Bűbájos boszorkák

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Bűbájos boszorkák
(Charmed)
Charmed logo.svg
A Bűbájos boszorkák főcíme.
A Bűbájos boszorkák főcíme.
Műfaj természetfeletti, dráma, misztikus, fantasy

Alkotó Constance M. Burge
Főszereplő
Zeneszerző
  • Jay Gruska
  • J. Peter Robinson

Ország  Amerikai Egyesült Államok
Nyelv
Évadok 8
Epizódok178 (epizódlista)
Gyártás
Vezető producer Aaron Spelling
Producer Aaron Spelling
Részenkénti játékidő 40-45 perc
Sugárzás
Eredeti adó USA The WB Television Network
Eredeti sugárzás1998. október 7.2006. május 21.
Első magyar adó
Státusz befejezett
Korhatár Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Bűbájos boszorkák témájú médiaállományokat.

A Bűbájos boszorkák (eredeti cím: Charmed) sikeres, amerikai televíziós filmsorozat, Aaron Spelling rendezésében, amelynek nyolc évadát a The WB csatorna sugározta Amerikai Egyesült Államokban 1998-tól 2006-ig. A tévéfilmsorozat a világ három legerősebb jó boszorkányáról szól, akiket a természetfeletti társadalom „bűbájosok” néven, mindenki más pedig családnevük után „Halliwellként” ismer. Minden nővérnek különleges varázsereje van, amely befolyásolja életüket. A bűbájosok egy San Franciscó-i udvarházban élnek együtt és természetfeletti képességeiket démonok, vámpírok, warlockok és más alvilági lények ellen használják.

Magyarországon először a TV2 tűzte műsorára a sorozatot, amit 2006-os fináléja óta folyamatosan ismételnek más csatornák is a nagy sikerre való tekintettel. 2009-ben a TV2 újra elkezdte sugározni a sorozatot az első évadtól kezdve. 2011-től a TV2 csoport egy másik adója, a FEM3 tűzte műsorára. 2014-től egy vadonatúj csatornán, a FOX-on látható a Bűbájos Boszorkák. 2016-ban pedig egy új csatorna a PRIME adta újra az első évadtól kezdve. A TV4 2019. szeptembere óta kezdte el vetíteni a felújitott 16:9-es verziót az első èvadtól kezdve. 2020. november 12.-től a Story4 vetíti.

2018 januárjában az amerikai The CW csatorna bejelentette, hogy berendelte a Bűbájos boszorkák testvérsorozatának pilot epizódját. Az írók elmondása szerint az eredeti tervektől eltérően az új sorozat nem az 1970-es években fog játszódni, hanem napjainkban. Története az eredeti sorozatéhoz hasonló, három fiatal lánytestvér tudomást szerez boszorkánylétükről.[1]

A Bűbájosok világa[szerkesztés]

A Bűbájosok teremtette környezet igen érdekes, és gazdag a különböző misztikus elemekben. A történet magját a boszorkányok létezése és a mindennapi életben betöltött szerepük adja. Valós tényként kezeli a mágiát, mint a világot átható misztikumot és megpróbálja bemutatni annak mindkét oldalát. A történet folyamán gyakorlatilag találkozhatunk szinte minden olyan misztikus, mágikus teremtménnyel, ami az emberi fantázia a történelem során megteremtett. (Pl. vámpír, lidérc, kobold, törpe, nimfa, démon, warlock stb.)

Szereplők[szerkesztés]

Főszereplők[szerkesztés]

Szereplő Évad Színész Magyar hang
Phoebe Halliwell 1 – 8 Alyssa Milano Kökényessy Ági

Böhm Anita (5. évad: 12. – 16.)

