Laura Pausini

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Laura Pausini
Laura Pausiniaz Inedito World Tour milánói koncertjén
Laura Pausini
az Inedito World Tour milánói koncertjén
Életrajzi adatok
Született 1974. május 16. (43 éves)
olasz Faenza, Emilia-Romagna, Olaszország
Pályafutás
Műfajok popzene
Aktív évek 1982-től napjainkig
Hangszer ének
Hang mezzoszoprán
Tevékenység
Kiadók Atlantic Records

Laura Pausini aláírása
Laura Pausini aláírása

Laura Pausini weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Laura Pausini témájú médiaállományokat.

Laura Pausini (Faenza, Emilia-Romagna, Olaszország, 1974. május 16.– ) olasz énekesnő.

Életrajza[szerkesztés]

Gyermekkora és első sikerei[szerkesztés]

Laura Pausini a Ravenna megyei Faenzában született és Solarolóban nevelkedett. Már gyermekkorában Solarolóban a templomi kórusban énekelt. Énekesi karrierje nyolcévesen kezdődött, amikor születésnapjára azt kérte apjától, hogy a Remi című japán rajzfilmsorozat főcímdalát elénekelhesse a Bolognaban található Napoleone étteremben.[1]

Édesapja, Fabrizio Pausini zongorabárokban énekelt és később nyaranként az Emilia-Romagnában levő Cervia tengerparti város zongorabárjaiban énekelt Laurával együtt.[2] Tizenhárom éves korában jelent meg első lemeze I sogni di Laura (Laura álmai) címmel. Ezen a lemezen – amely sosem került kereskedelmi forgalomba – Laura a kedvenc dalait énekelte fel, így többek közt Eros Ramazzotti Cuori agitati (Feldúlt szívek) és Fiorella Mannoia Quello che le donne non dicono (Amiket a nők nem mondanak ki) című számát.[3]

1993-ban, a sanremói dalfesztiválon vált ismertté, ahol a La solitudine (Magány) című dalával megnyerte a fiatalok versenyét. Az ezt követő évben már a „nagyok” versenyében lett harmadik.

A verseny után, 1995-ben Milánóba költözött, és leszerződött a Warner Music Italyhoz. Itt készítette el korábban, 1993-ban a Laura Pausini című albumát, amely nagy siker lett Olaszországban, Franciaországban és Hollandiában. 1994-ben jelent meg Laura című albuma, melynek legismertebb dalai: Non c'è, Strani amori, Gente.

A latin zenei világban való megjelenése[szerkesztés]

A latin könnyűzenei életben 1994 végén lett ismert Laura Pausini című albumával, ezen az előző két album dalainak spanyol változata is hallható. Legnépszerűbb a Se fue (a Non c'è spanyol változata) lett, amely 1995-ben a Billboard Top Latin Songs listáján is szerepelt. Ebben az évben Miamiban Lo Nuestro díjat nyert.

A sikert követően albumait olasz és spanyol nyelven is kiadta. Le cose che vivi albumának spanyol változata mellett egy portugál nyelvű változatot is elkészített Tudo o que eu vivo címmel, 1996-ban. A következő évben , 1997-ben indult el első nagyobb turnéja World Wide Tour '97 néven, a koncertsorozat olyan városokat is érintett, mint Párizs, Rotterdam, Brüsszel, Madrid, Lisszabon és Monte-Carlo.

1998-2000: La mia risposta, Pavarotti és barátai[szerkesztés]

1998-ban készült el La mia risposta című albuma, amit 50 országban adtak ki a spanyol nyelvű változattal együtt. 1999-ben a One more time című dala lett az egyik betétdala az Üzenet a palackban című amerikai filmnek, amelyben többek közt Paul Newman és Kevin Costner is szerepelt. Ugyanabban az évben részt vett a Pavarotti és barátai című koncerten, ahol Luciano Pavarotti vendégeként, több más nemzetközi hírű énekessel, például Ricky Martinnal, Lionel Richie-vel és Gloria Estefannal közösen énekelte el a We are the world című dalt; Pavarottival emellett a Tu che m'hai perso il cuor című dalt is előadta.

