Riverdance

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Riverdance (magyarul szó szerint "folyótánc") egy hagyományos ír sztepptáncból álló színpadi show, mely a gyors lábmozgásról híres. Az előadás alatt a táncosok kezei és teste szinte mozdulatlan, végig ugyan abban a tartásban van.

A Riverdance-t először az 1994-es Eurovíziós Dalfesztivál átvezető előadásaként mutatták be április 30-án.

1994 novemberében elkeltek a jegyek az 1995. február 9-én a dublini Point Theatre-ben bemutatott első önálló Riverdance show-ra. A fellépők közt volt az ír táncbajnok Jean Butler és Michael Flatley valamint az Anúna nevű ír kórus is. Az öt hétig műsoron lévő show telt házas volt.

A Riverdance akkora vonzerővel rendelkezett, hogy az ír művészet nagyon rövid idő alatt világszerte népszerű lett. A tánciskolai jelentkezések megugrottak. Az ír zenei összejövetelek száma megnőtt, az ír művészet iránti érdeklődés soha nem látott magasságokba szökött. Azonban később megcsappant az érdeklődés, ahogyan az érdeklődők rájöttek, a sikerhez rengeteg munkát kell befektetni.

A Riverdance-t továbbra is világszerte előadják. Minden előadó társaságot egy ír folyó után neveznek el. Jelenleg a Boyne (Észak-Amerikában), az Avoca és a Foyle (Európában) csoportok lépnek fel. A jelenlegi csoportok kisebb létszámúak,[1][2] mint az eredeti előadások csapata.[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Riverdance - The Boyne. [2007. június 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. május 17.)
  2. Riverdance - The Foyle. [2007. június 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. május 17.)
  3. Archivált másolat. [2006. május 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. május 17.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]