"Prue" Prudence Halliwell 1 – 3 Shannen Doherty Kéri Kitty (1. – 2. évad)

Ábel Anita (3. évad)

Piper Halliwell 1 – 8 Holly Marie Combs Ullmann Mónika
Paige Matthews 4 – 8 Rose McGowan Hámori Eszter

További szereplők[szerkesztés]

Szereplő Évad Színész Magyar hang
Andrew "Andy" Trudeau 1 Ted W. King Miller Zoltán
Leo Wyatt 1 - 8 Brian Krause Boros Zoltán
Darryl Morris 1 - 7 Dorian Gregory Gergely Róbert
Penélope "Penny" Halliwell (Nagyi) 1 - 8 Jennifer Rhodes Pásztor Erzsi / Tóth Judit / Illyés Mari
Patricia "Patty" Halliwell 1 - 5, 7 - 8 Finola Hughes Spilák Klára / Orosz Helga
Victor Bennett 1, 3 - 8 James Read Fazekas István / Jakab Csaba
Dan Gordon 2 Greg Vaughan Csík Csaba Krisztián
Jenny Gordon 2 Karis Paige Bryant Czető Zsanett
Cole Turner 3 - 5 Julian McMahon Kautzky Armand
The Seer (Látó) 4 - 5 Debbi Morgan Solecki Janka
Wyatt Matthew Halliwell 5 - 8 Jason Simmons / Kristopher Simmons / Wes Ramsey
Jason Dean 5 - 6 Eric Dane Breyer Zoltán
Chris Perry Halliwell 6 Drew Fuller Crespo Rodrigo
Kyle Brody 7 Kerr Smith Fekete Zoltán
Billie Jenkins 8 Kaley Cuoco Molnár Ilona
Henry Mitchell 8 Ivan Sergei Bozsó Péter
Christy Jenkins 8 Marnette Patterson Mezei Kitty

Történet[szerkesztés]

Maga a történet egy boszorkánycsalád mindennapjait eleveníti meg. Mindeközben rávilágít a modern ember mindennapjait megkeserítő problémákra, illetve azok megoldására is, mely a legtöbb esetben pusztán csak a kreativitáson múlik.

A cselekmény középpontjában, egy közel 400 éves boszorkánydinasztia, a Halliwell-család (eredetileg Warren-ág) legfiatalabb generációja áll. Feladatuk, hogy a fény és a sötétség több ezer éves harcában megtartsák az egyensúlyt a jó és gonosz között. A Halliwell család generációk óta gyakorlatilag várta azt a percet mikor megszületik a három lánytestvér, akik "minden boszorkány legnagyobbjaiként", bűbájosokká válnak és hatalmukat, a Hármak erejét felhasználva, elpusztítják a legfőbb gonoszt, a Forrást.

Piper, Prue és Phoebe

Kezdetben a 3 főbb karakter (születésük sorrendjében), Prudence vagy Prue (Shannen Doherty), Piper (Holly Marie Combs) és Phoebe Halliwell (Alyssa Milano). Testvérek, akiket nagymamájuk nevelt, hiszen anyjuk nem sokkal Phoebe születése után meghalt, egy démonnal vívott harcban, míg apjukat a nagyanyjuk gyakorlatilag elüldözte. Nagyanyjuk halála után egy nap, Phoebe a padláson rátalál egy antik könyvre, melyen a tökéletesség kelta szimbóluma a Triquetra található. Az első oldalon olvasható "igézet" segítségével, akaratlanul szabadon engedi "elveszett" erejüket, melyről eddig fogalmuk sem volt. Gyermekkorukban nagymamájuk, védelmük érdekében megfosztotta őket erejüktől, noha töretlenül hitt a boszorkánylét iránti elkötelezettség fontosságában. Halálával azonban a varázs megtört.

Az ezt követő nyolc évben, örökségüket teljesen felfedezik. Megtanulják kiaknázni képességeiket. A történet egyik legnagyobb fordulópontja, a harmadik évad záróepizódja. Ebben ugyanis a legidősebb testvér életét veszti, majd a negyedik évadtól egy újabb Halliwell sarj, Paige Matthews veszi át a helyét. Paige (Rose McGowan) a lányok féltestvére, belép életükbe. Ezzel sikerül újra egyesíteni a Hármak erejét, ismét legyőzhetetlenné téve a Bűbájosokat. További öt évnyi küzdelem után végül sikerül csapást mérniük a Forrásra (minden gonoszok ura) és minden démonra, így küldetésük véget ér. Ugyanakkor örökségüket tovább adják, hogy az utánuk következők még náluk is hatalmasabbá válhassanak.

