Mediaset

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Mediaset
Mediaset Logo.png
Cologno monzese mediaset.png
Adatok
Indulás 1978.
Társaság S.p.A. (Részvénytársaság)
Tulajdonos
  • Fininvest
  • Vivendi
Ország Olaszország
Vételi terület országos
Székhely Cologno Monzese
Vétel
Műholdas vétel
Hot Bird
Hivatalos oldal

A Mediaset S.p.A. olasz kereskedelmi televíziótársaság, melyet az egykori olasz miniszterelnök, Silvio Berlusconi alapított. Székhelye a lombardiai Cologno Monzese.

Története[szerkesztés]

Fininvest S.p.A időszaka[szerkesztés]

A Mediaset elődjét a Fininvest-et 1978. szeptember 7-én alapította Silvio Berlusconi, aki elnökként átadta a milánói székhelyű Telemilano kábeltelevíziót, ami 1980-tól Canale 5 néven fut, miután országos sugárzásúvá vált a csatorna. Silvio Berlusconi 1982-ben megszerezte az Edilio Rusconi vállalkozó tulajdonában levő Italia 1 csatornát, 1984-ben a Mondadori kiadó tulajdonában levő Rete 4 csatornát.

Az 1980-as évek második felétől a Fininvest csatornái a Bettino Craxi miniszterelnök által beterjesztett rendelet értelmében országos sugárzású televíziótársasággá váltak. Ilyen módon a Canale 5 a Fininvest legnézettebb csatornájává vált, ez köszönhető volt annak is, hogy az új televíziótársasághoz a közszolgálati RAI legismertebb műsorvezetői (Raffaella Carrá, Corrado Mantoni, Raimondo Vianello) átpártoltak. Az Italia 1 a gyermek és fiatal korosztály csatornájává vált, számos amerikai rajzfilmet és japán animét mutattak be a csatornán, emellett a fiatalok körében különösen népszerű volt a nyári időszakban, amikor a Festivalbar című olasz hazai és külföldi énekesek részvételével zajló roadshowt közvetítették.[1]

Újabb fordulópontot jelentett a televíziótársaságnak az 1990-es évek. A Mammí-törvény értelmében az országos lefedettséggel sugárzó televíziós csatornák kötelesek lettek hírműsort készíteni. Ennek következtében 1991-ben a Rete 4-n a TG4, az Italia 1-n a Studio Aperto, 1992-ben a Canale 5-n a TG5 hírműsorok indultak el.

Csatornák[szerkesztés]

Ingyenes[szerkesztés]

Fizetős[szerkesztés]

Társaságok[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. La Storia. mediaset.it. (Hozzáférés: 2017. január 30.)

További információk[szerkesztés]