Veronika (Raiven-dal)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Veronika
Adatok
Év2024-es Eurovíziós Dalfesztivál
Ország Szlovénia
Előadó(k)Raiven
Nyelvszlovén
Dalszerző
Szövegíró
Eredmények
Kronológia
ElőzőCarpe Diem (2023)

A Veronika a szlovén Raiven dala, mellyel Szlovéniát képviseli a 2024-es Eurovíziós Dalfesztiválon Malmőben.[1] A dal belső kiválasztás során nyerte el a dalversenyen való indulás jogát.

Eurovíziós Dalfesztivál[szerkesztés]

2023. december 12-én a Radiotelevizija Slovenija bejelentette, hogy az énekesnő képviseli Szlovéniát az Eurovíziós Dalfesztiválon, mely azt jelenti, hogy az előző verseny után sorozatban másodszor nem rendeztek az országban nemzeti válogatóműsort. A dalt a videoklippel együtt 2024. január 20-án mutatták be a TV Slovenija 1 Misija Malmö című műsorban.

A dalt először a május 7-én rendezendő első elődöntőben fellépési sorrendben kilencedikként adja elő, a Németországot képviselő Isaak Always on the Run című dala után és a Finnországot képviselő Windows95man No Rules! című dala előtt.

Háttér[szerkesztés]

Raiven, amikor ikonikus nők sorsát kutatta, Veronika Deseniška történetéből vett inspirációt a dalhoz. Deseniška egy rejtélyes női alak volt a szlovén történelemben, akinek a megértése miatt Raiven visszavonult a valóságból egy nyugodtabb, belső világba. Az előadó úgy gondolja, hogy a dalt nem lett volna szükséges elkészíteni angolul, ugyanis a teljes történetet és az érzelmeket úgy tudja a leghitelesebben átadni, ha az szlovénül hangzik el.

Galéria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Slovenia: Raiven ready to reveal ‘Veronika' music video (angol nyelven). eurovision.tv, 2024. január 20. (Hozzáférés: 2024. január 21.)

További információk[szerkesztés]