Vörös szőnyeg

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A vörös szőnyeg (angol: Red Carpet, spanyol: Alfombra roja) a nagyszabású film- és zenei rendezvények (például díjátadó estek, koncertek stb.) protokolljának az a szakasza, amikor a részt vevő hírességek megérkeznek a rendezvény helyszínére. Az elnevezés onnan ered, hogy VIP-vendégek fogadásakor a hagyomány szerint valóban vörös színű szőnyeget terítettek le, amelyen a vendég végigvonult. A „vörös szőnyeg” elnevezést ma már jelképes értelemben használják (az adott rendezvényen nem feltétlenül alkalmaznak szőnyeget, és nem is kötelező vörös színűnek lennie).

A vörös szőnyeg gyakran divatbemutatóként is szolgál, ahol a sztárok neves divattervezők ruhakölteményeiben vonulnak fel; ezenkívül a fényképészeknek ad lehetőséget a hírességek megörökítésére, valamint a médiának, hogy interjút készítsenek velük – mindezt természetesen a rendelkezésre álló idő és a sztárok kívánalmai szerint. A rajongók szintén a vörös szőnyegen láthatják közelről kedvenceiket, lehetőség szerint autogramot is kérhetnek tőlük.

Az Amerikai Egyesült Államokban a vörös szőnyeg külön látványosságnak számít, és sokszor szavazni is lehet az interneten a legjobb (vagy legrosszabb) megjelenésű, öltözködésű stb. hírességre.