2000-2006[szerkesztés]

2000 őszén adta ki Tra te e il mare című albumát, a címadó dalból később duettet készített Biagio Antonaccival. 2001-ben adatta ki Best of lemezét, amelyen régi dalai mellett az E ritorno da te című dal is szerepel. Az év szeptemberében ő is énekelt Michael Jackson Todo para ti nevű jótékonysági dalában. 2002-ben lett Laura az egész világon ismert, első és eddig egyetlen angol nyelvű albumával, a From the Inside-dal. Az album legismertebb dalai: Surrender; I need love; It's not good bye. Az albumból csak az Egyesült Államokban 800 ezer példányt adtak el.

2003-ban Olaszországban is kiadták a From the Inside-ot. Ebben az évben készített duettet Hélène Ségara francia énekesnővel, On n'oublie jamais rien, on vit avec címmel. 2004-ben adta ki Resta in ascolto című albumát, már megszokott módon a spanyol változattal együtt. 2005-ben Párizsban koncertezett; a koncertről DVD készült Live in Paris 05 címmel. Ugyanazon év novemberében Latin Grammy-díjat nyert.

2006-2008: Io canto[szerkesztés]

2006. február 8-án megkapta a legjobb latin popalbum kategóriában a Grammy-díjat. Ezt az elismerést olasz énekesek közül eddig csak Domenico Modugno kapta meg, 1958-ban (Volare). 2006 novemberében kiadta Io canto című lemezét. 2007. június 2-án sajátos megakoncertet tartott, Milánóban, a San Siró-i Giuseppe Meazza Stadionban: a koncertre 70 ezer jegy kelt el. 2007. július 14-én, a francia nemzeti ünnepen Párizsban 500 ezer ember előtt énekelt.

2007. november 8-án másodszorra nyert Latin Grammy-díjat legjobb női előadó albuma kategóriában a Io canto spanyol változatának köszönhetően. A ceremónián Andrea Boccellivel elénekelte a Vive ya (a Vivere - Dare to live - spanyol változata) dalát. December 5-én a DatchForumban, Assagóban, Miguel Bosé koncertjén elénekelte a Ti amerò című dalt.

2008. január 20-án nyert 3 Telegatto-díjat: az év énekese, az év turnéja, és a legjobb lemez kategóriában. Júniusban a Wind Music Awardson 2 díjat nyert a San Siró-i koncertfelvétele és a koncertről készült lemeze révén. 2008. augusztus 26-án jelent meg Luis Fonsi Palabras del silencio albuma, ami a Laura Pausinivel készített duettet, a Todo vuelve a empezar című dalt is tartalmazza. Tiziano Ferro legújabb albumán , az Alla mia etán szerepel az énekesnő által írt dal a La paura non esiste.

2008 óta[szerkesztés]

Október 22-én megjelent az énekesnő új kislemeze Invece no (Hát nem!) címmel. Az új albuma a Primavera in anticipo címmel fog megjelenni, amin hallható lesz a James Blunttal készített duettje.

Lemezein olaszul énekel, de általában ezek spanyol verziója is megjelenik, de énekelt már franciául, portugálul és angolul. Énekelt együtt többek között Phil Collinsszal, Ray Charlesszal, Hèléne Ségaraval és Luciano Pavarottival.

Eddigi, 15 éves pályafutása során közel 45 millió lemezt adott el az egész világon. Számos aranylemeze , platinalemeze és egy gyémántlemeze van, továbbá 2-szer nyert Latin Grammy-díjat.

Társadalmi tevékenysége[szerkesztés]

1996 óta a gyermekvédelemnek szenteli az életét, az Unicef támogatója.

