Ukrajna zászlaja

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Ukrajna zászlaja
Flag of Ukraine.svg

Használat Nemzeti zászló és állami lobogó? Nemzeti zászló és állami lobogó
Arányok 2:3
Elfogadva
1848 (eredetileg)
  • 1918. március 22. (hivatalos adoptálás)
  • 1991. augusztus 24. (de facto visszaállítva)
  • 1992. január 22. (jelenlegi design)
Naval ensign of Ukraine.svg

Használat Polgári és hadilobogó? Polgári és hadilobogó
Arányok 2:3
Adoptálás 2006. június 20.
A Wikimédia Commons tartalmaz Ukrajna zászlaja témájú médiaállományokat.

Ukrajna zászlaja két vízszintes sávból áll, a felső kék színű, míg az alsó sárga. A ma hivatalosan használt ukrán nemzeti lobogó sokkal régebbi múltra tekint vissza, mint hivatalos elfogadásának időpontja.

Ukrajna zászlaja az ország címerével

A mai zászlót már 1918-ban hivatalos nemzeti jelképpé nyilvánította az ukrán nemzetgyűlés. Ekkor az ország lobogóját úgy jellemezték, hogy a felső kék szín az ország feletti tiszta égboltot szimbolizálja. A kék egyébként a béke jele is. Az alsó, sárga sáv a hatalmas búzamezőket idézi, amelyek Ukrajna gyarapodásának szimbólumai.

A hivatalos magyarázaton felül más okai is lehetnek annak, hogy Ukrajna ezt a két színt választotta magának. A történelem lapjait fellapozva kiderül, hogy a Kijevi Rusz, a kijevi fejedelem uralkodói címerének két színéről van szó. Mivel az akkoriban Kijevben hatalmat szerzett népcsoport Skandináviából érkezett a mai Ukrajna területére, az sem meglepő, hogy a svéd zászló színeit használták fel.

Az 1918-as megalkotás után hamarosan Ukrajna a Szovjetunió része lett. Ekkor szinte teljesen elfelejtődött az eredeti ukrán nemzeti lobogó, de az SZSZK-nak megvolt a saját zászlaja. Végül 1992-ben fogadták el ismét hivatalosan a mai lobogót.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:Flags of Ukraine
A Wikimédia Commons tartalmaz Ukrajna zászlaja témájú médiaállományokat.