 18. (Hozzáférés: 2014. július 18.)
 27. Italy joins Junior Eurovision! (angol nyelven). junioreurovision.tv, 2014. július 8. (Hozzáférés: 2014. július 8.)
 28. Armenia: JESC’14 Submissions Now Open (angol nyelven). eurovoix.com, 2014. május 29. (Hozzáférés: 2014. május 29.)
 29. Russia: JESC 2014 Participation Confirmed (angol nyelven). eurovoix.com, 2013. december 10. (Hozzáférés: 2013. december 10.)
 30. Serbia returns to Junior Eurovision (angol nyelven). junioreurovision.tv, 2014. július 25. (Hozzáférés: 2014. július 25.)
 31. Malta: Federica Falzon To Represent Malta At JESC 2014 (angol nyelven). eurovoix.com, 2014. április 20. [2014. október 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. április 20.)
 32. The Netherlands: JESC 2014 Participation Confirmed (angol nyelven). eurovoix.com, 2013. december 1. (Hozzáférés: 2013. december 1.)

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Junior Eurovision Song Contest
A Wikimédia Commons tartalmaz 2014-es Junior Eurovíziós Dalfesztivál témájú médiaállományokat.