1999-ben részt vett a Pavarotti & Friends nevű jótékonysági koncerten, amit a guatemalai és a koszovói gyerekek megsegítésére rendeztek.

2001-ben közreműködött a Michael Jackson által írt Todo para tí (a What More Can I Give spanyol változata) c. dalban, amit a 2001. szeptember 11-ei terrortámadások áldozatainak emlékére és az áldozatok családjainak megsegítésére írtak. A dalban közreműködött rajta kívül Thalía, Shakira, Ricky Martin, Julio Iglesias, Alejandro Sanz, Gloria Estefan, Luis Miguel, Olga Tañón, Cristian Castro és mások is.[4]

2003-ban ismét részt vett a Pavarotti & Friends koncerten, amit ezúttal az iraki menekültek megsegítésére rendeztek. Ebben az évben Miamiban részt vett az Intervista nevű kampányban Gloria Estefannal és Shakiraval, ami a latin-amerikai nélkülöző gyermekekért készült. Franciaországban részt vett a Femmes face au sida nevű, AIDS-ellenes kampányban, amit Stefánia monacói hercegnő szervezett.[5]

2004-ben az Amnesty International nők elleni erőszakról szóló kampányában vett részt.

2009-ben az abruzzói földrengés áldozatainak megsegítésére megírt Domani 21/04.2009 dal éneklésében közreműködött, valamint a női énekesek közreműködésével megszervezett, Amiche per Abruzzo című jótékonysági koncerten is fellépett.[5]

Magánélete[szerkesztés]

Laura 1995-ben hagyta el szülővárosát, amikor Milánóba költözött akkori barátjával, ifj. Alfredo Cerruti producer-menedzserrel, akivel viszonya 1993-2001 között tartott.[6][7] 2002 és 2004 között az új menedzserével, Gabriele Parisivel volt kapcsolata.[8] 2005. március 22. óta tart a szerelmi kapcsolata Paolo Carta művészeti producerével, aki egyben gitárosa is.[9] 2010. október 30. óta nagynénje Silvia nevű húga gyerekeinek, Ceciliának és Matteónak. 2012. szeptember 15-én jelentette be Paolóval, hogy gyermeket vár.[10] 2013. február 18-án 15:55-kor született meg lánya, Paola a bolognai Ospedale Maggiore di Bologna kórházban. Paola keresztelője 2013. június 15-én volt.[11]

Laura Pausini magát hívő katolikusnak vallja, még akkor is, ha olyan kérdésekben teljesen eltér az álláspontja a katolikus egyház tanaitól, mint a fogamzásgátlás, az abortusz, a házasság előtti szex és a homoszexualitás.[12] Támogatja a melegek jogait és az azonos neműek házasságát, emellett keményen elítéli a homofóbiát.[13][14].

2015. novemberében úgy nyilatkozott, hogy nem erőlteti a házasságot, amíg nem látja szükségesnek. Nem fog megházasodni csak azért, hogy a társadalmi elvárásoknak megfeleljen. Nem tartja elfogadhatónak, hogy a melegeket nem illetik meg ugyanazok a jogok, mint másokat.[15]

Elkötelezett szurkolója az AC Milan csapatának.[16]

Lemezei[szerkesztés]

 • 2015: Simili (olasz) / Similares (spanyol)
 • 2013: 20 - The Greatest Hits (válogatásalbum - olasz) / 20 - Grandes Exitos (válogatásalbum - spanyol)
 • 2011: Inedito (olasz) / Inédito (spanyol)
 • 2009: Laura Live World Tour 09
 • 2008: Primavera in Anticipo (olasz)/Primavera Anticipada (spanyol)
 • 2007: San Siro 2007 (CD / DVD)
 • 2006: Io canto (olasz)/Yo canto (spanyol)
 • 2005: Laura Pausini Live in Paris (CD / DVD)
 • 2004: Resta in ascolto (olasz)/Escucha (spanyol)
 • 2002: From the Inside (angol)
 • 2001: E ritorno da te (válogatásalbum – olasz)/Lo Mejor de – Volveré junto a ti (válogatásalbum – spanyol)
 • 2000: Tra te e il mare (olasz)/Entre tú y mil mares (spanyol)
 • 1998: La mia risposta (olasz)/Mi respuesta (spanyol)
 • 1996: Le cose che vivi (olasz)/Las cosas que vives (spanyol)
 • 1994: Strani amori
 • 1994: Laura
 • 1993: Laura Pausini (olasz)/Laura Pausini (spanyol)
 • 1987: I sogni di Laura

