Szerebro

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Serebro (oroszul: Серебро, magyarul: Ezüst) egy 2007-ben alapított pop-lánybanda, akik a 2007-es Eurovíziós Dalversenyen Oroszország színeiben léptek fel Song #1 című dalukkal. A versenyt a harmadik helyen zárták 207 ponttal.

Jelenlegi tagok[szerkesztés]

Olga Szerjabkina (Moszkva, 1985. április 12.) vokalista, hétéves korától balettórákat vesz, énekesként végzett egy művészeti főiskolán. Később nemzetközi tehetségkutató-versenyen is részt vett, majd vállalati menedzsmentet tanult.

Dasa Sasina (Nyizsnyij Novgorod, 1990. szeptember 1.) 2013 októberében csatlakozott az együtteshez, ahol Anastaszia Karpovát váltotta.

Polina Favorszkaja (1991. november 21.) 2014. júniusában csatlakozott az együtteshez, ahol Elena Temnikovát váltotta

Korábbi tagok[szerkesztés]

Marina Lizorkina (Moszkva1983.) vokalista, tizenkét éves korától énekkarban énekel, és 16 évesen felvételt nyert a Kortárs művészetek Főiskolájára, ahol magas szintű énektudást szerzett. Hobbija a festés és az autózás.

Elena Temnikova (Kurgan1985április 18.) az együttes főénekese, aki 2002-ben a Фабрика Звёзд (Csillag Gyár) című orosz casting-showban tűnt fel az orosz Pervij Kanal képernyőjén először. Szülei fedezték fel zenei tehetségét, és ötéves kora óta orgonaórára járatták.

Anastaszia Karpova (Balakovo, 1984. november 2.) fiatal kora óta érdeklődött a zene iránt, de inkább a balett felé kötelezte el magát.

Pályafutásuk[szerkesztés]

2007. március 10-én választotta ki egy szakértőkből álló zsűri, hogy Oroszországot ők képviseljék az Eurovíziós Dalversenyen Helsinkiben. A Szerebro a Makszim Fagyejev által írt Song #1 című számával automatikusan a május 12-ei döntőben indult, köszönhetően annak, hogy az előző évben az orosz versenyző, Dima Bilan a második helyen végzett. A lánycsapatnak még nem volt nyilvános fellépése a dalverseny előtt, de ennek ellenére több rutinosabb versenyzőt megelőzve a harmadik helyen végzett a szerb Marija Šerifović és az ukrán Verka Szergyucska mögött.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Szerebro témájú médiaállományokat.