Ugrás a tartalomhoz

Univision

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Univision
Jelmondat: La que nos Une (Amely egyesít minket)
Adatok
Indulás1962. szeptember 30.
Korábbi nevekSpanish International Network (1962–1987)
TulajdonosUnivision Communications, Inc. 95%
Grupo Televisa 5%
Felbontás1080i/720p (HD)
480i (SD)
Ország Amerikai Egyesült Államok
Székhely605 Third Avenue
New York
NY 10158
TársadókGalavisión
Univision tlnovelas
Univision Deportes Network
Univision Noticias
Fusion
UniMás
Hivatalos oldal
A Wikimédia Commons tartalmaz Univision témájú médiaállományokat.

Az Univision (kiejtése: Univiszjón) spanyol nyelvű amerikai televíziós hálózat. Tulajdonosa az Univision Communications és a Gropu Televisa. Igazgatója Cesar Conde. Az Univision műsorai közt megtalálhatók különféle valóságshow-k (talk show, reality show, hírműsorok, sportműsorok, díjátadók és gyermekprogramok), de a legfontosabbak a telenovellák. A Venevision nevű venezuelai televízió adóval kötött szerződésük értelmében, az Univision csatornáé a jog a telenovelláik sugárzására az USA-ban. Azonban saját gyártású sorozataik is vannak. A fő oka az, hogy a Televisa nevű mexikói társasággal hamarosan megszűnik szerződésük, és ezért a csatornán felszabadult műsoridőt ki kell tölteni valamilyen módon. Az Univision a legnépszerűbb spanyol nyelvű adó az Amerikai Egyesült Államokban.

Habár a csatorna székhelye New Yorkban, Manhattanben van, de az Univision nagy stúdiói, gyártóbázisa a floridai Doralban található, ami Miami mellett helyezkedik el. Emellett az Univision szinten minden amerikai nagyvárosban üzemeltet stúdiót, ahol helyi híreket készítenek az adott város spanyol ajkú közösségének. A csatorna megtalálható az USA tv adó TOP 5 listáján.

Története[szerkesztés]

A kezdetek: Spanish International Network[szerkesztés]

Az Univision gyökerei egészen 1955-ig nyúlnak vissza, amikor San Antonioban Raul Cortez a KCOR-TV néven elindította az első független, spanyol nyelvű televízió műsort az Egyesült Államokban. A kezdetekben nem működött nyereségesen a csatorna, így Cortez az addigra KUAL-TV-re átnevezett csatornát eladta Emilio Nicolasnak, aki a mexikói médiamogulnak, a Televisa alapítójának Emilio Azcárraga Vidaurretának volt a sógora.

1962-ben KMEX-TV néven Los Angelesben alapítottak csatornát Nicolas és Azcárraga, majd WXTV néven Patersonban alapítottak televíziót. Ezt a három csatornát közös hálózatba szervezve hozták létre Spanish International Network társaságot, amely az USA első olyan műsorszórója volt, amely nem volt angol nyelvű.

A következő években a társaság ismét terjeszkedett: Miamiban (WLTV), Phoenixben (KTVW) és Chicagoban (WCIU-TV) alapítottak csatornát. 1972-ben A SIN-ben a Televisa tulajdoni részarányát az alapító Azcárraga halála után, a fia Emilio Azcárraga Milmo részére ruházták át. 1976-ban elindították a műholdas sugárzást. Az 1970-es évek végén Dallasban, Houstonban és San Franciscoban önállóan alakuló spanyol nyelvű csatornákkal kötöttek együttműködést.

1985-ben Chicagoban a WCIU-TV eladásával a SIN átment a WSNS-TV-re, ám azt a Telemundo 1988-ban megvásárolta, így a SIN visszatért az eredeti hálózatra.

Univision[szerkesztés]

1987-ben Emilio Nicolas eladta részesedését a Hallmarknak és a Televisanak, amelyből megalakult az Univision Holdings Inc. A holding feladata a különböző hálózatok üzemeltetése lett. Az Amerikai Távközlési Bizottság (FCC) és a SIN versenytársai kifogásolták amiért a SIN és az Azcárraga család közt szoros kapcsolat volt.