DVD-k[szerkesztés]

Olasz kislemezek[szerkesztés]

A Laura Pausini című lemezről:

 • La Solitudine
 • Non c'è
 • Perchè non torna più

A Laura című lemezről:

 • Strani amori
 • Lettera
 • Lui non sta con me
 • Un amico è così
 • Gente

A Le cose che vivi című lemezről:

 • Incancellabile
 • Le cose che vivi
 • Ascolta il tuo cuore
 • Seamisai
 • Due innamorati come noi
 • Angeli nel blu

A La mia risposta című lemezről:

 • Un’emergenza d’amore
 • In assenza di te
 • La mia risposta
 • Che bene mi fai

A Tra te e il mare című lemezről:

 • Tra te e il mare
 • Il mio sbaglio più grande
 • Fidati di me
 • Volevo dirti che ti amo

A The best of… E ritorno da te című lemezről:

 • E ritorno da te
 • Una storia che vale
 • La solitudine
 • Non c'è
 • Dime
 • Seamisai (se que me amavas)
 • Speranza

A From the Inside című lemezről:

 • Surrender
 • I need love
 • If that's love
 • It's not good-bye

A Resta in ascolto című lemezről:

 • Resta in ascolto
 • Vivimi
 • Come se non fosse stato mai amore
 • Benedetta passione

Az Io canto című lemezről:

 • Io canto
 • Spaccacuore
 • Mi libre canción (csak Spanyolországban és Latin Amerikában)
 • Cinque giorni (csak Mexikóban)
 • Non me lo so spiegare (Tiziano Ferro közreműködésével)

Egyéb dalai[szerkesztés]

 • Loneliness - a La Solitudine angol nyelvű változata
 • Prendo te - videó a "Resta in ascolto" cd/dvd-jén
 • De tu amor - videó a "Resta in ascolto" cd/dvd-jén
 • Uguale a lei - 2005-ös dal, ami egy híres sorozat dala lett
 • Je chante - Io canto dal olasz-francia változata
 • La isla bonita - Madonna dala, amit a 2007-es San Siroi koncertjén adott elő
 • Favola - Eros Ramazzotti dala, amit a 2007-es San Siroi koncertjén adott elő

Betétdalai[szerkesztés]

 • 1999 - One more time , az Üzenet a palackban című amerikai film betétdala
 • 2000 - The extra mile , a Pokémon 2, Bízz az erődben! című animációs film betétdala
 • 2001 - Speranza , ami a Terra Nostra 2 - Speranza című brazil film betétdala
 • 2005 - Víveme - a La Madrasta című mexikói telenovella betétdala
 • 2006 - Come il sole all'improvviso - Salvatore - Questa é la vita című film betétdala.
 • 2006 - Dispárame dispara - Amar sín limites című sorozat betétdala
 • 2008 - En cambio no az En Nombre de Amor című mexikói telenovella betétdala

Turnéi[szerkesztés]

 • World Wide Tour '97
 • World Tour 1999
 • World Tour 2001-2002
 • Special World Tour 2005
 • Tour 2006
 • San Siro 2007
 • World Tour 2009
 • Inedito World Tour 2011-2012

Közreműködései[szerkesztés]

Elismerései[szerkesztés]