Epizódok[szerkesztés]

  • Minden évad 22 epizódból épül fel, kivéve az 5. és 6. évad, ami 23 epizódból áll, mert dupla részes évadpremierrel kezdődik, és dupla részes évadfináléval végződik.
  • A sorozat összesen 178 epizódból épül fel.

A Bűbájosok képességei[szerkesztés]

A történet szerint, az amerikai boszorkányüldözések korában, egy Melinda Warren nevű nő, a legfőbb jóhoz, az Égiekhez fordul, hogy ruházzák fel őt és családját olyan hatalommal, mely legyőzhetetlen és amellyel felvehetik a küzdelmet a gonosz ellen. A Halliwell ág, eme első tagját, már születése előtt megpróbálták megállítani, sikertelenül. Így aztán minden idők leghatalmasabb kovenjének alapító tagja lett. Később azonban feláldozta életét, hogy lánya életét mentse a boszorkányüldözéstől.

A Hármak ereje azt jelenti, hogy három boszorkány, kik e vérvonalból származnak, egyesítik minden földöntúli hatalmukat, és gyakorlatilag egyetlen legyőzhetetlen mágikus erőt képviselnek, mellyel még az ördög szerepét betöltő Forrás sem veheti fel a versenyt. A háromból kettő aktív erővel rendelkezik. Az egyik képes a telekinézisre, vagyis akaratával tárgyakat mozgathat (Pl.: Prue, vagy a nagymamájuk Penny, vagyis Penelopé), míg a másik képes lefagyasztani a körülötte adott térben lévő tárgyak, személyek és élőlények molekuláit (amit sokan - tévesen - az idő megállításának gondolnak, bizonyára hasonló hatásuk miatt), vagyis "fagyasztani" (Pl.: Piper, anyja Patricia vagy Patty és Melinda Warren). A harmadik testvér ellenben passzív erővel rendelkezik, látomásokat kap a jelenről, múltról és jövőről, tehát Látónak születik.

A negyedik testvér, Paige már kicsit másként használja erejét. Ő nem tiszta boszorkány, hanem félvér. Anyja közös a lányokkal, azonban apja nem más mint egy fényőr (a boszorkányok védőangyala). Az ő ereje a bűbájosok egyik aktív erejének, a Telekinézisnek és a fényőrök Teleorbáló Képességének (vagyis Teleportációnak) kombinációja, afféle "Táv-Orbolás", melyben a tárgyakat nemcsak hogy mozgatja, hanem gyakorlatilag távolról teleportálja. Emellett ő is képes ily módon helyváltoztatásra, vagyis képes Teleportálni. Később teljes értékű fényőr válik belőle, így elsajátítja a gyógyítás képességét is

Hatalmuk idővel lényegesen növekszik. Prue halála előtt képessé válik az Asztrál kivetítésre, vagyis képes lesz önmaga másolatát létrehozni. Piper megtanul Robbantani, Phoebe ellenben sokáig csak Látói Képességeinek bővülését tapasztalja. Előbb a jövőt látja, majd a múltat is, míg végül a jelent is érzékelni tudja bizonyos fokig. Később ő is szert tesz két aktív képességre: egyrészt az Empátiára, mely segítségével érzi mások érzéseit.

Minthogy az erők az érzésekből fakadnak ezt könnyen fel tudja használni arra, hogy a démonok ellen fordítsa az épp neki szánt tűzgolyót vagy energiagömböt, kellemetlen, sőt mi több, halálos meglepetést szerezve a támadónak. Továbbá képes az úgynevezett levitációra is, mely a Lebegés képessége. Tekintve jártasságát a harcművészetekben, ez többször igen hasznos adománynak bizonyult.

Sajnos személyes haszonra való használat vádja miatt a 6.19. részben egy démonokból és égiekből álló bíróság elé kerül, ahol a jövőbelátás képességétől ideiglenesen, a levitáció és az empátia képességétől pedig véglegesen megfosztják.

