Hurricane (Eden Golan-dal)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hurricane
Adatok
Év2024-es Eurovíziós Dalfesztivál
Ország Izrael
Előadó(k)Eden Golan
Nyelvangol, héber
Dalszerző
 • Stav Beger
 • Avi Ohion
 • Keren Peles
Szövegíró
 • Stav Beger
 • Avi Ohion
 • Keren Peles
Eredmények
Elődöntő1. hely, 194 pont
Döntő5. hely, 375 pont
Kronológia
ElőzőUnicorn (2023)

A Hurricane (magyarul: Forgószél, eredeti címén: October Rain) az orosz-izraeli Eden Golan dala, mellyel Izraelt képviselte a 2024-es Eurovíziós Dalfesztiválon Malmőben. A dal belső kiválasztás során nyerte el a dalversenyen való indulás jogát.[1][2]

Eurovíziós Dalfesztivál[szerkesztés]

Golan megnyerte a 2024. február 6-án rendezett HaKokhav HaBa című tehetségkutató műsor tizedik évadjának a döntőjét, ahol a szakmai zsűri, valamint közönség pontjai alakították ki a végeredményt. A verseny fődíjaként ő képviselhette hazáját az Eurovíziós Dalfesztiválon.

A dalt először a május 9-én rendezendő második elődöntőben fellépési sorrendben tizennegyedikként adták elő, az Olaszországot képviselő Angelina Mango La noia című dala után és a Norvégiát képviselő Gåte Ulveham című dala előtt. Az elődöntőből első helyezettként továbbjutott a május 11-i döntőbe, ahol fellépési sorrendben hatodikként lépett fel, a Luxemburgot képviselő Tali Fighter című dala után és a Litvániát képviselő Silvester Belt Luktelk című dala előtt. A zsűri szavazáson a tizenkettedik helyen végzett 52 ponttal, míg a nézői szavazáson a második helyen végzett 323 ponttal (Ausztráliától, Belgiumtól, az Egyesült Királyságtól, Finnországtól, Franciaországtól, Hollandiától, Luxembourgtól, Németországtól, Olaszországtól, Portugáliától, San Marinótól, Spanyolországtól, Svájctól, Svédországtól és a Világ többi részétől maximális pontot kapott), így összesítésben 375 ponttal a verseny ötödik helyezettje lett.

Háttér[szerkesztés]

A dal szerzői szerint a Hurricane egy "személyes válságból kikerülő fiatal nő" történetét meséli el.[3]

Botrányok a dal kiválasztása körül[szerkesztés]

2024. február 21-én az Ynet izraeli hírportál közzétett egy hírt, amelyben azt állították, hogy az EBU elutasította az első benyújtott dalt, October Raint, mivel annak dalszövege politikai jellegűnek tekinthető.[4] A KAN bejelentette, hogy nem terveznek változtatásokat a dalszövegben, így fennállt a veszélye annak, hogy kizárják az országot a versenyből. A KAN és az EBU később közölték, hogy a lehetséges pályaművek vizsgálata folyamatban van, és ha nem felel meg a kritériumoknak, az izraeli műsorszolgáltató lehetőséget kap arra, hogy március 11-ig módosítsa a dalszöveget vagy teljes egészében új dalt nyújtson be.[5][6] A KAN kijelentette, hogy ha a dal tartalmának megváltoztatására kérik őket, azt nem teszik meg, és kénytelenek lesznek visszalépni a versenytől. Miki Zohar, Izrael kulturális és sportminisztere "botrányosnak" nevezte az EBU azon szándékát, melyben elutasítják a nevezendő dalukat, valamint "felszólította az Európai Műsorszolgáltatók Szövetségét, hogy továbbra is professzionálisan és semlegesen lépjenek fel, és ne hagyják, hogy a politika befolyásolja a művészetet".[7] Később a miniszter a támogatását fejezte ki a dal megváltoztatása mellett, hogy az megfeleljenek a verseny kritériumainak.[8]

Február 28-án az Ynet arról számolt be, hogy az izraeli belső kiválasztás második helyén végzett Dance Again című dalt is elutasította az EBU, ismételten a dalszöveg politikai tartalma miatt.[9] Az October Rain című dal szövegével és a versenyben való részvételével kapcsolatos bizonytalanság ellenére a hivatalos videoklip forgatását előzetesen 2024. február 29-re tervezték.[9] A KAN március 3-án megerősítette, hogy felkérte mindkét dal íróit, hogy "tegyék meg a szükséges módosításokat" annak érdekében, hogy az országot ne zárják ki a versenyből. Az EBU végül a harmadikként beküldött Hurricane című dalt jóváhagyta, mely az October Rain zenéjén szólal meg új dalszöveggel. A dalt 2024. március 10-én este mutatták be nyilvánosan, egy nappal a dalbeküldési határidő előtt.