 • 1. helyezés az 1993-as San Remó-i fesztiválon , az új felfedezett kategóriában
 • 3. helyezés az 1994-es San Remó-i fesztiválon a "nagyok" versenyében
 • 3 World Music díj (1994-ben, 2003-ban és 2007-ben)
 • 2 Európa-díj a Festivalbaron
 • 2 Lo Nuestro díj (1995-ben és 2006-ban)
 • Festivalbar legjobb turnéja 2005-ben
 • 2 Latin Grammy-díj (2005-ben és 2007-ben)
 • 1 Grammy-díj 2006-ban
 • 1 gyémántlemez 2003-ban
 • 2006-ban megkapta az Olasz Köztársaság Tisztirendjének Érdemrendjét
 • 2 Nickelodeon Kids' Choice díj (2006-ban és 2007-ben)
 • 1 platina Telegatto 2007-ben
 • 1 arany Telegatto 2007-ben, az év énekese kategóriában
 • 1 Wind Music Award díj , 2007-ben
 • 3 arany Telegatto 2008-ban, az év énekese, a legjobb albuma és a legjobb turné kategóriában
 • 2 Wind Music Award 2008-ban

Érdekességek[szerkesztés]

 • két dalának brazíliai portugál változatát készítette el a Sandy e Junior nevű brazil duó. (a 2 dal címe: Nao ter, Inesquecível)
 • legtöbb klipje az USA-ban készült.
 • Incancellabile/Inolvídable című dalának klipjét Írországban forgatták le.
 • két dalának spanyol változata: Víveme és a Disparame dispara , két mexikói telenovella főcímdala.
 • Ő volt az első énekesnő, aki koncertet adott a Giuseppe Meazza Stadionban.
 • Ő volt az első olasz énekesnő, aki Grammy-díjat nyert.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

 1. LAURA PAUSINI. storiaradiotv.it. (Hozzáférés: 2016. december 3.)
 2. Laura Pausini - cantante. turismo.comunecervia.it, 2015. december 4. (Hozzáférés: 2016. december 3.)
 3. I sogni di Laura. tuttolaurapausini.com. (Hozzáférés: 2016. december 3.)
 4. http://www.warnermusic.it/artisti/laura-pausini-3/
 5. ^ a b http://www.mitidiromagna.it/laura_pausini.asp?page=21
 6. http://ricerca.repubblica.it/repubblica/archivio/repubblica/1995/12/24/la-favola-di-laura-stella-dei-due.html
 7. http://ricerca.repubblica.it/repubblica/archivio/repubblica/2001/01/27/pausini-pensa-allamerica.html
 8. http://digilander.libero.it/laurainolvidable/articoli_2002/250702_novella.htm
 9. http://www.tgcom24.mediaset.it/people/articoli/articolo284865.shtml
 10. http://www.tgcom24.mediaset.it/people/articoli/1060332/musica-laura-pausini-futura-mamma%3Cbr%3Eannullate-tutte-le-date-del-tour-mondiale.shtml
 11. http://www.radioitalia.it/news/evento/6279_laura_pausini_festeggia_il_battesimo_della_figlia_paola.php
 12. http://ricerca.repubblica.it/repubblica/archivio/repubblica/2000/09/15/laura-pausini-canta-in-inglese-comincia-con.html
 13. http://www.gaywave.it/articolo/laura-pausini-i-matrimoni-gay-li-voglio-in-italia-basta-ipocrisie/36945/
 14. http://www.queerblog.it/post/100689/laura-pausini-parla-del-quattordicenne-gay-suicida-e-condanna-lomofobia-amarsi-e-tutto
 15. http://video.repubblica.it/spettacoli-e-cultura/laura-pausini-non-mi-sposo-una-scelta-politica/217216/216412
 16. http://milombardia.gazzetta.it/milano/2013-11-14/milan-ascolta-tifosa-pausini-rimpiango-pirlo-vorrei-riavere-pure-ancelotti-201567071796.shtml?refresh_ce-cp