Gyógyítás[szerkesztés]

A gyógyítás az a képesség, mely kézrátétellel, ez esetben aranyló fény kíséretében valósul meg, a szeretet erejével. Bármilyen súlyos seb gyógyítható, akár életek is megmenthetők ezen képességgel. A képesség azonban csak akkor működik, ha a sérülés természetfeletti okokból keletkezett, igaz ezt többször megcáfolták. Sajnos a halál beállta után e képesség használata nem lehetséges, halottak nem támaszthatók fel így, habár az 1. évad 21. részében Piper életre kelti Leót.

A Bűbájos Boszorkák című sorozatban a fényőrök (Leo, Paige, Wyatt...) és az Égi Tanács tagjai rendelkeznek ezen képességgel.

Árnyak könyve[szerkesztés]

Az Árnyak könyve az epizódok egyik legfontosabb kelléke. Az első évad első részében (Átok rátok, lányok):

Phoebe Halliwell (Alyssa Milano), az éppen hazatért legkisebb testvér a három nővér közül a Szellemtábla utalását követve felmegy a padlásra - a teliholdas éjjeli vihar alatti áramszünetben - ahol egy ragyogást lát kiszűrődni egy ódon ládából. A fedelét felnyitva egy poros, régi könyvet talál rajta egy furcsa jellel. Kinyitva megtudja, hogy a könyv nem más, mint az Árnyékok könyve (Book of Shadows), és egy dátumot lát: 1693.

Tovább lapozva, az első oldalon egy varázsigét hangosan felolvas éjfélkor, aminek következtében hamarosan mindhárom testvér boszorkányerők birtokába kerül, így lesznek ténylegesen a bűbájosok (Charmed).

A könyvből Phoebe azt is megtudja, hogy boszorka volt az egyik ősük, Melinda Warren (a könyv alapítója), aki az erőket művelte, szám szerint hármat: telekinézis (dolgok mozgatása a gondolat erejével), időfagyasztás, jövőbe látás, amiért Salemben, 1692-ben máglyán elégették. Azonban mielőtt elégették volna, átkot szórt, hogy a Warren boszorkányok ereje minden nemzedékkel egyre erősebbé váljon, amíg el nem jön az ideje a három testvérnek, akikben eléri a tetőfokát. A három testvér minden idők leghatalmasabb boszorkája lesz, jó boszorkák, az ártatlanok védői, a bűbájos boszorkák.

Amikor később megidézik Melindát, az elmondja nekik, hogy a könyv nem volt mindig ekkora, az évszázadok során a Warren boszorkák folyamatosan bővítették. Ezért ösztönzi őket, hogy idővel ők is adjanak majd hozzá. Elmondja, hogy a könyv velük együtt nő majd, néha hozzáadnak, néha pedig abból fognak meríteni.

A lányok ennek hatására elkezdik a saját tapasztalataikkal kiegészíteni a könyvet. Azonban nemcsak hozzáadnak, hanem el is vesznek belőle. Prue kezdi meg a sort az aszkézis igézetének eltávolításával és megsemmisítésével, ami önként, és örökre megfoszt egy boszorkát az erejétől, mert nem akarják újra elveszíteni a képességeiket.

A későbbi részekben az is kiderül, hogy erejük, ami folyamatosan egyre nő, a könyvből nyerik.

Az Árnyak Könyve a sorozatban számtalanszor megvédi magát a gonosztól, öltsön az akármilyen formát is, nem érhet hozzá. A házból csak a lányok vihetik ki, és ők is csak bizonyos idő elteltével.

A valóságban ilyen képessége nincs az Árnyékok könyvének, de azért tartják elzártan és védve, nehogy az ártó, vagy idegen energiák hozzáérhessenek. A könyv ugyanis akkor a leghatalmasabb, ha más nem ér hozzá, csak az, akié. Mivel a kovenbe tartozók közösen birtokolják, a koven könyve mindannyiuké, így a tagok hozzáérhetnek. Így kaphatják meg lemásolásra. De az egyének a saját könyvükhöz nem, vagy csak nagyon ritkán engednek hozzáférést.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Charmed Reboot, Supernatural Cop Drama ‘Dead Inside’ Ordered to Pilot at CW. Variety, 2018. január 25. (Hozzáférés: 2018. január 28.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]