Az Izrael–Hamász háború 2023. október 7-i kitörése óta több felszólalás hangzott el Izraelnek a versenyből való kizárására vonatkozóan, a Gázai övezetben folytatott katonai műveletekből eredő humanitárius válságra hivatkozva.[10] Finnország,[11] Izland[12] és Norvégia[13] nemzeti műsorszolgáltatójához több petíciót juttattak el, amelyben azt követelik, hogy gyakoroljanak nyomást az EBU-ra azzal, hogy Izrael részvétele esetén az országuk bojkottálni fogja a versenyt. A RÚV izlandi műsorszolgáltató a nemzeti döntő győztesével, Hera Björkkel tárgyalt a részvételéről, és közösen döntöttek arról, hogy Izland jelen lesz a malmői versenyen.[14] Végül egyetlen műsorszolgáltató sem jelezte, hogy bojkottálnák az ország részvételét a dalfesztiválon.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. גמר «הכוכב הבא»: נחשפו 4 השירים והחלה ההצבעה בדרך לאירוויזיון (héber nyelven). ice.co.il . (Hozzáférés: 2024. február 6.)
 2. Zeikner, Avi: עדן גולן תייצג את ישראל באירוויזיון 2024 (he-IL nyelven). EuroMix , 2024. február 6. (Hozzáférés: 2024. február 6.)
 3. Swissa, Eran: Hours after Israel changes Eurovision song, new revisions introduced to avoid politics. Israel Hayom , 2024. március 3. (Hozzáférés: 2024. március 7.)
 4. Boker, Ran. „האירוויזיון בסכנה: השיר עלול להיפסל בטענה ש'מילותיו פוליטיות', בתאגיד מתעקשים: לא נחליף”, Ynet, 2024. február 21. (Hozzáférés: 2024. február 21.) (héber nyelvű) 
 5. Asraf Mizrahi, Dorit: ישראל לא תשתתף באירוויזיון 2024? הוויכוח על השיר הנבחר (héber nyelven). Kan Hadashot . KAN, 2024. február 21. (Hozzáférés: 2024. február 21.)
 6. Boker, Ran. „שר החוץ ישראל כץ: 'זכותנו לשיר על מה שעברנו'; ה-EBU: 'תינתן הזדמנות להחליף את השיר'”, Ynet, 2024. február 21. (Hozzáférés: 2024. február 21.) (héber nyelvű) 
 7. Granger, Anthony: Israel: KAN Confirms Israel Will Withdraw from Eurovision 2024 If Their Song is Banned. Eurovoix, 2024. február 21. (Hozzáférés: 2024. február 21.)
 8. Fisher, Dean: שר התרבות בעד השתתפות באירוויזיון: 'לא מתנגד לשינויים'. N12 , 2024. február 23. (Hozzáférés: 2024. február 24.)
 9. a b Booker, Ran: 'אנחנו עוד נרקוד שוב': זה השיר הישראלי שהגיע למקום השני בדרך לאירוויזיון (héber nyelven). Ynet, 2024. február 28. (Hozzáférés: 2024. február 28.)
 10. Asido, Shahar: מה יעלה בגורלה של ישראל באירוויזיון? (héber nyelven). EuroMix , 2023. november 19. (Hozzáférés: 2023. november 20.)
 11. Vanha-Majamaa, Anton: Muusikot jättivät Ylelle vetoomuksen, jossa he vaativat Euroviisuihin Israel-boikottia (finn nyelven). Yle, 2024. január 16. (Hozzáférés: 2024. január 17.)
 12. Kristjánsson, Alexander: Útvarpsstjóri tók við 9.000 undirskriftum um sniðgöngu í Eurovision (izlandi nyelven). ruv.is . Ríkisútvarpið, 2023. december 18. (Hozzáférés: 2023. december 24.)
 13. Edland, Gyrid Friis: Demonstrasjon utenfor NRK før MGP-slipp: Ingen sier noe (norvég (bokmål) nyelven). VG , 2024. január 5. (Hozzáférés: 2024. január 8.)
 14. Valsson, Andri Yrkill: Ekki ljóst hvort Ísland taki þátt í Eurovision (izlandi nyelven). Ríkisútvarpið, 2024. január 23. (Hozzáférés: 2024. január 23.)

További információk[szerkesztés]