Liechtenstein az Eurovíziós Dalfesztiválokon

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
EuroLiechtenstein.svg Liechtenstein
Adatok
Műsorsugárzó 1FLTV logo.png
Részvételek
Részvételek 0
Először
Legjobb eredmény
Legrosszabb eredmény

Liechtenstein eddig egyetlen alkalommal sem vett részt az Eurovíziós Dalfesztiválon.

A liechtensteini műsorsugárzó a 1FLTV, amely 2010-ben vált volna tagjává az Európai Műsorsugárzók Uniójának, 2010 óta minden évben próbált csatlakozni a versenyhez, de nem vették fel a taglistára őket.

Története[szerkesztés]

Liechtenstein korábban kétszer, 1969-ben és 1976-ban kísérelt meg részt venni a dalfesztiválon, ám ez nem valósulhatott meg, mivel az ország nem rendelkezett saját műsorsugárzóval, ami a versenyen való részvétel egyik alapvető feltétele.[1]

2008 augusztusában kezdte sugározni adását az első liechtensteini csatorna, és nem sokkal az indulás után jelezték, hogy terveik között szerepel az EBU-tagság megszerzése, és az Eurovíziós Dalfesztiválon való részvétel. 2009-ben pénzügyi okokra hivatkozva elhalasztották az erre irányuló terveket,[2] végül a csatorna 2010 nyarán nyújtotta be jelentkezését az EBU-hoz, és jó esélyt láttak arra, hogy 2011-ben már versenyzőt is indítsanak, de végül nem került fel az EBU listájára.[3] Liechtenstein debütálásával 2015 óta először csatlakozna új ország a dalfesztivál mezőnyéhez.

Évről évre[szerkesztés]

Nyelvhasználat[szerkesztés]

A nyelvhasználatot korlátozó szabály 1999-ig volt érvényben, vagyis Liechtenstein jövőbeni lehetséges debütálásakor majd szabadon megválaszthatják az indulók, hogy milyen nyelvű dallal neveznek.

Résztvevők[szerkesztés]

Év Előadó Dal Magyar fordítás Döntő Pontszám Elődöntő Pontszám
1969 Vetty Un beau matin Egy szép reggel Diszkvalifikált
1976 Biggi Bachmann Little Cowboy Kis cowboy

Szavazás[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. Guide Entry - Part-timers. bbc.co.uk. (Hozzáférés: 2010. július 30.)
  2. Liechtenstein rules out Eurovision participation. ESCtoday.com. (Hozzáférés: 2010. július 30.)
  3. Liechtenstein: 1FL expects "good chances" for Eurovision debut. ESCtoday.com. [2010. augusztus 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. július 30.)