Ciszjordánia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ciszjordánia térképe
Ciszjordániát és Izrael államot elválasztó határerődítmény
Palesztinok demonstrálnak Izrael ellen egy falu, Susya kettéosztása miatt, 2012.

Ciszjordánia (arabul ضفة غربية, azaz „a Jordán nyugati partja”, angolul West Bank, azaz „nyugati part”, héberül יהודה ושומרון Jehuda és Somron, azaz „Júda és Szamária”) a Közel-Keleten, Palesztina keleti részén, a Jordán folyótól nyugat-délnyugat felé elhelyezkedő terület. Észak, nyugat és dél felől Izrael, míg keletről Jordánia határolja.

Ciszjordánia becsült összlakossága 2,8 millió fő, ebből 2,4 millió palesztin (a lakosság 86%-a), kb. 400 000 fő pedig izraeli telepes (Kelet-Jeruzsálemet is beleértve). Ezenkívül kis létszámú egyéb etnikai csoportok is találhatók, mint a néhány ezer fős szamaritánus közösség.

2004 óta Ciszjordánia 40%-a és a lakosság nagy része a Palesztin Nemzeti Hatóság korlátozott polgári törvényhozása alatt áll (lásd még Gázai övezet). A terület nagyobb részét Izrael ellenőrzi. 2005. augusztus végére Izrael kiürítette a Gázai-övezetben létrehozott zsidó településeket és továbbra is napirenden van a ciszjordániai zsidó telepek fokozatos felszámolása, párhuzamosan az itteni területek palesztin adminisztráció részére történő átadásával.

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Ciszjordánia témájú médiaállományokat.