Műsorkínálat[szerkesztés]

Az Univisión 24 órás műsorral rendelkezik. Telenovellákat közvetít, közéleti műsorok illetve infotainment műsorokat készít. A társaság nagyrészt a mexikói Televisa telenovelláit és sorozatait közvetíti, 2009-ig a venezuelai Venevision telenovellái is részei voltak a műsorkínálatnak.

Az Univisión legismertebb saját gyártásű műsorai a Nuestra Belleza Latina (Mi latin szépségünk), La Banda (A banda) , Mi pongo mi pie (Talpra állok) valósásgshowk. A Noticiero a társaság hírműsora, a reggeli műsorfolyamuk a ¡Despierta América! (Ébredj Amerika!).

Megállapodás más televíziókkal[szerkesztés]

Televisa[szerkesztés]

A Televisa jelenleg az Univisión műsor-kínálatának legfőbb beszállítója. 2006-ban mikor az Univisión Communications Inc. eladásra került, akkor a Televisa az USA-ban a külföldi befektetőknek legnagyobb törvényileg megengedett 25%-os tulajdon részt akart vásárolni a társaságban.

2010-ben a Televisaval egy újabb hosszabb idejű megállapodást kötött 2020-ig, amivel az Univisión a mexikói labdarúgó mérkőzések közvetítései jogait tudhatja magáénak.[1]

Az Univision korábbi logója
A Galavisión logója

Univision telenovellái 2005-től[szerkesztés]

Gyártó Cím
Univision Amas de Casa Desesperadas
Univision Talizmán
Univision Eva Luna
Televisa Bűnös vágyak
Venevision Sarokba szorítva
Televisa Alborada
Televisa Pokolba a szépfiúkkal!
Televisa Alegrijes y Rebujos
Televisa Amar sin límites
Televisa A szív parancsa
Televisa Amores verdaderos
Televisa Amorcito Corazón
Televisa Amy, la niña de la mochila azul
Televisa Atrévete a soñar
Televisa Barrera de Amor
Televisa Camaleones
Venevision Csók és csata
Televisa Vad szív
Televisa Código Postal
Televisa Könnyek királynője
Televisa Időtlen szerelem
Televisa Árva angyal
Televisa Destilando Amor
Televisa Kettős élet
Televisa Duelo de Pasiones
Televisa El Amor no Tiene Precio
Televisa A szerelem nevében
Televisa Esperanza del Corazón
Televisa Heridas de Amor
Televisa Juro Que Te Amo
Televisa La Fuerza del Destino
Televisa Megkövült szívek
Televisa La Verdad Oculta
Televisa Llena de Amor
Televisa Lola...Érase una vez
Televisa Mindörökké szerelem
Televisa Mar de amor
Televisa Mi pecado
Televisa Miss XV
Televisa Muchachitas como tú
Venevision Mundo de Fieras
Televisa Niña de mi Corazón
Televisa Ni contigo ni sin ti
Venevision Sosem feledlek
Televisa Para Volver a Amar
Venevision Pecadora
Televisa Peregrina
Televisa Piel de otoño
Televisa Por Ella Soy Eva
Televisa Kedves ellenség
Televisa Rafaela doktornő
Televisa Rebelde
Venevision Sacrificio de Mujer
Venevision Somos tú y yo
Venevision Hazugságok hálójában
Televisa Kettős játszma
Televisa Teresa
Televisa Marichuy – A szerelem diadala
Televisa Menekülés a szerelembe
Venevision Valeria
Televisa Yo amo a Juan Querendón
Televisa A csábítás földjén (Film Café - volt Zone Romantica)
Riválisok (RTL Klub)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. GRUPO TELEVISA Y UNIVISION AMPLIARÁN RELACIÓN ESTRATÉGICA ENLOS ESTADOS UNIDOS DE AMÉRICA. [2017. október 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. április 10.)