Rai 2

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Rai Due szócikkből átirányítva)
Rai Due
Rai 2 logo.svg
Adatok
Indulás 1961. november 4.
Társaság Radiotelevisione Italiana
Nézettség 10,3% (2006. október)[1]
Ország Olaszország
Vételi terület országos
Vétel
Műholdas vétel
Hot Bird 13°
Hivatalos oldal

A Rai Due olasz közszolgálati televízió, a RAI kettes csatornája. Műsora főként filmekből, sorozatokból és talkshow-kból áll. Olaszországban analóg és digitális földi sugárzású rendszerben egyaránt elérhető. Műholdról digitális formában a Hot Bird-ről – néhány filmet és sorozatot kivéve – Magyarországon is kódolatlanul vehető.

Története[szerkesztés]

A csatorna 1961. november 4-én kezdte meg működését Secondo Programma (Kettes Program) néven. A kezdeti időkben a televíziót fenntartó mindenkori kormány takarékoskodása miatt a csatorna az akkori Programma Nazionale ( ma Rai 1) kiegészítő csatornája volt. Rövidesen fiatalos és modern műsorpolitikával készített műsorok: 1965-től 17 éven át közvetítette a Játék határok nélkül című vetélkedőműsort. 1967-től a Festivalbar nevű nyári zenei fesztivált közvetítette, 1970-től a csatorna akkori legnézettebb műsora a Rischiatutto vetélkedő műsor kezdte meg adását, Mike Bongiorno műsorvezetésével.

1975-ben a Rai reformja következtében a csatorna a szocialisták ellenőrzése alá került, így a csatorna hírműsora is megváltozott, TG2 nevet kapta 1976-ban és a Rai 1 kereszténydemokrata irányítású híradójától (TG1) teljesen eltérő híradó készült. A TG2 első vezetői Massimo Fichera és Andrea Barbato szocialista kötődésűek voltak. A csatornán elindult a L'altra domenica nevű vasárnap délutáni műsor, amely a Rai 1-n futó Domenica In-nel szemben kínált alternatívát.

Jegyzetek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]